STSJ Cataluña , 25 de Junio de 2001

PonentePONÇ FELIU I LLANSA
ECLIES:TSJCAT:2001:8092
Número de Recurso21/2000
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución25 de Junio de 2001
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DEJUSTICIA DE CATALUNYA - Sala Civil i Penal- Cassació nº 21/2000 S E N T È N C I A núm. 19 President:

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa Barcelona, 25 de juny de 2001 FETS ÚNIC. El procurador Angel Montero Brusell en nom i representació de Carlos Manuel que actua per "la Comunitat hereditària de la Sra. Regina " va interposar aquest recurs de cassació contra la sentència dictada en el rotllo d'apel·lació núm 1038/99 de la Secció 17 a de l'Audiència Provincial de Barcelona. En data 9 d'octubre de 2000, aquest tribunal dictà sentència que desestimava el recurs referit i imposava les costes a la part recurrent.

Segon

La Sra. Secretària Judicial, va fer la taxació de costes, d'ambdues parts contra les quals es recórre , de les qual va donar vista a les parts per un termini comú de 3 dies. El procurador Sr. Angel Montero Brusell, les va impugnar per indegudes i subsidiàriament per excessives. Per mitjà d'una provisió de 20 de març de 2001, s'acordà , d'acord amb el que preveu l'art. 429 de la LEC, formar les oportunes peces separades d'impugnació de costes per indegudes.

Hi ha actuat com a Ponent l'Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa FONAMENTS DE DRET

PRIMER

En les actuacions principals del Rotlle del recurs de Cassació es va practicar la taxació de les costes causades i la part recorrent, que fou comdemnada al seu pagament, les impugna tant per indegudes com per excessives i tant la minuta del Lletrat Sr. Mariano , que ho fou d'una de les parts demandades (Fundació Abad Oliva) com de la Sra. Marí Juana , Lletrada de l'altra demandada, Sra. Guadalupe .

Atès que, segons la LL.E.C. de 1881, que és la que ha de regular el present procediment pel principi "tempus regit actum"- "hay incompatibilidad de simultanear las impugnaciones por honorarios indebidos y por honorarios excesivos, ya que la primera se tramita por lo dispuesto en los arts.421 y siguientes de la L.E.C. mientras que son aplicables los arts. 427 y 428 de la L.E.C cuando se trata de impugnación por excesivos en razón precisamente a que cuando se acumulan ambas impugnaciones es evidente que precedentemente habrá que resolver la impugnación por el primer concepto" (per totes, S. del T.S. de 14-12-1993), la controvèrsia queda limitada en el present incident a esbrinar l'èxit o fracàs de les crítiques formulades a sengles minutes d'honoraris en tant es qualifiquen d'indegudes.

SEGON

a).- Impugnació específica de la minuta del Lletrat Sr. Mariano .

Al·lega la recurrent que "el espíritu de los arts 423 y 424 LEC es que en cada litigio sólo puede haber una tasación de costas. Y, como sea que la Sra. Secretaria ya la practicó el 19 de Febrero de 2001, esta nueva de 9 de Marzo de 2.001 no procede".

La censura jurídica ha de decaure pel següent:

a).- Ni de la lletra ni de l'esperit dels articles 423 i 424 LEC 1881 se'n desprèn, contràriament al que es postula, que en un determinat procediment hi hagi d'haver-hi una sola i única taxació de costes.

b).- Podria ser que el recurrent es referís al numeral següent, o sigui, l'art. 425, en el qual, efectivament, es parla de la taxació de costes en singular, amb l'admonició de que, una vegada feta, no s'admetrà la inclusió o addició de cap més partida, però aquesta previsió legal, res no té a veure amb el cas, en el qual no es fan dues taxacions successives, amb identitats subjectives i objectives, com si la segona fos complementària de la primera, sinó dues taxacions ben diferents en ser-ho les dues parts demandades i en ser dirigides i representades per Lletrats i Procuradors distints. L'exigència, en aquests supòsits de pluralitat de litigants, d'una sola taxació, a més de representar un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Tarragona 296/2005, 1 de Julio de 2005
    • España
    • 1 Julio 2005
    ...incidencia alguna en la obligación de pago que la resolución judicial ha impuesto al condenado en costas, ( STS 15 febrero 1996 , STSJ Cataluña 25 junio 2001 ). Debe añadirse ante la invocación de infracción del art. 242.2 y 3 L.Enj.Civil , que no debe confundirse el crédito que deriva del ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR