STSJ Cataluña , 30 de Julio de 2003

PonenteROSA MARIA VIROLES PIÑOL
ECLIES:TSJCAT:2003:9066
Número de Recurso3390/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución30 de Julio de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 3390/2003 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL BR ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. D. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL En Barcelona a 30 de julio de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 5258/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por Antonieta y Otros frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Mataró de fecha 31 de diciembre de 2002 dictada en el procedimiento nº 953/2002 y siendo recurrido/a FOGASA y géneros de punto rumi sl. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 26.09.2002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 31 de diciembre de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimar la demanda formulada per Doña. Antonieta , Sra. Rosa i Sra. Estíbaliz en contra l'empresa Géneros de Punto Rumi, S.L. i contra el Fondo de Garantía Salarial i declarar la procedència dels acomiadaments i extingida la relació laboral amb efectes de 31-8-02 i reconèixer el dret de les actores a consolidad la indemnització percebuda i absoldre de totes les peticions de la demanda la companyia demandada i el FOGASA.

Aclarado por auto de fecha 14 de febrero de 2003, cuya parte dispositiva es del tenor literal siguiente:

"Disposo aclarir la sentència dictada en aquestes actuacions en el sentit que el Fet Provat 4t queda transcrit de la següent manera: "...La razón que nos ha obligado a tomar esta decisión es la continua reducción de los pedidos de nuestros clientes destinados a la sección de confección de tal forma que, no resulta rentable mantener el mismo número de trabajadores..."

El Fet Provat 9è queda transcrit de la següent manera: "En l'any 2002 és previsible que l'empresa tanqui l'exercici sense pèrdues, atès que la secció de brodats ha experimentat un notable increment de la rendabilitat i és previsible que l'etiquetatge mantingui el bon comportament que ha tingut en anys anteriors...". Es dona per reproduïda la resta dels Fets Provats 4t i 9è."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- Les treballadores demandants han vingut prestant serveis per l'empresa demandada amb una antiguitat, salari mensual amb prorrata de pagues extraordinàries i categoria professional que s'indica seguidament:

Actora Antigüitat Salari mes p.p.e. Categoria prof.

Sra. Antonieta 3-2-97 440,57 euros Auxiliar Sra. Rosa 5-10-94 851,11 euros Auxiliar Sra. Estíbaliz 5-10-94 600,86 euros Auxiliar (fets amb conformitat explícita de les parts)

2n.- Les actores no són ni han estat el darrer any representants unitaris ni sindicals dels treballadors de l'empresa demandada ni consta la seva afiliació a cap organització sindical (fets incontrovertits).

3r.- El dia 31-7-02 l'empresa demandada va lliurar a cadascuna de les treballadores demandants una notificació escrita de la mateixa data, mitjançant la qual es comunicava que, amb efectes del 31-8-02, s'extingiria el vincle laboral que unia les parts. L'empresa fonamentava la seva decisió en les causes econòmiques i organitzatives que estaven previstes a l'article 52,c) de l'Estatut dels Treballadors (folis 16, 18 i 20).

4t.- Concretament, les causes que es detallaven a les cartes d'acomiadament eren les següents:

"...La razón que nos ha obligado a tomar esta decisión es la continua reducción de los pedidos de nuestros clientes destinados a la sección de confección de tal forma que, resulta rentable mantener el mismo número de trabajadores que hasta la fecha se encuentran en esta sección, ni soportar el coste salarial correspondiente sin poner en peligro el mantenimiento de los restantes puestos de trabajo, de tal manera que como única medida para recortar gastos y superar la actual situación tenemos que proceder a su cese..."

(folis 16, 18 i 20).

5è.- L'empresa demandada té com objecte les activitats de fabricació, confecció i comercialització de tota mena de peces de roba, incloses la importació i l'exportació (fet incontrovertit).

6è.- Fins a finals del mes d'agost del 2002, l'empresa demandada va estructurar la seva producció en les següents seccions: les d'etiquetatge, la de brodats i la de confecció. Amb anterioritat l'empresa també havia comptat amb una secció de planxat, la qual finalment es va tancar, recol×locant unes quantes treballadores a les altres seccions de l'empresa (confecció d'ambdues parts i testimoni de la Sra. Penélope).

7è.- La secció de confecció durant l'any 2002 i fins l'agost del 2002 va ser deficitària, essent les despeses salarials superiors als ingressos per facturació. La secció de brodats va ser deficitària l'any 2001, però els primers viut mesos del 2002 va experimentar una millora important, superant els ingressos per facturació les despeses de salaris de la secció. Les seccions dedicades a l'etiquetatge van ser altament redables en els dos períodes anteriorment al×ludits, absorbint els dèficits existents a les altres seccions (pericial de la Sra. Leticia i foli 186).

8è.- Durant els exercicis de 1999, del 2000 i del 2001 la demandada va obtenir beneficis, tot i que mai s'han repartit ja que l'empresa és de caràcter familiar i els guanys van a reserves i es reinverteixen en modernitzar l'equip industrial per incrementar la competitivitat i poder augmentar la facturació (valoració conjunta de la pericial de Sra. Leticia i del Sr. Ángel).

9è.- En l'any 2002 és previsible que l'empresa tanqui l'exercici sense pèrdues, atès que la secció de confecció ha experimentat un notable increment de la rendabilitat i és previsible que l'etiquetatge mantingui el bon comportament que ha tingut en anys anteriors. I encara que les despeses ocasionades per les indemnitzacions d'acomiadament de les treballadores de la secció de confecció ha generat despeses extraordinàries, el tancament de la secció a partir del mes de setembre ha evitat generar més pèrdues la resta de l'any 2002 (valoració conjunta de la pericial comptable d'ambdues parts).

10è.- L'empresa demandada va oferir a alguna de les treballadores acomiadades la recol×locació en una altra secció, oferiment que no va ser acceptat perquè suposava canvi d'horaris que no eren asumibles per les persones destinatàries (contestació de la demanda i confessió judicial de la Sra. Estíbaliz).

11è.- L'empresa ha abonat a les actores les indemnitzacions que es van oferir a la carta d'acomiadament (fet incontrovertit).

12è.- La part actora va interposar papereta de conciliació a la Unitat de Conciliació de Mataró del Departament de Treball el 4-9-02. L'acte de conciliació es va celebrar el dia 19-9-02 amb l'assistència d'ambdues parts, finalitzant l'acte amb el resultat de sense avinença. (foli 6)."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora Dª. Antonieta , Dª.

Rosa y Dª. Estíbaliz , que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia que desestimando la demanda formulada por Dña.

Antonieta , Dña. Rosa y Dña. Estíbaliz , frente a la empresa Géneros de Punto Rumi, S.L., y el Fondo de Garantía Salarial, declara la procedencia de los despidos y extinguida la relación laboral con efectos de 31-8-02, reconociendo el derecho de las actoras a consolidar la indemnización percibida; absolviendo a la demandada de las pretensiones de la demanda y al FOGASA; interpone...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • STSJ Comunidad Valenciana 761/2009, 5 de Marzo de 2009
    • España
    • 5 Marzo 2009
    ...Valenciana de 13-9-06, Rec. 3674/04), declarando la procedencia de los ceses en secciones de la empresa deficitarias (STSJ de Cataluña de 30-7-03, Rec. 3390/03). - La aplicación de esta doctrina al presente caso, empero, no implica que el fallo de la sentencia recurrida no sea ajustada a de......
  • STSJ Asturias 447/2010, 12 de Febrero de 2010
    • España
    • 12 Febrero 2010
    ...Valenciana de 13-9-06, Rec. 3674/04), declarando la procedencia de los ceses en secciones de la empresa deficitarias (STSJ de Cataluña de 30-7-03, Rec. 3390/03). CUARTO La aplicación de esta doctrina al presente caso conduce a la confirmación de la sentencia de Es cierto que, como aduce qui......
  • ATS, 25 de Junio de 2015
    • España
    • 25 Junio 2015
    ...SEGUNDO Tampoco puede acogerse el segundo motivo del recurso, para el que se aporta de referencia la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 30/07/03 (rec. 3390/03 ), que desestima el recurso de suplicación planteado contra la sentencia de instancia que había declarado pr......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR