STSJ Cataluña 35/2001, 31 de Diciembre de 2001

PonentePONÇ FELIU I LLANSA
ECLIES:TSJCAT:2001:16542
Número de Recurso48/2001
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución35/2001
Fecha de Resolución31 de Diciembre de 2001
EmisorSala de lo Civil y Penal

D. Antoni Bruguera i MantéD. Ponç Feliu i LlansaD. Lluís Puig i Ferriol

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

RECURS DE CASSACIÓ Núm. 48/01

SENTENCIA NÚM. 35

President:

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Magistrats:

Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa

Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol

Barcelona, 31 de desembre de 2001

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats que

s'expressen més amunt, ha vist el recurs de cassació núm. 48/01 contra la sentència dictada en

grau d'apel.lació per la Secció 17a de l' Audiència Provincial de Barcelona, en el rotllo 1200/00,

com a conseqüència de les actuacions de menor quantia núm. 42/00, seguides davant el Jutjat

de 1a Instància núm. 2 de Sant Boi. El Sr. Agustín ha interposat aquest recurs

representat per la procurador Sra. CRISTINA RUÍZ SANTILLANA i defensat per el lletrat. JORGE

PUIG PIJOAN. És part contra la qual es recorre el Sr. Jose Daniel i els Srs.

Jose Antonio , Ernesto I Erica , representats per la procuradora Sra.

ARACELI GARCÍA GÓMEZ i defensats per el lletrat Sr. JOSÉ MARIA POU DE AVILÉS.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El procuradordels Tribunals Eugenio Teixidó Gou, que va actuar en nom i representació Don. Agustín , va formular demanda de menor quantia núm. 42/00 en el Jutjat de 1a Instància núm.2 de Sant Boi de Llobregat. Seguida la tramitació legal, el jujtat indicat va dictar sentència amb data 31-7-2000, la part dispositiva de la qual diu el següent:" Que estimando la demanda deducida por el Procurador Dº Eugenio Teixidó Gou en nombre y representación de D. Agustín contra los sustitutos de Dª Gema designados por D. Matías y los herederos, sucesores, causahabientes o herencia yacente de los mismos, Dº Jose Daniel , Dº Jose Antonio , Dª Erica y Dº Ernesto , debo declarar y declaro la redención forzosa del censo con dominio directo de pensión anual 100 pesetas gravitante sobre al finca registral nº 5.083 del Registro de la Propiedad de Sant Boi de Llobregat, por el precio de 3.333'33 pesetas, condenando a dichos demandados a otorgar la correspondiente escritura pública de redención, bajo apercibimiento de hacerlo de oficio pero a su costa, así como el pago de las costas causadas por el presente proceso."

.

SEGON

Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar recurs d'apel·lació, que es va admetre i que esva substanciar a la Secció 17a de l'Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar sentència amb data 13-6-2001 , amb la següent part dispositiva: "Que ESTIMANDO el recurso de apelación interpuesto por la representación de D. Jose Daniely otros, contra la Sentencia dictada en fecha de 31 de Julio de 2000, por el Sr. Juez del Juzgado de Primera Instancia núm. 2 de Sant Boi, en los autos de los que el presente Rollo dimana, debemos revocar la misma, con desestimación íntegra de la demanda deducida por la representación de D. Agustín , y todo ello sin especial pronunciameinto sobre las costas de ambas instancias, es decir cada parte satisfará las suyas y las comunes por mitad".

TERCER

Contra aquesta Sentència, la procurador Sra. Cristina Ruiz Santillana en nom i representació Don. Agustín , va interposar aquest recurs de cassació davant la Sala 17a de la Audiència Provincial de Barcelona, que va fonamentar en els motius següents:

"UNIC.- ·Es considera infringida la Disposició Transitòria quarta.1, de la Llei 6/1990, de 16 de març del Parlament de Catalunya, que estableix que "tots els censos, de qualsevol classe que siguin, constituïts a l'empara de la legislació anterior i qualsevols que siguin les condicions pactades en llur títol de constitució, poden ésser redimits a petició del censatari en el termini pactat i, en tot cas, sempre que hagin transcorregut més de vint anys des de llur constitució".

QUART

Per mitjà de provisió d'aquesta Sala de data 15-10-2001, es va tenir interposat en el termini i la forma escaient aquest recurs de cassació i d'acord amb l'art. 483 de la LLEC de 1/2000, es van passar les actuacions al magistrat ponent per tal de resoldre sobre l'admissió o inadmissió d'aquest recurs. Per mitjà de provisió de data 25 d'octubre de 2001 s'admeté el recurs de cassació interposat por la representació processal de Agustín i, de conformitat amb el que disposa l'art. 485 de la LEC, es donà trasllat a la part recorreguda per el termini de 20 dies perquè formalitzés la seva oposició , la qual cosa va realitzar oportunament mitjançant escrit de data 22 de novembre de 2001. Per mitjà de provisió de data 26 de novembre de 2001 es va tenir por formulada l'oposició al recurs i s'assenyalà per a la votació el dia 20 de desembre de 2001 a les 10 hores del matí, la qual va tenir lloc.

Ha estat designat ponent l' IlAlm.. Sr. Ponç Feliu i Llansa.

FONAMENTS DE DRET

UNIC.- La sentència de l'A.P. de Barcelona (Secció 17) de 13- 6- 2001, acull íntegrament el recurs d'apel·lació interposat per la representació Don. Jose Daniel i els Srs. Jose Antonio , Erica i Ernesto i revoca la sentència dictada el 31 de Juliol del 2000 pelJutjat de Primera Instància i Instrucció nº 2 de Sant Boi de Llobregat, que estimava íntegrament la demanda formulada per la representació Don. Agustín .

Tal demanda interessava que es declarés la redempció forçosa d'un cens de domini directe que gravava la finca de l'agent, de pensió anual...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR