STSJ Cataluña , 18 de Septiembre de 2003

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
Número de Recurso27/2003
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución18 de Septiembre de 2003
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal R. de cassació núm. 27/2003 SENTÈNCIA NÚM.30 President:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada Magistrats:

Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol Barcelona, 18 de setembre de 2003.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per la representació de la Sra. María Purificación , Sr. Cristobal , Sr. Silvio , Sr. Blas , Sr. Rubén i Sr. Benito , representats davant aquest Tribunal per la procuradora Sra. Carmen Fuentes Milllán i dirigits per l'advocat Sr. Alejandro Fuentes-Lojo Lastres, contra la Sentència dictada per la Secció 13a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 18 de juny de 2002 en entendre del recurs d'apel·lació interposat per la part demandada contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera instància núm. 9 de Barcelona el 5 d'abril de 2001 en el procediment de judici de menor quantia núm. 59/00. La Comunitat de Propietaris de la DIRECCION001 núm.

NUM000 , aquí part recorreguda, ha estat representada en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Mercè Pijoan Badia i dirigida per l'advocat Sr. Enrique Villanueva Piquer.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La procuradora Sra. Mercè Pijoan Badia, en nom i representació de la Comunitat de

Propietaris de la DIRECCION001 núm. NUM000 , va formular demanda de judici de menor quantia núm.

59/00 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 9 de Barcelona. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar Sentència amb data 5 d'abril de 2001, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"QUE DEBO DESESTIMAR Y DESESTIMO íntegramente la Demanda formulada por el Procurador Doña Mercè Pijoan Badía, en nombre y representación de COMUNIDAD DE PROPIETARIOS DIRECCION001 Nº NUM000 DE ESTA CAPITAL, y en consecuencia, DEBO ABSOLVER Y ABSUELVO a DOÑA María Purificación , DON Cristobal Y DOS Benito , DON Silvio , DON Blas Y DON Rubén de todos los pedimentos deducidos contra los mismos en el Suplico de aquélla, con expresa imposición a la Comunidad de Propietarios demandante de las costas devengadas como consecuencia de la defensa de tales demandados frente a dicha Demanda.

DE OTRO LADO, DEBO ESTIMAR Y ESTIMO PARCIALMENTE (y exclusivamente en lo que respecta a la Comunidad de Propietarios contra la que se dirigía) la Demanda (acumulada a estas actuaciones) formulada por el Procurador Doña Carmen Fuentes Millán, en nombre y representación de DON Silvio Y OTROS, y en consecuencia, por los motivos expresados en la precedente Fundamentación jurídica, declarando nulo el acuerdo adoptado en la Junta de Propietarios de la Comunidad antes referida de fecha 14 de Junio de 1.999 por el que se aprobaba el Presupuesto de gastos para el próximo ejercicio (1.999), correspondiente al Punto Dos del Orden del Día de dicha Junta; declarando asimismo nula el Acta de esta Junta de Propietarios de fecha 14 de Junio de 1.999; y declarando también nulo todos los acuerdos adoptados en las Juntas de Propietarios de referida Comunidad de fechas respectivas 8 de Julio y 15 de Noviembre, ambas de 1.999, DEBO CONDENAR Y CONDENO A LA COMUNIDAD DE PROPIETARIOS DIRECCION001 N1 NUM000 DE ESTA CAPITAL a estar y pasar por las anteriores declaraciones, absolviéndola de los restantes pedimentos deducidos contra ella en el Suplico de dicha Demanda y sin imposición de las costas devengadas a ninguna de las partes litigantes; Y AL MISMO TIEMPO DEBO DESESTIMAR Y DESESTIMO INTEGRAMENTE DICHA DEMANDA formulada en nombre y representación de DON Silvio Y OTROS en lo que respecta a los restantes codemandados frente a los que se deducía y, en consecuencia, DEBO ABSOLVER Y ABSUELVO A DOÑA Sara , DOÑA Penélope , DOÑA Marcelina , DON Carlos , DOÑA Maite , DON Jose Enrique , DOÑA Leticia , DON Leonardo , DOÑA Olga Y DON Juan Pablo , DON Lucio , DOÑA Marta , DON Abelardo , DOÑA Maribel , DOÑA Lucía , DON Santiago , DON David , DOÑA Rebeca , DON Luis Francisco , DON Ignacio , DOÑA Rocío , DON Pedro Antonio , DOÑA Rosario , DON Plácido Y DOÑA Verónica de todos los pedimentos deducidos contra los mismos en el Suplico de aquélla, con imposición a los demandantes (Sr. Silvio y Otros) de las costas procesales devengadas como consecuencia de la defensa, frente a dicha Demanda, de estos codemandados absueltos".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 13a de l'Audiència Provincial de Barcelona la qual va dictar Sentència amb data 18 de juny de 2002, amb la següent part dispositiva:

"Desestimem el recurs d'apel·lació interposat per Benito contra la Sentència dictada el dia 5 d'abril de 2001 pel Jutjat de Primera Instància núm. 9 de Barcelona a les actuacions de què dimana aquest rotlle, i confirmem la resolució esmentada. Imposem les costes d'aquesta alçada a la part apel·lant".

Tercer

Contra la Sentència anterior, Sra. María Purificación i altres van interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 5 de juny de 2003, aquest Tribunal es va declarar competent i els va admetre a tràmit, i de conformitat amb l'art. 485 de la Lec. se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 4 de setembre de 2003, a les 10.30 hores del matí, en què es varen celebrar.

Hi actua com a ponent la magistrada Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Com a antecedents d'índole fàctica que resulten d' interès per una correcta comprensió del tema litigiós es escaient fixar els següents:

  1. El gener de 2000 va tenir entrada en el Jutjat degà de Barcelona, demanda presentada per la Comunitat de propietaris de la finca de l' DIRECCION001 número NUM000 , que es dirigí contra la senyora María Purificación i contra els senyors Benito , Silvio , Blas i Rubén , en reclamació d' una quantitat global de 832.581 pessetes per manca de pagament de quotes i derrames causades per mor del manteniment de l'

    esmentada Comunitat.

  2. Per la seva banda el febrer del mateix any 2000 va ésser presentada demanda davant del susdit Jutjat Degà en la qual uns quants propietaris d'elements privatius en l'immoble suara descrit es dirigien contra la comunitat de propietaris d'aquest immoble i també específicament contra tots i cadascun dels propietaris que no signaren la demanda presentada pels primers. En aquest segon litigi hom pretenia la declaració de nul·litat de les quotes de participació assignada a cada una de les entitats registrals en què es divideix la finca descrita, i es sol·licitava la fixació de noves quotes, que, a l'entendre dels demandants respectarien l'article cinquè de la Llei de propietat horitzontal, el qual es considerava negligit en les quotes determinades en el títol constitutiu. En aquest litigi també s'invocava la declaració de nul·litat d'una sèrie d'acords aprovats en el sí de la comunitat de que tractem en el transcurs de l'any 1999.

    c)La Sentència dictada en Primera Instància pel que fa a les quotes de participació de cada pis i local, determinades en el títol constitutiu pel primigeni propietari de l' immoble, raona que en haver estat tractat la possible alteració d'aquestes quotes en junta de propietaris de 20 de setembre de 1999, els propietaris dissidents (que són els qui presentaren la demanda de què tractem) haurien d'haver impugnat l'acord dintre del termini que disposa l'article 18 de la Llei de propietat horitzontal. Malgrat aquesta consideració el Jutge de Primera Instància decidí que calia analitzar la possibilitat d'alterar la fixació de quotes del títol constitutiu en entendre que es tractava d'una acció de caire personal contra un negoci jurídic celebrat el 6 de març de 1968 (en què es determinaren els coeficients en escriptura pública) i modificat el 12 d'agost de 1970, però

    precisament per mor del transcurs d'aquest llarg període de temps,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR