STSJ Cataluña , 13 de Julio de 2004

PonenteENRIQUE GARCIA PONS
ECLIES:TSJCAT:2004:8669
Número de Recurso428/2001
ProcedimientoCONTENCIOSO
Fecha de Resolución13 de Julio de 2004
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA SALA DE LO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO SECCIÓN QUINTA Recurso nº 428/2001 SENTENCIA Nº 959/2004 Ilmos. Sres.:

Presidente:

DON JOAQUÍN JOSÉ ORTIZ BLASCO Magistrados:

DON JUAN FERNANDO HORCAJADA MOYA DON ENRIQUE GARCÍA PONS En la Ciudad de Barcelona, a trece de julio de dos mil cuatro.

LA SALA DE LO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA (SECCIÓN QUINTA) ha pronunciado la siguiente Sentencia en el recurso contencioso- administrativo arriba referenciado, interpuesto por la compañía FECSA-ENHER I, S.A., representada por la Procuradora de los Tribunales Dª. Inmaculada Lasala Buxeres y asistida por el Letrado D. Fernando de Obes Sancho, contra el DEPARTAMENT D'INDÚSTRIA, COMERÇ I TURISME DE LA GENERALITAT, representado y asistido por el Lletrat de la Generalitat, y como codemandada la compañía CELDOR, S.L., representada por la Procuradora de los Tribunales Dª. Susana Pérez de Olaguer y asistida por Letrado. Ha sido Ponente el Magistrado Ilmo. Sr. D. ENRIQUE GARCÍA PONS, quien expresa el parecer de la Sala.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Por la representación de la parte actora, en escrito presentado en la Secretaría de esta Sala, se interpuso el presente recurso contra la Resolución del Director General d'Energia i Mines del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat, de fecha 23 de abril de 2001.

SEGUNDO

Acordada la incoación de los presentes autos, se les dio el cauce procesal previsto por la Ley Reguladora de esta Jurisdicción, habiendo despachado las partes, llegado su momento y por su orden, los trámites conferidos de demanda y contestación, (teniéndose por decaída a la codemandada), en cuyos escritos respectivos, en virtud de los hechos y fundamentos de derecho que constan en ellos, suplicaron respectivamente la anulación de la resolución objeto del recurso y la desestimación de éste, en los términos que aparecen en los mismos.

TERCERO

Continuado el proceso por los trámites que aparecen en autos, se señaló día y hora para la votación y fallo, diligencia que tuvo lugar en la fecha fijada.

CUARTO

En la sustanciación del presente pleito se han observado las prescripciones legales.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Constituye el objeto del presente recurso contencioso administrativo la impugnación ejercitada por la parte actora contra la Resolución del Director General d'Energia i Mines del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat, de fecha 23 de abril de 2001, por la que se resolvió:

1r.- Estimar parcialment el recurs d'alçada interposat pel senyor Fernando de Obes Sancho, en nom i representació de FECSA-ENHER I, SA, contra la Resolució de la Delegació Territorial d'indústria, Comerç i Turisme de Girona de data 16 de març de 2000, per la qual es va declarar que I'empresa elèctrica havia de fer la connexió de la instal·lació de CELDOR, SL, a la seva xarxa de distribució sense percebre la quantitat d'1.414. 730,- pessetes.

2n.- Declarar que del pressupost de connexió per un import d'1.414.730,- pessetes elaborat per I'empresa FECSA-ENHER I, SA, només pot rebre la consideració de despeses de les instal·lacions necessàries per efectuar la connexió i, per tant, repercutibles al titular de la instal·lació de cogeneració, la partida corresponent al material i la ma d'obra, per un import total de 873.324.- pessetes, sense perjudici del dret que assisteix als promotors de contractar a un tercer I'execució d'aquests treballs.

3r.- Declarar que no correspon abonar cap quantitat en concepte d'inversions de responsabilitat i, per tant, la improcedència del cobrament de 11.585.- pessetes per kW de potencia màxima instal· lada, amb un import total de 115.850.- pessetes.

SEGUNDO

A fin de precisar el objeto del presente litigio procede dejar constancia de los siguientes hechos acreditados en las actuaciones.

En el mes de julio de 1998 la compañía Celdor, S.L., inició las gestiones para la conexión, como compañía cogeneradora de energía eléctrica, a la red de distribución.

En fecha 20 de octubre de 1999 la compañía distribuidora por razón de la zona (folio 6 del expediente administrativo) Fecsa Enher I, S.A., remitió a Celdor, S.L., un borrador de contrato de interconexión en el que se contemplaba que Celdor, S.L., abonaría a Fecsa Enher I, S.A., lo siguiente:

"a) La quantitat de 1.414.730 pessetes, IVA no inclòs, en concepte de treballs de distribució, verificació de l'equip de mesura, ajustos de proteccions, gestió i tràmits.

  1. La quantitat de 115.850 pessetes, IVA no inclòs, en concepte d'inversions realitzades a la xarxa, contemplada a la clàusula sisena, sent aquesta quantitat la diferencia entre la potencia contractada i la potencia màxima d'exportació en cogeneració."

Celdor, S.A., manifestó la discrepancia a Fecsa Enher I, S.A., sobre las anteriores cantidades mediante escrito de fecha 3 de noviembre.

En fecha 9 de noviembre de 1999 Fecsa Enher I, S.A., (folio 1 y 2 del expediente administrativo)

remitió a Celdor, S.A., un desglose de las indicadas cantidades en un espacio de un folio y cuarto.

En fecha 22 de noviembre de 1999 Celdor, S.L., informaba a Delegació Territorial del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Girona, en parte bastante, que "La nostra indústria disposa de la inclusió en el Règim Especial de Producció Elèctrica (REPE) i de l'Autorització Administrativa per una instal·lació de Cogeneració de 90 kW (100 kW) que acaba de muntar-se a la nostra indústria de Figueres. En el moment de demanar a la Companyia Elèctrica el contracte de compra-venda d'electricitat, aquesta respon que hem de satisfer importants quantitats econòmiques per conceptes que addueixen en el seu escrit. Atès que no estem d'acord amb aquesta demanda, us demanem la vostra intervenció per tal que decidiu si les peticions de la Companyia elèctrica són ajustades a dret", para terminar solicitando que "Es per aixó que us demanem que tingueu a bé intervenir en aquest contenciós i fer complir a la Companyia les condicions inicialment acordades : interconnexió en el mateix punt d'arribada a la línia de B.T. a la indústria (de secció més que suficient) i sense costos addicionals."

En fecha 16 de marzo de 2000 el Cap de la Secció d'Energia de la Delegació Territorial del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de Girona resolvió "Que I'empresa FECSA-ENHER I, SA, ha de fer la connexió de la instal·lació de Celdor, SL, a la seva xarxa de distribució sense percebre la quantitat d'1.414. 730 pessetes."

En fecha 3 de mayo de 2000 la parte actora interpuso recurso de alzada contra la precedente Resolución, (ampliado mediante escrito de fecha 22 de mayo de 2000, en el que aportaba presupuesto de conexión desglosado en cinco páginas con idénticas cantidades finales a las del borrador de contrato citado, cuestión última objeto del presente pleito) resuelto en los términos expuestos por la Resolución del Director General d'Energia i Mines del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat, de fecha 23 de abril de 2001, objeto de impugnación en el presente litigio.

Los Fundamentos Jurídicos Séptimo y Octavo de la Resolución recurrida son del tenor literal siguiente: "Setè.- Malgrat que aquest pressupost de I'empresa elèctrica no ha estat aportat fins que ja ha estat interposat el recurs d'alçada, d'acord amb el que estableix I' article 113 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre , I'òrgan que resolgui el recurs ha de decidir totes les qüestions, tant de forma com de fons que plantegi el procediment i, en el supòsit que ens ocupa, és obvi que la qüestió principal recau en determinar quines despeses són exigibles al titular de la planta de cogeneració.

Per tant, és procedent analitzar el pressupost detallat aportat per I'empresa elèctrica a fi i efecte de pronunciar-se sobre totes les qüestions derivades de I'expedient, Per examinar aquest pressupost cal partir de la base que I' article 20, apartat tercer, del RD 2818/1998 estableix que les despeses de les instal·lacions necessàries per a la connexió seran, amb caràcter general, a càrrec del titular de la central de producció.

Per tant, aquest...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR