STSJ Cataluña , 22 de Enero de 2001

PonentePONÇ FELIU I LLANSA
ECLIES:TSJCAT:2001:907
Número de Recurso43/2000
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución22 de Enero de 2001
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal Cassació núm. 43/00 S E N T È N C I A NÚM. 04 President:

Excm. Sr. Guillem Vidal i Andreu Magistrats:

Il×lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa Il×lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol Barcelona, 22 de gener de 2001 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha vist el present recurs extraordinari de cassació interposat per la senyora Carmela contra la Interlocutòria de 5 de juliol de 2000 dictada per la Secció 2a de l'Audiència Provincial de Girona en resoldre el recurs d'apel×lació formulat per la senyora Carmela contra la Interlocutòria que el dia 10 de febrer de 1998 havia dictat el Jutjat de Primera Instància Únic de Ripoll en coneixer el judici ordinari de menor quantia núm. 108/90, i quan es trobava en fase d'execució de la sentència dictada per aquesta Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en data 19 de juliol de 1993, la representació de Doña. Carmela va presentar davant el Jutjat esmentat un escrit amb data 25 de març de 1996 pel qual al×legava que en relacionar les accions d'

DIRECCION000 . s'havien transmès al Sr. David erròniament més accions que les assenyalades en la STSJC. La part recurrent ha estat representada pel procurador Sr. Joaquín Pérez Calvo i defensada pel lletrat Sr. Joan Betriu Monclús i la part recorreguda ha estat representada pel procurador Sr. Ivo Ranera Cahís i defensada pel lletrat Sr. Casals i Genover.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

Davant el Jutjat de Primera Instància Únic de Ripoll, es van seguir les actuacions de judici declaratiu de menor quantia número 108/90, en les quals, quan es trobaven en fase d'execució de la sentència dictada el 19 de juliol de 1993 per aquesta Sala Civil del TSJC, la representació de la recurrent va presentar davant el Jutjat esmentat un escrit amb data 25 de març de 1996 pel qual al×legava que en relacionar les accions d' DIRECCION000 . s'havien transmès Don. David erròniament més accions que les assenyalades en la STSJC i el Jutjat esmentat en resoldre l'incident, va dictar una Interlocutòria el 10 de febrer de 1998 quina part dispositiva diu el següent: "PARTE DISPOSITIVA: DISPONGO.- Declarar que en la escritura pública de manifestación de herencia otorgada a fecha dieciocho de enero de mil novecientos noventa y seis ante el Notario de Ripoll Sr. Sorigué Abel por la Juez del Juzgado Único de Ripoll doña Fátima y por don David se produjo un error al recoger entre las acciones de la Compañía DIRECCION000 .

objeto de entrega a don David , y que este aceptaba, la partida que figura como "7) 3.905 títulos de una acción, serie B, números 1 al 3.905, ambos incluidos, de valor nominal 5.000 pesetas cada una" cuando la correcta cantidad es la de "tres mil ochocientos cincuenta y cinco (3.855) títulos, debiendo ser subsanado tal error mediante otorgamiento por las partes de este pleito de nueva escritura de subsanación que exprese en lugar de aquella partida, la de "7) 3.855 títulos de una acción, serie B, números 1 al 3.855, ambos incluidos, de valor nominal 5.000 pesetas cada una". Sin pronunciamiento en costas.".

SEGON

El procurador Sr. Joaquim Garcés Padrosa, en nom i representació de Doña. Carmela , va interposar recurs d'apel×lació contra l'esmentada Interlocutòria de primera instància, que es va substanciar a la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Giroona i va dictar Interlocutòria amb data 5 de juliol de 2000, amb la següent part dispositiva: "

FALLAMOS

Que desestimando el recurso de apelación formulado por el Procurador Dn Joaquim Garces Padrosa, en nombre y representación de Dña. Carmela , contra el auto de fecha 10/2/98, dictado por el Juzgado de 1ª Instancia e Instrucción de Ripoll, en los autos de Incidente nº 108/90, de los que este Rollo dimana, lo confirmamos íntegramente, con expresa imposición a la apelante de las costas causadas en esta alzada.".

TERCER

Contra la interlocutòria dictada en grau d'apel×lació, el procurador Sr. Joaquín Pérez Calvo, en nom i representació de Doña. Carmela , va interposar recurs de cassació davant aquesta Sala Civil, que va fonamentar en els motius següents: "Primero y Único.- Al amparo del número 4º del artículo 1.692 de la Ley de Enjuiciamiento civil, por infracción del artículo 208-3º de la Compilación del Derecho civil especial de Catalunya, en relación con los artículos 182 y 183 y concordantes de la misma Compilación, Ley de Regularización de Balances de 23 de diciembre de 1.961 y Ley de Presupuestos Generales del Estado de 19 de Julio de 1.979.".

QUART

Una vegada admès el recurs, es va evacuar el tràmit d'impugnació i es va assenyalar l'audiència del dia onze de gener de 2001, per a la votació i decisió d'aquest procediment que va tenir lloc.

Ha actuat com a ponent el magistrat d'aquesta Sala Il×lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

En el Recurs de Cassació directe nº 8/1993 interposat contra la sentència del Jutjat de 1ª

Instància de Ripoll de data 12-11-1992, aquesta Sala dictà sentència el 19-7-1993 revocant la Resolució del Jutjat esmentat i, en estimar-se la demanda interposada pel Don. David contra la Sra. Carmela i els seus fills menors d'edat Begoña i Luis Angel i, en acollir també en part la reconvenció formulada per aquesta última contra el primer, es disposà:

  1. ),- " Declarar que, mort sense fills legítim el fiduciari Sr. Rogelio , el seu germà petit Don. David és hereu fideicomissari del seu pare el Sr. Bartolomé , per la qual cosa li corresponen els béns de l'herència fideicomesa que la posseïdora li ha de restituir, i que són els esmentats en el fonament de Dret vuitè

d'aquesta Resolució .- 2º).- Declarar nuls i sense valor jurídic els llegats i prellegats de béns fideicomesos que va...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR