STSJ Cataluña , 13 de Marzo de 2001

PonenteMARIA PILAR RIVAS VALLEJO
ECLIES:TSJCAT:2001:3427
Número de Recurso4594/2000
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución13 de Marzo de 2001
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 4594/2000 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL MAC ILMO. SR. D. JOAQUÍN RUIZ DE LUNA DEL PINO ILMA. SRA. Dª. Mª DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA ILMA. SRA. Dª. MªDEL PILAR RIVAS VALLEJO En Barcelona a 13 de marzo de 2001 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 2312/2001 En el recurso de suplicación interpuesto por MUTUA SAT frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº19 Barcelona de fecha 8 de febrero de 2000 dictada en el procedimiento nº 1123/1999 y siendo recurrido/a INSS, TGSS, I.C.S, Essa Sabadell S.A. y Eduardo . Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. Dª.

MªDEL PILAR RIVAS VALLEJO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 8-11-99 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Incapacidad temporal, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 8 de febrero de 2000 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo íntegrament la demanda presentada per Sat Mutua D'Accidents de Treball contra Eduardo , Essa Sabadell, S.A., INSS, TGSS i ICS, i confirmo íntegrament la resolució dictada en la via administrativa."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - El treballador Eduardo , afiliat a la seguretat social, va sol.licitar de l'INSS el pagament directe de la prestació per incapacitat temporal a causa d'una baixa mèdica emesa per l'ICS en data 16-6-98. El dit treballador es trobava en situació d'atur, i va extinguir-se-li la prestació de l'INEM en data 30-7-98. L'INSS reconegé la prestació per IT amb efectes des de 31-7-98 i una base reguladora de 4.500 ptes diàries (expedient administratiu).

  2. - El treballador va patir un accident de treball el 8-8-97 quan prestava els seus serveis per compte de l'empresa Essa Sabadell, empresa que tenia concertat amb la mútua SAT el risc derivat d'accidents de treball, estant-hi al corrent de pagament. La mútua donà d'alta el treballador el 6-1-98 amb remissió a CRAM per a valoració de seqüeles. L'INSS va declarar l'existència de lesions permanents no incapacitants derivades d'accident de treball, per resolució de 2-11-98, establint una indemnització de 332.000 pessetes a càrrec de la mútua (expedient administratiu).

  3. - Per sentència del JS 14 de Barcelona, a les actuacions núm. 166/99, s'ha declarat l'existència d'una invalidesa permanent parcial per a la seva professió habitual, establint responsabilitat mutual per subrogació de l'empresa i determinant una prestació equivalent a 24 mensualitats d'una base reguladora de 237.000 pessetes. (doc. 2 del demandant Sr. Eduardo). No consta la fermesa de la dita sentència.

  4. - La Mútua SAT va emetre comunicats d'alta i baixa següents: 14-1-98 a 15-1-98 i 21-1-98 a 22-2- 99 (expedient administratiu INSS).

  5. - L'accident de treball va causar al treballador fractura facial lefort II i III, fractura diafisària mandibular amb avulsió d'alveols i peces dentàries incisives, fractura sagital de maxilar superior, fractura de malar i arc cigomàtic esquerre, fractura frontal oberta, midriasi d'ull esquerre. Les seqüela derivades de l'accident són pèrdua d'olfacte, deformació hermicara esquerra, dèficit dentari de cinc peces, alteració mobilitat temporomandibular i doplòpia ull dret (doc. 1 actora i pericial Dr. Carrasco).

  6. - La baixa cursada per l'ICS el 16-6-98 és per cefalees, síndrome vertiginosa i diplòpia (expedient administratiu).

  7. - Segons dictamen del CRAM de 22-4-99 i proposta de 16-6-99, la baixa mèdica de 16-6-98 és derivada de l'accident de treball patit el 8-8-97 (expedient administratiu).

  8. - L'INSS va dictar resolució l 27-7-99 denegant el dret al subsidi d'incapacitat temporal per enfermetat comuna, declarant que la baixa mèdica de 16-6-98 ho és derivada d'accident de treball, i que la Mútua SAT és l'entitat col.laboradora responsable, declarar extinguida la IT des de la data de la resolució i declarar que la Mútua SAT ha de reintegrar a l'entitat gestora la quantitat indegudament abonada en concepte de subsidi d'IT per enfermetat comuna, quan en realitat procedia el seu pagament per accident de treball i a càrrec de la dita mútua (expedient administratiu).

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Con correcto amparo procesal en el artículo 191, apartados b) y c) de la Ley de Procedimiento Laboral, articula la parte recurrente su recurso sobre la base de sendas denuncias, fáctica y jurídica, solicitando en el primero de ellos la revisión del ordinal segundo de los hechos declarados probados en la sentencia, y denunciando, en tres distintos apartados, infracción por inaplicación de la Disposición Transitoria Única del Real Decreto 1300/1995, de 21 de julio, en relación con los artículos 2.1 a) y 3.1 d) del Real Decreto 2609/1982, de 24 de septiembre, así como del artículo 5.b) de la Orden de 13 de octubre de 1967 e interpretación errónea del artículo 1 del Real Decreto 1300/1995, de 21 de julio, y, en tercer lugar, infracción por aplicación indebida del ...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR