STSJ Cataluña , 16 de Noviembre de 2004

PonenteFELIPE SOLER FERRER
ECLIES:TSJCAT:2004:12972
Número de Recurso9399/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución16 de Noviembre de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

fc ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER ILMA. SRA. SARA POSE VIDAL En Barcelona a 16 de noviembre de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 8117/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por Ángeles frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Girona de fecha 31 de Julio de 2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 213/2003 y siendo recurrido/a Luis Miguel , INSS GIRONA y TGSS (GIRONA). Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FELIPE SOLER FERRER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 29-4-03 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 31-7-03 que contenía el siguiente Fallo:

"Confirmant la Resolució de la Direcció Provincial de l'INSS de 23-01-03, desestimant la demanda presentada per la representació de Ángeles , absolc de la reclamació plantejada la part demandada: Luis Miguel , l'Institut Nacional de la Seguretat Social i la Tresoreria General de la Seguretat Social".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

Ángeles , esposa del treballador Juan María , mort com a conseqüència d'un accident sofert el dia 15-06-1992, va sol.licitar de l'INSS l'increment de la pensió de viduïtat mitjançant recàrrec per responsabilitat empresarial imputable a Luis Miguel a falta de mesures de seguretat. Petició que va resultar desestimada per l'entitat gestora.

Segon

Consta que la inspecció de treball va emetre en el seu dia l'acta d'infracció ratificada pel Departament de treball, imposant una sanció de 100.000 ptes. a l'empresario Sr. Luis Miguel , per la manca de baranes rígides de protecció a les escales on va caure el treballador. No es va proposar increment o cap recàrrec de les prestacions de Seguretat Social (documental, fotografies inspecció Policia local de Blanes i inspecció de treball).

Tercer

Dos dies abans de l'accident s'havia procedit a la paralització de l'obra del c/ Sant Pere Màrtir de Blanes, a causa de la manca de pagament de les fases d'edificació ja realitzades. Decisió que va resultar comunicada a la totalitat de treballadors i tècnics implicats. Es va procedir a tancar tot accés a l'obra mitjançant una malla, que necessitava la força de dos homes per retirar-la, i un cadenat, la clau del qual custodiaven exclusivament el promotor i el contractista demandat (confessió i documental).

Quart

Si bé es van retirar elements de seguretat que podien ser utilitzats en altres edificacions, el demandat no va autoritzar, ni va facilitar l'accés a l'obra al treballador que va morir com a conseqüència de l'accident ocorregut a l'obra, posteriorment al tancament (confessió i documental).

Cinquè

Pere Sentència ferma, de 30.07.1999 del Jutjat Penal núm. 1 de Girona , tant el demandat, aquí, com la resta d'imputats, van resultar absolts del delicte d'imprudència temerària amb el resultat de mort, del qual van resultar acusats en relació amb la mort de l'actor. Resolució que va resultar confirmada per l' Audiència Provincial de Girona mitjançant Sentència de 29-03-00 . en aquesta resolució es va determinar que en el moment de l'accident l'obra es trobava paralitzada i tancada, punt que també havia estat admès pels recurrents. -foli 73 i sea. 220 i sea.-.

Sisè

Per Sentència no ferma del Jutjat del Social núm. 2 de Girona, es va desestimar la demanda en reclamació de danys i perjudicis presentad aper la viuda i fills del treballador mort, i es va considerar, entre altres punt, que l'accident es va produir de forma fortuïta i que l'accidentat va accedir al lloc dels fets per motius particulars d'origen desconegut, desvinculats de la seva prestació de serveis per compte del demandat -foli 81 i sea.-.

Setè

Consta l'esgotament de la via administrativa prèvia.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Frente a la sentencia del Juzgado de lo Social, que desestimó la demanda interpuesta en reclamación de recargo de prestaciones por falta de medidas de seguridad e higiene en el trabajo, se alza en suplicación la parte demandante, cuyo recurso es impugnado por la representación letrada del empresario codemandado. El recurso tiene por objeto, al amparo de los apdos. b) y c) del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral (LPL), la revisión de los hechos declarados probados por la resolución discutida, así como el examen del derecho en ella aplicado.

En cuanto al primer motivo suplicatorio, de revisión fáctica, debe con carácter previo recordarse que la suplicación no constituye una segunda instancia ni una apelación que permita una revisión «ex» novo de las pruebas practicadas en el juicio sino, además y principalmente, que cualquier modificación o alteración...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR