STSJ Cataluña , 31 de Enero de 2000

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2000:1252
Número de Recurso32/1999
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución31 de Enero de 2000
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal Cassació núm.32/99 S E N T È N C I A NÚM.1 Excm. President:

Sr.Guillem Vidal i Andreu Il.lms. Magistrats:

Sr.Antoni Bruguera i Manté

Sra.Núria Bassols i Muntada Sr.Ponç Feliu i Llansa Sr.Lluís Puig i Ferriol Barcelona, 31 de gener de 2000.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya formada pels Magistrats que s'esmenten al marge, ha vist el present recurs de cassació interposat pel Sr. Jose Antonio contra la Sentència dictada en grau d'apel×lació per la Secció 18a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 22 de febrer de 1999, dimanant del judici declaratiu de menor quantia núm.144/96 , interposat pel Don. Jose Antonio en demanda de paternitat. La part recurrent ha estat representada davant d'aquest Tribunal pel procurador Sr.José Luis Aguado Baños i defensada per l'advocat Sr.Josep Antón López i Alvarez . Han comparegut com a part recorreguda la Sra. Amelia , representada pel procurador Sr. David Elies Vivancos i defensada pel lletrat Sr.Fernando Hernández Baena.

ANTECEDENTS DE FET PRIMER.- La representació processal de Doña. Amelia va formular demanda de judici declaratiu de menor quantia contra Don. Jose Antonio , que pel torn de repartiment va correspondre al Jutjat de Primera Instància núm.1 de Badalona, en la qual va exposar els fets i fonaments de dret corresponents. En data 3 de juliol de 1999 l'esmentat Jutjat va dictar sentència que conté la següent part dispositiva: "

FALLO

" 1º

RECHAZO totalmente la excepción dilatoria de inadmisibilidad de la demanda opuesta por la parte demandada don Jose Antonio frente a las pretensiones ejercidas contra ella por la parte demandante doña Amelia y, en consecuencia, 2º ENTRO a conocer el fondo del asunto con los demás efectos legales pertinentes, y así, 3º ESTIMO la pretensión ejercida por doña Amelia contra don Jose Antonio y, en consecuencia, declaro que el menor Javier es hijo del demandado don Jose Antonio , a quien condeno a contribuir a satisfacer los alimentos con una pensión de 65.000 pesetas que se pagaran por meses anticipados y se acomodaran en cada momento a las necesidades y circunstancias de aquel, como mínimo de acuerdo con el IPC que publique cada año el INE, y las costas del presente juicio".

SEGON

Per la representació del demandat Don. Jose Antonio , es va interposar recurs d'apel×lació contra l'esmentada sentència, i per la Secció 18a. de l'Audiència Provincial de Barcelona amb data 22 de febrer de 1999 es va dictar sentència que conté la següent part dispositiva: "

FALLAMOS

Que DESESTIMANDO el recurso de apelación interpuesto por la representación de DON Jose Antonio , contra la sentencia dictada por el Ilmo.Sr.Magistrado-Juez de Primera Instancia nº

Uno de Badalona, en fecha tres de julio de mil novecientos noventa y ocho, debemos CONFIRMAR Y CONFIRMAMOS la mentada resolución, con las precisiones apuntadas en el cuerpo de la presente; ello, con expresa imposición de las costas causadas en esta alzada al nombrado apelante".

TERCER

El procurador dels Tribunals Sr. José Luis Aguado Baños, en representació Don. Jose Antonio , va formular recurs de cassació davant aquesta Sala pel motiu següent: 1r.- A l'empara de l'art.1692.4t de la LEC., per infracció de l'art.127 del codi civil.

QUART

Admès el recurs i evacuat el tràmit d'impugnació es va assenyalar l'audiència del dia 20 de gener passat, per a la celebració de la vista del present procediment que va tenir lloc en l'esmentada data.

És Ponent la Magistrada d'aquesta Sala Il×lma. Sra.Núria Bassols i Muntada FONAMENTS DE DRET.

PRIMER

La demanda que provocà el litigi que escau resoldre a aquest Tribunal fou entaulada per la senyora Amelia contra el senyor Jose Antonio en reclamació de paternitat no matrimonial pel que afecta al fill de l´agent Santiago nascut el 25 d´abril de 1990.

Les dades d´indole històrica en que s´assentava la demanda podríem exposar-les succintament de la següent forma:

-a la primavera de l´any 1989 l´agent i el demandat iniciaren una relació d´amistat propiciada pel fet d´esser tots dos clients de la " sala de Ball Tango " del carrer Diputació de Barcelona.

-la relació entre els litigants amb el temps esdevení més íntima el que provocà que a l´estiu del mateix any la parella acudís a visitar la família del senyor Jose Antonio a Guadalajara. Amb ocasió d´aquestes vacances l´actora s´allotjava al parador de Sigüenza on l´agent i el demandat mantenien relacions sexuals.

-les relacions intimes de la parella continuaren fins a primers de Novembre de 1989 quan sorgí la ruptura entre la senyora Amelia i el senyor Jose Antonio , provocada per l´embaràs de la demandant.

Segons la versió de la senyora Amelia la ruptura de les relacions afectives fou conseqüència de la seva negativa a les exigències del demandat que pretenia que és sotmetés a un avortament .

A la demanda principal plantejada s´oposà el demandat senyor Jose Antonio adduint:

-que era cert que coneixia la senyora Amelia pel fet de coincidir en la "sala Tango" però que la relació amb ella no havia excedit mai d´una simple coneixença,explicant que havia ballat alguna vegada amb l´actora.

-que no eren certes les relacions de caire afectiu i molt menys sexuals entre ell i l´agent.

-que no era cert el viatge a...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • SAP Barcelona 565/2010, 17 de Noviembre de 2010
    • España
    • 17 November 2010
    ...de la paternidad. El Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en sentencias de 19 de junio de 1.997, 27 de Julio de 1.998 y 31 de Enero de 2.000, ha reseñado la inexigencia del principio de prueba de los hechos en que se funden las acciones de En el artículo 98 del Código de Familia de Ca......
  • SAP Lleida 70/2002, 10 de Junio de 2002
    • España
    • 10 June 2002
    ...recurs d'empara que va ser inadmès per interlocutòria del Tribunal Constitucional 245/2000, de 26 d'octubre]. També la STSJ Catalunya de 31 de gener de 2000 considera que : "a) els avenços experimentats per la ciència permeten determinar la paternitat amb un grau de probabilitat en la pràct......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR