STSJ Cataluña , 8 de Enero de 2003

PonenteJORDI AGUSTI JULIA
ECLIES:TSJCAT:2003:66
Número de Recurso9235/2001
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 8 de Enero de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 9235/2001 Rollo núm. 9235/2001 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL mc ILMO. SR. D. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ ILMA. SRA. Dª. Mª DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA ILMO. SR. D. JORDI AGUSTÍ JULIÀ

En Barcelona a 8 de enero de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 33/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por Lázaro frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Girona de fecha 7 de septiembre de 2001 dictada en el procedimiento nº 352/2001 y siendo recurrido dep.justicia del.te.girona secc.atenció al menor. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. JORDI AGUSTÍ JULIÀ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 14 de junio de 2001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Sanciones a los trabajadores, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 7 de septiembre de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar parcialmente la demanda interpuesta por Lázaro contra DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA, y declarando nulas las sanciones impuestas por falta leve y la falta grave, confirmar la sanción impuesta por la falta muy grave, condenando a la empresa a acatar el presente pronunciamiento".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMERO.- D. Lázaro presta servicios para el Departament de Justícia mediante contrato laboral temporal de interino por vacante, teniendo reconocida la categoría profesional de educador social grupo B1 y un salario de 12.400 ptas./mes en cómputo anual. (No controvertido).

SEGUNDO

El día 15.12.00 (entre las 4,30 a 6,15 horas) el actor se durmió en su puesto de trabajo, como consecuencia de lo cual, los menores musulmanes no pudieron comer durante todo el día por estar en el mes del "ramadán". (No controvertido).

De este hecho tuvo conocimiento la empresa al día siguiente (F.144).

El actor inasistió al trabajo y se retrasó, en las fechas y horas indicadas en el anexo a la carta (F.107 y ss.).

Los retrasos en el horario, se compensaban con la realización de tiempo extra (testifical).

El Sr. Lázaro fue advertido verbalmente en distintas ocasiones de su deber de cumplir el horario (F.91, 92, 93, 94 y 95).

En fecha 2.2.00 el actor fue advertido por escrito sobre el deber de cumplir el horario (F.89).

TERCERO

El día 23.2.01 la empresa le notificó la incoación de expediente disciplinario.

CUARTO

Por resolución de 11.4.01 (notificada el día 18.4.01), la empresa sancionó al actor en los siguientes términos:

"RESOLUCIÓ DE SANCIÓ DE L'EXPEDIENT DISCIPLINARI INCOAT AL SENYOR Lázaro Per resolució del secretari general de data 16.2.01 es va incoar expedient disciplinari al senyor Lázaro , contractat laboral temporal amb interinatge per vacant amb la categoría professional d'educador, adscrit al CE Puigvistós de la Direcció General d'Atenció al Menor (DGAM), per tal d'esbrinar les responsabilitats que se'n poguessin derivar.

Des de la incoació de l'expedient disciplinari s'han dut a terme les actuacions que tot seguit es relacionen i s'han aportat a l'expedient els documents que tot seguit es relacionen:

- Actes de compareixença de data 20.3.01 davant l'instructor de l'expedient disciplinari del senyor Lázaro i Pedro Miguel , subdirector del CE Puigvistós de dates.

- Plec de càrrecs de data 26.3.01.

- Plec de descàrrecs de data 6.4.01, presentat pel senyor Lázaro , els quals no desvirtuen els fets imputats en el plec de càrrecs.

- Full del Llibre d'incidències del CE Puigventós on consten els fets del dia 15.12.00.

- Full del diari del CE on queden recollides les queixes dels menors sobre els fets succeïts el dia esmentat.

- Llibre de registres del CE Puigvistós d'entrades i sortides.

- Projecte Educatiu de Centre (PEC) Puigvistós.

- Normativa de la DGAM on consten, entre d'altres disposiciones, les funcions dels educadors.

En data 28.3.01 es va lliurar una còpia del plec de descàrrecs en els representants legals dels treballadors, sense haver presentat en el termini corresponent les al.legacions oportunes. En virtud de les actuacions practicades i documentació relacionada en el paràgraf anterior, s'han constatat els següents fets:

- El 15 de desembre de 2.000, entre els 04'30 a 06'15 hores aproximadament, el senyor Lázaro es va quedar adormit, estant a càrrec dels 10 menors ingressats en el centre.

- Com a conseqüència de quedar-se adormit no va despertar els menor que feien el ramadà, els quals havien de menjar abans de que sortís el sol. . Els menors es van queixar pel fet que no avisessin, la qual cosa va afectar a la dinàmica del grup.

- De les faltes de puntualitat i assitència que consten a l'annex adjunt no hi cap justificació documental de les mateixes, excepte les que s'indiquen.

- El fet que un educador adscrit en el torn de nit en el CE Puigvistós no avisi amb la suficient antelació de la seva absència o retard suposa un perjudici per als altres companys del mateix o següent torn de treball i per la pròpia dinàmica del centre.

- L'assistència de l'educador en les reunions de l'equip educatiu és molt important, atès que una de les finalitats és fer el seguiment dels menors ingressats en el centre i coordinar-se amb el personal educatiu i la pròpia direcció del centre.

- En data 16.2.01 va presentar el comunicat de baixa per incapacitat temporal, essent els efectes de la baixa el 10.2.01.

L'actuació del senyor Lázaro no va ser l'adequada, atès que no va respectar la normativa i d'aplicació i normes de funcionament del centre, en concret.

- Els deures dels treballadors recollits en el V Conveni Únic per al personal laboral de la Generalitat de Catalunya (VCU).

- Les disposicions contingudes en el Projecte Educatiu Marc de la DGAM, sobre tot els criteris d'organització i gestió.

- Els centres relacionats amb l'atenció dels menors del Proyecte Educatiu del Centre Puigvistós (PEC). Els esmentats fet suposen:

- incompliments molt greu referents a la deslleialtat i abús de confiança en les gestions encomanades, les faltes reiterades de puntualitat no justificades durant més de 20 dies al trimestre, previstos a l'article 52.6 a) i e) del V.CU. - incompliment greu de les ordres i instruccions dels superiors i de les obligacions concretes del lloc de treball, previst a l'article 52.5 b) del V.C.U. - incompliment lleu per la manca d'assistència al treball sense causa justificada d'un o dos dies al mes, previst a l'article 52.4 d) del V.C.U. Els incompliments esmentats en el paràgraf anteriorment s'imputen als fets exposats, per la qual cosa no existeix cap tipus d'indefenció.

En data 10.4.01 s'ha emès la corresponent proposta de l'instructor sobre l'aplicació de la sanció.

De conformitat amb l'article 52 del V.C.U, sobre règim disciplinari i procediment sancionador.

En ús de les atribucions que en confereix la Lley 13/89 de 14 de desembre sobre procediment, règim jurídic i organització de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

Resolc:

- Confirmar la qualificació dels fets imputats com a falta molt greu, greu i lleu al senyor Lázaro , de conformitat amb els articles esmentats anteriorment.

- Imposar les sancions següents per les faltes tipificades en el paràgraf anterior per la falta molt greu:

2 mesos, per la falta greu: 6 díes i per la falta lleu: 1 dia, totes elles de suspensió i sou previstes els articles 52.7 a), b) i c) del V.C.U. essent el seu compliment un cop s'íncorpori d'alta mèdica per incapacitat temporal.

- Disposar que es notifiqui la present resolució al senyor Lázaro , fent-li saber que contra la mateixa pot interposar demanda judicial davant la jurisdicció social en el termini de 20 dies, els quals interrompran amb la preceptiva reclamació prèvia dant el secretari general del Departament de Justícia, d'acord amb els articles 69 i 114 del Text Refòs de la Llei de Procediment Laboral, aprovat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR