STSJ Cataluña , 15 de Diciembre de 2000

PonenteMARIA NATIVIDAD BRACERAS PEÑA
ECLIES:TSJCAT:2000:15987
Número de Recurso6474/2000
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución15 de Diciembre de 2000
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 6474/2000 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL XTR ILMO. SR. D. ÁNGEL DE PRADA MENDOZA ILMO. SR. D. JOSÉ IGNACIO DE ORO PULIDO SANZ ILMA. SRA. Dª. NATIVIDAD BRACERAS PEñA En Barcelona a 15 de diciembre de 2000 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 10303/2000 En el recurso de suplicación interpuesto por AISCONDEL LAMINADOS S.A. frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº19 Barcelona de fecha 24.5.00 dictada en el procedimiento nº 828/1999 y siendo recurrido/a FREMAP, INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL y Juan Manuel . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Dª. NATIVIDAD BRACERAS PEñA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 21.9.99 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Falta medidas de seguridad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 24.5.00 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo la demanda presentada per AISCONDEL LAMINADOS, S.A. contra INSS, FREMAP MÚTUA i Juan Manuel en reclamació per recàrrec prestacions mesures de seguretat. En conseqüència, confirmo íntegrament la resolució combatuda i absolc les demandades de les pretensions en contra seu."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1º.- El 24 de juliol de 1997, l'INSS va declarar Juan Manuel en situació d'incapacitat permanent total derivada d'accident de treball, a conseqüència de l'accident esdevingut el 20.2.96, mentre prestava els seus serveis a l'empresa AISCONDEL LAMINADOS, S.A. l'empresa la qual tenia cobert el risc derivat d'aquesta contingència amb la MUTUA FREMAP. Les lesions reconegudes a l'esmentada resolució són la MUTUA FREMAP. Les lesions reconegudes a l'esmentada resolució són EXTENSES CICATRIUS QUEROIDEES POST CREMADES A MA, TORAX, ABDOMEN, EXTREMITATS SUPERIOR I INFERIOR, AMB SEVERA LIMITACIÓ FUNCIONAL DE MÀ I IMPORTANT PERJUDICI ESTÈTIC. (expedient administratiu INSS).

  1. - El 27 de gener de 1997 l'INSS va declarar, prèvia incorporació de l'informe de la Inspecció de Treball (incorporat a les presents actuacions i el contingut íntegre el qual es dóna per reproduït) i prèvia instrucció reglamentaria de l'expedient, l'existència de responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat i higiene, imposant un increment del 35% de les prestacions a càrrec exclusiu de l'empresa responsable. A la dita resolució es recull explícitament que la causa de l'accident està en una insuficient ventilació que va permetre la formació d'una atmosfera inflamable a l'interior del túnel d'assecament.

    L'empresa va interposar reclamació prèvia, la qual va ser desestimada per resolució d'11.6.99. (expedient administratiu INSS).

  2. - L'accident es va produir a les aproximadament 10:20 hores del 20 de febrer de 1996, quan el treballador estava en la línia de treball MIM4 de fabricació de làmines autoadhesives ("airon-fix). La tasca en aquella línia consistia en el desbobinatge de paper, aplicació d'adhesius amb base de disolvent orgànic, túnel d'assecament que és un forn continu amb cremadors de gas i zona de desdoblegament i bobinadora.

    L'explosió va esdevenir quan el treballador es trobava a una plataforma situada entre la zona de desbobinatge i d'aplicació d'adhesiu. La causa immediata de l'explosió ho fou una condensació atmosférica inflamable a l'interior del túnel d'assecament i la presència d'un focus d'ignició. El mecanisme d'eliminació dels vapors és un dispositiu d'extracció, la capacitat real de l'extractor, segons certificat del fabricant, és lleugerament superior al teòric (22.500 metres cúbics/hora sobre els 20.000 metres cúbics/hora de projecte).

    El projectista del forn va establir una aportació màxima de disolvent de 180 dm3/h. (informe Inspecció de Treball, els fets els quals no han estat combatuts).

  3. - L'extractor que s'emprava per succionar l'aire mesclat amb el disolvent evaporat i amb destí exclusiu pel túnel d'assecament, és un SODECA HLX-71-4T-2, el disseny original el qual tenia quatre camps o boques d'aspirat que succionaven uns 20.000 metres cúbics/hora de l'interior del forn d'assecament, la qual cosa permetia treballar fins a 180 dm3/h de disolvent a 160º C. L'empresa AISCONDEL va efectuar una modificació posterior a la instalació, en obrir una cinquena boca de captació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR