STSJ Cataluña , 17 de Septiembre de 2003

PonenteJOSE CESAR ALVAREZ MARTINEZ
ECLIES:TSJCAT:2003:9276
Número de Recurso3826/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución17 de Septiembre de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 3826/2003 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL fc ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL ILMO. SR. D. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ En Barcelona a 17 de septiembre de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 5506/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por Natalia frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Granollers de fecha 22 de noviembre de 2002 dictada en el procedimiento nº 1229/2002 y siendo recurrido/a Carolina y club costa rica. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 16-7-02 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 22-11-02 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo l'excepció d'inadequació per incompetència de jurisdicció plantejada per la demandada, i desestimo la demanda quant a l'activitat de prostitució de l'actora i amb estimo parcialmente la demanda quant a l'activitat d'"alterne", en reclamació d'acomiadament, contra l'empresa Natalia . Declaro improcedent l'acomiadament produït i condemno l'empresa demandada a què, segon ella triï: a) Readmetre la treballadora i abonar-li els salaris deixats de percebre des del dia 06- 06-2002 fins a la data de notificació d'aquesta resolució judicial, a raó de 1.175,84 euros mensuales (38.66 euros diaris), o b) Abonar-li la indemnització de 1.763,53 euros, el que tindrà efectes d'extinció de la relació laboral des de la data de l'acomiadament, amb l'advertència expressa que aquesta opció no tindrà cap eficàcia si la indemnització no es lliura a la treballadora o es dipositada al Jutjat dins de l'indicat termini de cinc dies, cas en què es tindrà per exercitada la readmissió amb el consegüent abonament de salaris especificat en l'opció a)"

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. Doña. Natalia és DIRECCION000 d'un negoci d'hosteleria denominat comercialment "Club Costa Rica", situat a Granollers, c. Masnou, s/n, baixos.

  2. En l'esmentat establiment, l'horari d'obertura del qual és de 18.30 a les 3.30 del dia següent, es troba donada d'alta, realitzant funcions d'encarregada, la Sra. Frida . Fins al mes de gener del 2002 va estar desenvolupant les funcions d'encarregat el Sr. Evaristo , jubilat a partir de febrer del 2002, si bé per raons d'amistat amb l'ocupadora, i donada la situació de malaltia d'aquesta, realitza la recaptació diàriament, per a la qual cosa recull els diners ingressats la nit anterior i els ingressa en un compte bancari de la Sra. Natalia .

  3. A l'esmentat establiment presten els seus serveis diferents dones: Fátima , María Purificación , Carlos Francisco , Melisa , Elvira , María Milagros , aixó com la demandant, Carolina . L'activitat de les esmentades Sres. és doble: a) Realitzen l'actividad d'"alterne" durant 8 hores i b) Realitzen l'activitat de prostitució durant 1 hora.

  4. Les esmentades persones acudeixen diàriament a l'establiment "Club Costa Rica" a excepció d'1 dia la setmana, des de les 18.30 a les 3.30; la majoria són traslladades en el trajecte de tornada fins a Barcelona amb un vehicle posat a disposició pel Sr. Evaristo . Quan arriben al local es canvien de roba, per a la qual cosa utilitzen les instal.lacions i taquilles del club. La roba que utilitzen és conforme amb el tipus de servei que realitzen. Les Sres. cobren cada dia una mitjana de 75.13 euros, dels quals 45,08 euros corresponen a la seva activitat d'"alterne" i la resta, 30,05 euros, corresponen a l'activitat de prostitució. En treballar 6 dies la setmana la quantitat mensual en concepte d'activitat d'"alterne" ascendeix a 1.175,84 euros.

  5. El preu mínim de les copes està fixat pel club, així com el % que percep la noia, que sol ser d'un 50%; qui fixa també l'hora d'obertura i de tancament de l'establiment és el club, que també controla les copes consumides, i cobra les copes als clients; és el club qui subministra tot tipus de begudes, així com tota la infrastructura del local i les despeses que aquest comporta: electricitata, aigua, servei de neteja i seguretat etc.; també corre amb el risc de qualsevol manca de pagament de consumició o desperfecte de material o begudes.

  6. El club adopta mesures disciplinàries amb les Sres. que no acaten l'horari establert per l'establiment o les que no desenvolupen l'activitat d'"alterne" en condicions tals que no provoquin el consum dels clients.

  7. El club disposa d'unes habitacions per al supòsit que algun client del club vulgui mantenir un contacte sexual amb les Sres., servei que el client paga a la mateixa encarregada, segons el temps desitjat.

    El club obté el 50% del preu abonat pel client. Els serveis solen oscil.lar de 30 minuts a 1 hora. De mitjana semanal cada Sra. sol realitzar 1 servei diari.

  8. La Sra. Carolina està en el club esmentat des de 01-06-01.

  9. El dia 06-06-02, l'encarregada del club, Sra. Frida , li comunicà verbalment que marxés, que no tornés més pel club, que se n'anés a qualsevol altre club, però que allà ja no hi tornès més.

  10. La Sra. Carolina va trametre un telegrama en data 12-06-02 al club, amb el següent text: "En fecha 6 de junio, he sido verbalmente despedida y solicito carta de despido".

  11. El dia 12 de juliol de 2002 se celebrà l'acte de conciliació amb el resultat de sense avinença.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Que con correcta invocación al amparo del apartado b) del art. 191 de la Ley de Procedimiento Laboral y bajo dos puntos separados refiere el escrito de recurso, formalizado por el representante de la demandada, sus primeros motivos de suplicación a la revisión de los hechos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Comunidad de Madrid 339/2009, 30 de Abril de 2009
    • España
    • 30 Abril 2009
    ...de esos beneficios. Así pues, el criterio de esta Sala se corresponde con el plasmado en las sentencias del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 17 de septiembre de 2003 (rec. 3826/03) y 28 de septiembre de 2001 (rec. 2801/01 El recurso se estima. SEXTO Sin que ello suponga la impos......
4 artículos doctrinales
  • Consideraciones preliminares
    • España
    • El trabajo de los inmigrantes irregulares. Un estudio jurisprudencial
    • 23 Septiembre 2005
    ...sexo? En torno al carácter laboral de la actividad de alterne". BIB 2003/1493. Aranzadi Social núm. 17/2003). En el mismo sentido, STSJ Cataluña 17-9-2003 (AS [9] Además de los actuales 25 miembros de la UE, los nacionales de los otros países que con los de la UE forman desde 1994 el "Espac......
  • Análisis crítico del delito de prostitución de adultos: una propuesta de reforma
    • España
    • Cuadernos de Política Criminal. Segunda Época Núm. 136, Mayo 2022
    • 1 Mayo 2022
    ...BENLLOCH SANZ, P. ¿Trabajadores del sexo? En torno al carácter laboral de la actividad de alterne. Comentario a la Sentencia del TSJ de Cataluña de 17 de septiembre de 2003. Aranzadi Social, n.17/2003, p. 5. 10 Tribunal Superior de Justicia de Asturias, (Sala de lo Social, Sección 1ª) Sente......
  • La prostitución: posible objeto de un contrato de trabajo como una manifestación más del trabajo sexual.
    • España
    • Revista de Derecho Social Núm. 47, Julio 2009
    • 1 Julio 2009
    ...SANZ, p., en "¿trabajadores del sexo en torno al carácter laboral de la actividad de «alterne». comentario a la sentencia del TSJ de cataluña, de 17 de septiembre de 2003 (As 2003, 3211)". Aranzadi Social n. [53] puede comprobarse, como ejemplo de lo afirmado, cómo se ha mantenido una inter......
  • ¿Hacia un modelo abolicionista de la prostitución?
    • España
    • Estudios en homenaje al prof. Dr. D. Jesús Martínez Ruiz Parte II. Derecho Penal. Parte Especial
    • 3 Febrero 2022
    ...Benlloch Sanz, P. ¿Trabajadores del sexo? En torno al carácter laboral de la actividad de alterne. Comentario a la Sentencia del TSJ de Cataluña de 17 de septiembre de 2003. Aranzadi Social, n.17/2003. p. 5. 9 Tribunal Superior de Justicia de Asturias, (Sala de lo Social, Sección 1ª) Senten......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR