STSJ Cataluña , 22 de Junio de 2000

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
ECLIES:TSJCAT:2000:8473
Número de Recurso2396/2000
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución22 de Junio de 2000
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 2396/2000 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL F.S. ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. D. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIñOL En Barcelona a 22 de junio de 2000 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 5460/2000 En el recurso de suplicación interpuesto por Securitas Seguridad España, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº25 Barcelona de fecha 26 de octubre de 1999 dictada en el procedimiento nº

666/1999 y siendo recurrido/a Benito y Dos Más y FOGASA. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 30 de junio de 1999 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 26 de octubre de 1999 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar en part la demanda presentada per Benito , Valentín i Claudio contra Securitas Seguridad España, S.A. i el Fons de Garantia Salarial declarar la NUL.LITAT dels acomiadaments realitzats per l'empresa, amb efectes del dia 11.06.99 i condemnar l'empresa demandada a que readmeti als actors en el seu lloc de treball i en les mateixes condicions que tenien reconegudes abans de l'acomiadament, amb pagament dels salaris de tramitació des de la data en què es va efectiu l'acomiadament fins a la de la seva readmisió.".

Aclarado por Auto de fecha 3 de noviembre de 1999, cuya parte dispositiva es del tenor literal siguiente: " Decideixo completar els fonaments jurídics de la sentència dictada en aquest procediment en el sentit següent:

1r) Afegir un fonament jurídics V bis, amb el contigut literal següent:

"II Bis Segons la jurisprudència del TS que interpreta l'article 55-6 de l'Estatut dels Treballadors, indicant que el règim jurídic dels salaris de tramitació ha de ser el vigent en el moment de l'extinció del contracte de treball (STS 23-07-1996 AS 6389), no havent-se acreditar que les hores extraordinàries fòssin estructurals (STS) Redial de 4-12-1998, R num 98/37586),per la qual cosa el salari regulador ha de ser sense inclusió d'hores extraordinàries".

2n) Afegir a la part dispostiva de la sentència dictada el següent text: "Els salaris de tramitació que haurà d'abonar l'empresa han de ser els acreditats sense inclusió d'hores extraordinàries"

Pel que fa a al resta de pronunciaments, els mantinc sense cap rectificació".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- Els demandants han prestat serveis a l'empresa demandada Securitas Seguridad España s.a., amb les següents característiques d'antiguitat, categoria professional i salari, amb inclusió de prorrata de pagues extraordinàries:

- Benito , 10.12.84, Vigilant jurat conductor, 181.750 ptes. amb inclusió de promig de hores extraordinàries o de 179.018, sense hores extres.

- Valentín , 11.05.83, Vigilant jurat de transport, i salari de 180.500.- o 173.045.- sense inclusió de promig de hores extres.

- Claudio , 01.04.80, Vigilant jurat de transport, i salari de 195.750.-ptes o 182.673.- ptes, sense inclusió de promig de hores extres.

2n.- Els demandants estaven afiliats al sindicat Comissions Obreres, i no ostentaven càrrecs sindicals ni de representació el mes de juny de 1999. Benito , va entrar a formar part del Comité d'Empresa , en data 22.07.99, a causa de la dimissió d'un altre membre del Comitè, al ser el primer suplent de la llista.

3r.- El dia 11.06.99, els demandants va rebre una carta d'acomiadament, amb efectes del mateix dia de la recepció i amb idèntic contingut, basat en la causa següent:

"Se ha comprobado que los pasados días 25, 26, 27 28 y 31 de mayo y 7 de junio la tripulación del blindado que cubría la ruta nº 11, en la que Ud, prestó sus servicios en turno de mañana y a la que le fue asignada la realización de los servicios que, en los cuadros anexos, se especifican, llevó a cabo solo una parte de ellos.- Su injustificada y voluntaria actitud de incumplimiento de sus obligaciones, causó durante los días señalados, graves perjuicios y problemas a nuestros clientes, al no haber cumplido con nuestro compromiso como empresa prestataria de los servicios de transporte de fondos que nos tienen contratados.- Por tanto nos encontramos ante un injustificado, voluntario y reiterado abandono, inhibición, pasividad y, en resumen, incumplimiento de las obligaciones laborales de los mismos en la prestación de los servicios asignados, con evidente perjuicio económico y de imagen de la Empresa.- Igualmente debemos recordarle que de acuerdo a lo previsto en el artículo 43 del Convenio Colectivo Ud. tenia la obligación de una vez iniciado el servicio de conducción de transporte de caudales, proseguir hasta su definitiva conclusión y ello aún en el supuesto de que se produjeran horas extraordinarias.- Lo anterior implica que no existe excusa alguna para abandonar el servicio sin antes heber efectuado las entregas y/o recogidas consignadas en la ruta entregada al inicio de la jornada ..."

4t.- Amb caràcter previ al lliurament de la carta es va donar audiència al delegat sindical del actors, ja que l'empresa coneixia l'afiliació sindical de tots ells, per haver format part de la candidatura de CCOO al Comité D'Empresa. Pel Delegat Sindical de CCOO, es va respondre al Cap de Personal, indicant que els fets no eren certs i que eren arbitraris tots el treballadors acomiadats i sancionats en els darrers dies eren membres del Comité i afiliats a CCOO, indicant que eren objecte de persecució sindical.

5è.- Els tres demandants tenien assignada el mes de maig de 1999, la ruta 11 de les de recollida, en transport blindat, ja que els tres formaven part de la mateixa "tripulació", havent d' efectuar les tasques de recollida i distribució de diner a entitats bancàries.

6è.- La jornada laboral dels demandants era de 7,30 a 15 hores. Cada dia l'empresa els donava al inici de la jornada els fulls de ruta, indicant a les sucursals que havien de dirigir-se. Habitualmente realitzaven uns 40 repartiments o recollides de mercaderies. al dia. El full de ruta podia ser modificat mitjançant comandes urgents que comunicava la central, a través de la radio del vehicle. Si es donava la circumstància de no poder realitzar la distribució dins la jornada, a causa del retard en alguna agència o de la situació del trànsit, s 'avisava a l'empresa amb antelació, per tal que organitzés la central la covertura del servei per un altre vehicles.

7è.- En els dies 25, 26, 27, 28 i 31 de maig i 7 de juny, els actors van realitzar els serveis encomanats per l'empresa dins la ruta 11 , havent deixat de fet alguns del prèviament assignats per excedir la jornada laboral, fet que van comunicar a la direcció.

8è.- Amb freqüència els demandants havien realitzat hores extraordinàries per cobrir els serveis que no poden atendre durant al jornada laboral, no havent ampliat la jornada en aquesta ocasió (maig 99), i havent comunicat a la base que tornaven per haver excedit l'horari. La ruta fixada aquests dies per l'empresa era superior a 40 serveis, havent deixat de realitzat algun d'ells cadasqun dels dies que consten en la carta d'acomiadament.

9è.- A principis del mes de maig de 1999, es va convocar una vaga legal a l'empresa demandada.

Amb posterioritat al primer dia de vaga, es va anunciar la desconvocatòria pel Comitè d'empresa, després de la qual cosa la societat va anunciar un total de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 18 de Marzo de 2010
    • España
    • 18 Marzo 2010
    ...recurre en casación para la unificación de doctrina la empresa, alegando de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 22 de junio de 2000 (Rec. 2396/2000 ), respecto de la que no es posible apreciar contradicción al no existir identidad en los hechos considerad......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR