STSJ Cataluña , 8 de Octubre de 2001

PonenteANTONIO BRUGUERA MANTE
ECLIES:TSJCAT:2001:11986
Número de Recurso16/2001
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución 8 de Octubre de 2001
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal Cassació núm.16/2001 SENTÈNCIA núm. 27 President:

Excm.Sr. Guillem Vidal Andreu Magistrats:

Il.lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Il.lma. Sra. Núria Bassols Muntada Il.lm. Sr. Ponç Feliu Llansa Il.Ilm. Sr. Lluís Puig i Ferriol Barcelona, 8 d'octubre de 2001 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha vist el recurs extraordinari de cassació interposat per la representació de la Sra. Nieves contra la sentència de 5 de gener de 2000 dictada per la Secció 18ª de l'Audiència Provincial de Barcelona en el recurs d'apel.lació que havia interposat el Ministeri Fiscal contra aquella que el 25 de novembre de 1996 havia pronunciat el jutjat de Primera Instància núm. 40 d'aquesta ciutat en el judici declaratiu ordinari de menor quantia instat pel Ministeri Fiscal contra l'esmentada Sra. Nieves sobre declaració d'incapacitat d'aquesta darrera. El recurs de cassació el va interposar el Procurador Sr. Jordi PICH MARTÍNEZ en representació de la Sra. Nieves dirigida per l'advocat Sr. Albert LLORENS VALVERDE. Part recorreguda ho ha estat el Ministeri Fiscal.

ANTECEDENTS DE FET

I- En la data ja indicada de 5 de gener de 2000, la Secció 18ª de l'Audiència Provincial de Barcelona en resoldre el recurs d'apel.lació esmentat anteriorment, va dictar una Sentència amb la part dispositiva següent:"

FALLAMOS

Que ESTIMANDO el recurso interpuesto por el Ministerio Fiscal , contra la sentencia de fecha 25-11-96 dictada por el Ilmo. Magistrado-Juez del Juzgado de Primera Instancia nº 40 de los de Barcelona,debemos revocar y revocamos la expresada resolución, dictando otra por la que declaramos la incapacidad parcial de DÑA. Nieves , a cuyo efecto deberá constituirse la curatela, una vez firme la presente resolución, y el curador que se nombre, deberá complementar su capacidad para todos los actos de administración y disposición patrimonial, y además, cuidará y supervisará, en la esfera personal, de que acuda al médico cuando le corresponda y precise, amén de procurarle y controlarle la medicación necesaria para el adecuado tratamiento farmacológico de su patología, ello sin hacer especial mención de las costas causadas en esta alzada"

II- Contra la resolució anterior la representació de la Sra. Nieves va interposar aquest recurs de cassació el qual ha estat tramitat d'acord amb la llei. El dia 1 del mes en curs tingueren lloc la deliberació i votació del recurs.

Ha actuat com a ponent el magistrat del Tribunal Il.lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté .

FONAMENTS DE DRET I. La representació de Doña. Nieves formula aquest recurs de cassació contra la Sentència de la Secció 18a de l'Audiència Provincial de Barcelona de 5 de gener de 2000 la qual, en estimar el recurs d'apel.lació que havia interposat el M. Fiscal contra la Sentència del Jutjat de Primera Instància núm. 40 de Barcelona, va declarar:

"la incapacidad parcial de doña Nieves , a cuyo efecto deberá constituirse la curatela una vez firme la presente resolución, y el curador que se nombre deberá complementar su capacidad para todos los actos de administración y disposición patrimonial, y además, cuidará y supervisará, en la esfera personal, de que acuda al médico cuando le corresponda y precise, amén de procurarle y controlarle la medicación necesaria para el adecuado tratamiento farmacológico de su patología..."

  1. Per arribar a las decisions que hem transcrit la Sentència "a quo" en el seu fonament SEGUNDO, i després d'esmentar els arts. 200 i 210 del Codi civil, diu que:

    "en el caso, de la valoración conjunta de los informes practicados en autos se desprende: del informe forense obrante al fol. 54 i fol. 81, que la Sra. Nieves está afecta de un trastorno explosivo de la personalidad que le ha ocasionado múltiples intentos de autolisis, discurso sin conexión, cálculo mental, deteriorado y nula capacidad de razonamiento abstracto, constando sin embargo, capaz para tareas personales elementales, cierta aptitud para desplazamientos urbanos conocidos y orientada en el tiempo, sin que por otro lado, por sus frecuentes crisis, que la llevaron a ser ingresada en diversos centros psiquiátricos, pueda llevar una vida ordenada, máxime cuando tiene amputadas ambas piernas, según ella, en una crisis epiléptica -padece epilepsia desde los 7 años ocasionda por una meningitis-, y según sus hermanos (fol. 57) porque se tiró al metro".

    La Sentència "a quo" segueix dient que:

    "Tales conclusiones, corroboradas por esta Sala en la exploración practicada en esta alzada, no evidencian una incapacidad de grado absoluto, sino más bien de tipo medio o atenuada que impone la necesidad de que la defectuosa personalidad y consiguiente graduación de discernimiento se complemente, integre y asista sin necesidad de recurrir a la tutela, mediante la constitución de la curatela al amparo de lo dispuesto en los arts. 287 y 291 del Código Civil"

    I amb la base dels anteriors raonaments, l'Audiència ha decretat la incapacitat parcial de la recurrent i la constitució d'una curatela per tal de completar-li la capacitat per els actes patrimonials i personals que detallen les disposicions de la Sentència que hem ressenyat en el Primer fonament d'aquesta resolució.

  2. Els informes de les actuacions , la valoració conjunta dels quals ha conduït a la Sala "a quo" a les conclusions precedents, són els següents:

    El del foli 2, datat el 9 de juny de 1995 i lliurat pel Director Mèdic del Centre Psiquiàtric DIRECCION000 de Barcelona el qual diu que la recurrent havia efectuat un primer ingrès en aquell Centre el 19-1-1994. Que tenia antecedents d'epilèpsia a rel d'una meningitis. Que en aquell primer ingrès, el mateix que en els posteriors, se li havia detectat un consum abusiu de psicofàrmacs i antiepilèptics associats amb transtorns de conducta. Que se li havia diagnosticat un transtorns explosiu de personalitat 301.3 ICD-9 i d'abús de barbitúrics i altres substàncies sedants 305.4 ICD-9. Que aquests patiments limitaven en els períodes de descompensació la seva capacitat psíquica de governar-se per ella mateixa.

    Que en l'actual ingrés havien aparegut complicacions en la seva capacitat d'expresió verbal d'origen no etiquetat les quals limitaven molt seriosament la seva capacitat d'auto-govern i de les quals es presupossava una evolució amb seqüeles importants.

    -El foli 5 hi ha un altre informe de DIRECCION000 , Institut Psiquiàtric del Consorci d'Hospitals de Barcelona,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • SAP Barcelona 754/2019, 13 de Noviembre de 2019
    • España
    • 13 de novembro de 2019
    ...específ‌ica en el Código civil de Cataluña de las instituciones tutelares. En la STSJ, Civil sección 1 del 08 de octubre de 2001 (ROJ: STSJ CAT 11986/2001-ECLI:ES:TSJCAT:2001:11986), con base en principios de la legislación anterior que la STSJ, Civil sección 1 del 04 de junio de 2018 (ROJ:......
  • SAP Lleida 344/2023, 20 de Abril de 2023
    • España
    • Audiencia Provincial de Lérida, seccion 2 (civil)
    • 20 de abril de 2023
    ...el ámbito en que la persona afectada necesita la asistencia del curador. En la STSJ, Civil sección 1 del 08 de octubre de 2001 (ROJ: STSJ CAT 11986/2001- ECLI:ES:TSJCAT:2001:11986 ), con base en principios de la legislación anterior que la STSJ, Civil sección 1 del 04 de junio de 2018 (ROJ:......
  • SAP Barcelona 494/2020, 16 de Julio de 2020
    • España
    • 16 de julho de 2020
    ...el ámbito en que la persona afectada necesita la asistencia del curador. En la STSJ, Civil sección 1 del 08 de octubre de 2001 (ROJ: STSJ CAT 11986/2001-ECLI:ES:TSJCAT:2001:11986), con base en principios de la legislación anterior que la STSJ, Civil sección 1 del 04 de junio de 2018 (ROJ: S......
1 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR