STSJ Cataluña , 21 de Enero de 2004

PonenteROSA MARIA VIROLES PIÑOL
ECLIES:TSJCAT:2004:614
Número de Recurso924/2001
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución21 de Enero de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA CATALUNYA SALA SOCIAL MAC ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS ILMA. SRA. ROSA MARÍA VIROLÉS PIÑOL En Barcelona a 21 de enero de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 358/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por FREMAP frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 28 de marzo de 2002 dictada en el procedimiento Demandas nº 924/2001 y siendo recurrido/a Soledad y Otros, FOMENTOS DE CONSTRUCCIONES Y CONTRATAS SA, INSS y TGSS. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. ROSA MARÍA VIROLÉS PIÑOL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 24-12-01 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Seguridad Social en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 28 de marzo de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar íntegrament la demanda interposada per Soledad , com a vídua del causant, i per Ariadna i Alonso , com a fills del causant, i declarar que les prestacions causades per la mort del causant Fidel deriven d'accident laboral, i que, per tant, les respectives pensions de viduetat i les d'orfandesa han de ser abonades en raó d'una base reguladora mensual de 409.993 ptes i el dret a percebre, com a indemnització a tant alçat, la quantia de 6 mensualitats, la vídua, i una mensualitat cada un dels dos fills, a raó de l'esmentada base reguladora, i condemnar a tots els demandats, Mútua Fremap, Fomento de Construcciones y Contratas, S.A., INSS i TGSS, a estar i passar per aquesta declaració en les respectives responsabilitats que els hi corresponen, i a Mútua Fremap a l'abonament de les indicades prestacions, amb efectes de 5-8-01, amb els endarreriments, revaloritzacions i compensacions que procedeixin."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - En data 4-8-01 va morir Fidel (en endavant, el causant), espòs i pare dels actors. Segons l'informe de la autopsia practicada el dia 5-8-01 a les diligències prèvies 689/01 seguides davant del Jutjat d'Instrucció i 1ª Instància nº 1 d'Igualada (foli 61), la mort es va produir el dia 4 d'agost del 2001 a les 8,30 h. Del matí, i la causa fou "paro cardiorespiratorio siendo el origen la rotura del Aneurisma Disecante de Aorta de la que era portador. Se trata de un individuo hipertenso de larga evolución".

  2. - La Direcció Provincial del INSS va dictar resolucions en data 27-9-01 i 8-10-01 reconeixent pensió de viduetat i orfanesa a favor de l'esposa i els fills, respectivament, segons base reguladora de 346.683 ptes, prestacions qualificades com a derivades de malaltia comuna.

  3. - Interposada reclamació prèvia pels actors, postulant fossin quialificades aquestes prestacions com derivades d'accident laboral, fou desestimada per resolució de 15-11-01.

  4. - El causant treballava per l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas, S.A. des del 9-12- 91 amb la categoria d'ajudant d'obra. Era el responsable de diversos serveis de recollides d'escombraries, neteja viaria, planta de transferència i transports de residus a un abocador, que eles Ajuntaments d'Òdena, Sta. Margarida de Montbuy, Vilanova del Camí i Igualada tenien concertats, en règim de concessió, amb l'esmentada empresa. Era el responsable del s ingressos i les despeses d'aquestes concessions, controlar el personal adscrit (de 40 a 50 empleats), i era qui -en nom de l'empresa- es relacionava amb aquests Ajuntaments i es responsabilitzava de la correcte execusió dels serveis contractats. Pel tipus de responsabilitats que assumia, no estava pròpiament sotmés a horari, i tenia una tensió psíquica important o estress (declaració del legal representant de la demandada i folis 40 a 41).

  5. - Durant les setmanes prèvies a la defunció, l'actor havia estat sotmés a una pressió de feina notable, que li havia impedit l'inici de les vacances, havent donat símptomes els darrers dies de cansament i abatiment. Concretament, el dimecres dia 1 d'agost, un cop acabada una reunió de treball, va marxar abans d'hora a casa seva al sentir-se indisposat (declaracions del legal representant de la demandada i testimonis, i foli 40).

  6. - El dia anterior a la defunció, divendres 3 d'agost, al vespre, al acabar la seva jornada, el causant va manifestar a l'empresa que es trobava molt cansat (foli 41 i declaració del legal representant de l'empresa codemandada). Arribat a casa, va dir a la seva esposa que no es trobava bé, i es va estirar al llit, del que només es va aixecar per sopar, tornant tot seguit a estirar-se. A les 2 de la matinada el seu fill el va trobar despert, manifestant-li que no podia dormir, que no es trobava bé, i que al matí següent aniria al metge. A les 8,30 h. Del matí la seva esposa el va trobar ja mort (declaració de l'actora i vídua, i notícia de premsa, foli 125).

  7. - El causant mai havia estat de baixa mèdica. Diagnosticat de Hipertensió Arterial des de feia ja anys, seguia tractament mèdic i dietètic. Segons informe del Dr. Jose Augusto de 16-8-01, el seu metge de capçalera, "desde unes setmanes abans de la mort presentava un estat de stress mantingut que no ajudava al control de la tensió arterial" (foli 43).

  8. - Segons informe del Dr. Juan Ignacio , cardiòleg del Hospital General d'Igualada (centre públic), emés en base la autopsia, l'informe laboral del actor i el relat de la familia, la causa de la mort fou ""una crisis hipertensiva pro estrés que provocó que la capa íntima de la aorta se rompiera al ser agredida por una subida tensional exagerada", establint el diagnòstic de "rotura aneurismàtica de aorta por HTA y estrés emocional laboral como desencadenante" (foli 42).

  9. - La base reguladora de les prestacions reclamades es de 409.993 ptes mensuals i, en còmput anyal, de 4.919.910 ptes (fet conforme).

  10. - El causant no va atorgar testament. Casat amb Soledad , tenien dos fills: Ariadna , nascuda el 13-2-81 i Alonso , nascut el 1-3-85.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada Mutua Fremap, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia que estimando íntegramente la demanda formulada por Soledad , como viuda del causante y por Ariadna y Alonso como hijos del causante, y declara que las prestaciones causadas por la muerte del causante Fidel , derivan de Accidente de Trabajo, y que, por...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR