STSJ Cataluña , 4 de Septiembre de 2000

PonenteFRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS
ECLIES:TSJCAT:2000:10904
Número de Recurso3997/2000
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 4 de Septiembre de 2000
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 3997/2000 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL MAG ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. D. IGNACIO MARIA PALOS PEÑARROYA ILMO. SR. D. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS En Barcelona a 4 de septiembre de 2000 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 7056/2000 En el recurso de suplicación interpuesto por Verónica y INSTITUT CATALÀ D'ASSISTÈNCIA I SERV.

SOCIALS DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº19 Barcelona de fecha 10 de febrero de 2000 dictada en el procedimiento nº 1244/1999. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 10 de diciembre de 1999 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinario, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 10 de febrero de 2000 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo parcialmente la demanda presentada per Verónica contra INSTITUT CATALÀ

D'ASSISTÈNCIA SERVEIS SOCIALS i declaro improcedent l'acomiadament efectuat.

Condemno l'INSTITUT CATALÀ D'ASSITÈNCIA I SERVEIS SOCIALS a optar, cosa que haurà de fer en el termini de cinc dies en aquest Jutjat, a readmetre la treballadora en el mateix lloc de treball i en les mateixes condicions, o a indemnitzar'-la en la quantitat de VUIT MILIONS CINC-CENTES CINQUANTA MIL pessetes. En qualsevol cas, haurà de pagar-li els salaris de tramitació des de la data de l'acomiadament fins a la notificació de la present resolució, a ró de8.000 pessetes diàries".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. -L'actora Verónica treballa per a l'ICASS amb la categoria profesional de vetlladora (grup D2 del Conveni únic del personal laboral de la Generalitat de Catalunya) antiguitat des d'1 de gener de 1976 i salari mensual brut, prorrates incloses, de 240.000 ptes.

  2. -El centre on presta els seus serveis és la Residència d'avis de l'ICASS Mossén Homs de Terrassa. Les tasques que porta a terme són l'atenció i cura del residents, persones d'avançada edat. La seva jornada laboral es desenvolupa al torn de tarda.

  3. -Arran d'una comunicació verificada pera una treballadora del centre, respece d'uns possibles assetjaments sexuals, el Sr. Secretari General del Departament de Benestar Social va ordenar l'obertura d'una informació reservada, arran de la qual i per les actes d'inspecció emeses pels serveis d'inspecció de l'esmentat Departament, es varen incoar quatre expedients disciplinaris: un al director de la Residència, un al coordinador d'Infermeria, un a una vetlladora i un altre a l'aquí actora.

  4. -Per sentència del Jutjat Social núm. 13 de Barcelona, distada a les actuaciones 909/99, es desestimà la demanda per acomiadament presentada pel coordinador d'Infermeria, declarant-se procedent l'acomiadament verificat. No consta la fermesa de la dita sentència.

  5. -L'expedient disciplinari de l'actora Verónica s'incoà el 2 de juliol de 1999 per resolució del Sr. Secretari General del Departament de Benestar social, imputant els següents fets:

    -Asseure a terra una àvia de la infermeria, a la qual li falta una cama, pequè relliscava de la cadira de rodes.

    -Colpejar amb un coixí la cama d'una àvia que té una embólia, perquè es queixava dels bolquers.

    -No prestar al usuaris la ajuda que demanen al.legant que "això ho havien d'haver fet les del torn del matí".

    -Posar bolquers a persones que no són incontinents.

    -No portar als avis al lavabo quan ho demanen.

    A la dita resolució, la qual es dóna aquí per reproduïda, el Sr. Secretari General resol en síntesi: 1.- Incoar expedient disciplinari.2.-Dibar aydiència a la vetlladora perquè manifesti allò que els convingui amb caràcter previ al possible acord de suspensió provisional d'ocupació, i 3.-Nomenar instructora la senyora Camila .

  6. -El 9/7/99, el Comitè d'Empresa adreçà un informe previ relatiu a la suspensió provisional d'ocupació, en el sentit de què com no es disposaven d'elements de judici dels fets de la resolució d'incoació atès que no estaven identificades les pressumptes faltes comeses, proposen que no s'adopti cautelarment la suspensió provisional.

  7. -Per resolució de 4 d'agost de 1999 i considerant l'informe anterior, la manca d'audiència a l'interessada que no ha pogut presentar al.legacions i "valorada la repercussió que les imputacions efectuades poden tenir en el clima de treball i en la pacífica prestació del servei, així com en quin grau de continuïtat de la imputada en les seves funcions pot perjudicar l'eficàcia en la substanciació del procediment", el Sr. Secretari General resolno acordar la mesura cautelar de suspensió provisional.

  8. -El 16 de setembre de 1999, l'actora formulà manifestacions per escrit denunciant vulneració del dret a la tutela judicial efectiva i nul.litat de tot el què s'ha actuat, atès que no existeixen dades fáctiques o temporals que permetin exercitar el dret de defensa, que els fets imputats no són certs i es nega qualsevol manifestació contrària al seu bon fer professional 9º.-El mateix dia 16 de setembre de 1999 varen comparèixer davant la instructora les senyores

    Encarna , Elisa i el senyor Santiago , el quals varen declarar en el termes que consten a les diligències emeses i que es donen aquí per reproduïdes.

  9. -Per acta núm. 17937 de 6/5/99 una persona identificada com N.L.L.i en presència de la senyora Elisa , manifestà a la inspectora Sra. Julia que "un dia que li canviaven els bolquers es va queixar perquè

    con té una emb`lia està molt sensibilitzada i aleshores, la cuidadora que la (inintel.ligible) es va enfadar amb ella, i li va tirar un coixí amb força a la cama que està afectada per l'embòlia, aquesta cuidadora es diu Verónica . Que és una senyora molt aspra per tracta els avis".

  10. -Per acta núm. 17613 de 14/6/99, l'actora Verónica va verificar laes manifestacions que consten a la dita acta i es donen aquí per reproduïdes.

  11. -Per acta núm. 17748 de 17/6/99, Erica manifesta, en relació amb aquest tema, "...que hi ha residents que estan amenaçats si parlen amb la Inspecció, básicament pels treballadors de tarda, Verónica , Irene i Mariana . Aquestes resident són: Marisol , Santiago i Remedios . Li han manifestat que alguns avis els castiguen sense anar al laabo. Que no ha observat algun maltractament cap als usuaris però què és possible qualsevol cosa...".

  12. -Per acta núm. 17670 de 28/6/99, Encarna , que no vol signar, manifesta que "...un dia...va observar els fets que van succeir a una resident que estava asseguda en una cadira de rodes. Sembla ser que aquesta resident relliscava de la caidra i les cuidadores, que ho observaren al passar, la col.locaren bé.

    En un moment determinat va passar la Sra. Verónica acompanyada de la cuidadora Irene i al veura que aquesta resident relliscava la va agafar enfadada, la va aixecar de la cadira i, sacsejant-la, la va seure al terra per a què aprengués a seure dient-li que "això li faria si no aprenia"...va anar a explicar-ho al director...però al...dir-li que era la Verónica pràcticament la va fer fora del despatx".

  13. -Per acta núm. 17832 de 26/6/99, Marisol , que no signa l'acta, manifesta a la inspectora que "Els del matía són divines... en canvi, per la tarda no tant. De vegades demano ajut i em diuen que m'ho tenien que haver fet les que pleguen al mig dia i no l'ajuden fins ben tard. Li pregunto quina persona i em diu que la Verónica . Li diuen que tenen un programa fet i que ha d'esperar...aquestes senyores no respecten a ningú...no et dieun les coses amb carinyo. Tenen un vocabulari groller i criden...ue no és incontinent i en canvi de vegades li posen el bolquer i s'ho ha de fer a sobre".

  14. -El 20 de setembre de 1999, la instructora de l'expedient disciplinari formulà un plec de càrrecs, a l'empara de lárt. 52 de conveni col.lectiu d'aplicació, contra Verónica concretant els fets segëunts:

Primer

Asseure a terra de la infermeria a una àvia, a la qual li falta una cama, perquè relliscava de la cadira de rodes.

Segon

Colpejar amb un coixí la cama d'una àvia que té una embòlia, perquè es queixava dels bolquers.

Tercer

No prestar als usuaris l'ajuda que demanen al.legant que "això ho havien d'haver fet les del torn del matí".

Quart

Posar bolquers a persones que no són incontinents.

Cinquè

No portar als avis al lavabo quan ho demanen.

Sisè

Coaccionar els usuaris a l'objecte que no partin amb la inspecció del Departament.

Després de les valoracions verificades per la instructora al dit plec, el qual es dóna aquí per reproduït, així com de la transcripció del contingut de l'acta núm. 17663 de 28/6/99 efectuada pel cap del Servei d'Inspecció i Registre davant la directora en funcions de la residència d'avis de Terrassa, del següent tenor:

"De les actuaciones practicades per la inspecció es constaten maltractaments i tractes humiliants per part de les vetllades Irene i Verónica a residents assistits de la segona planta", s'estima que els fets poden constituir, amb la salvetat del cinquè, d'una falta molt greu i les sancions que correspondrien, amb la dita excepció, serien la suspensió d'ocupació d'un a tres mesos, inhabilitació per a l'ascens per un període dos a sis anys, trasllat forçós sense dreta indemnització o acomiadament.

Setzè

El 23 de setembre de 1999, Verónica formulà plec d'al.legacions, en els termes que consten en les actuacions i es donen aquí...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 8 de Septiembre de 2016
    • España
    • September 8, 2016
    ...entre los errores denunciados por la parte. - Para el segundo motivo propone como contradictoria la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 04-09-00 (R. 3997/00 ). Dicha resolución declara la improcedencia del despido disciplinario, por no reunir la carta de despido los r......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR