STSJ Cataluña , 13 de Febrero de 2003

PonenteLLUIS PUIG I FERRIOL
ECLIES:TSJCAT:2003:1951
Número de Recurso95/2002
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución13 de Febrero de 2003
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal R. Cassació núm. 95/2002 SENTÈNCIA NÚM. 3 President:

Excm. Sr. Guillem Vidal Andreu Magistrats:

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol Barcelona, 13 de febrer de 2003 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya formada pels magistrats que s'esmenten al marge ha vist el recurs extraordinari de cassació interposat per la representació de la Sra. Edurne , representada davant d'aquest Tribunal pel procurador Sr. Francesc Ruiz Castel i dirigida per l'advocat Sr. Luis Jesus Sanchez Garrido, contra la Sentència dictada per la Secció 1a de l'Audiència Provincial de Girona el 20 de setembre de 2002 en entendre del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència del Jutjat de primera instància núm. 3 de Girona de 19 de març de 2002 en les actuacions de judici de menor quantia 53/01. El Sr. Millán , aquí part recorreguda, ha estat representat per la procuradora Sra. Maria José Bellsolà Casellas i defensat per l'advocat Sr. Pere Plantalech Dalmau.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

Per la representació processal de Sra. Edurne es va interposar en temps i forma recurs de cassació contra la sentència de data 20 de setembre de 2002 dictada per la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Girona en el seu rotlle d'apel·lació núm. 349/02, que a la seva part dispositiva deia:

"DESESTIMEM el recurs d'apel·lació formulat per la procuradora Esther Sirvent Carbonell, en representació de Edurne , CONFIRMEM íntegrament la decisió de la resolució de data 19 de març de 2002, que va dictar el Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Girona en les actuacions de judici de menor quantia núm. 53/2001, de què dimana aquest rotlle, sense mencionar costes del recurs".

Segon

Per Interlocutòria d'aquesta Sala de data 12 de desembre de 2002 es va admetre a tràmit el present recurs i es va donar trasllat a la part recorreguda per oposar-se al mateix, que va efectuar-lo en el temps i la forma oportuns. Posteriorment es va assenyalar dia per a la votació i decisió del procediment que es va celebrar el passat 3 de febrer.

Ha estat ponent el magistrat d'aquesta Sala Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Per tal de centrar les qüestions que planteja el recurs de cassació, és oportú fer una referència breu als fets següents, que s'han acreditat en el decurs de les actuacions:

El senyor Javier i la senyora Lourdes van contraure matrimoni el dia 18 de desembre de 1951, en data posterior no determinada es va produir una separació de fet entre el cònjuges i l'esposa va conviure amb el senyor Millán .

El dia 21 de març de 1985 el senyor Millán i la senyora Lourdes van atorgar una escriptura pública de compravenda, en la qual manifestaven que s'havien casat en règim de separació de béns i que compraven per meitats indivises i amb pacte de supervivència una finca que es troba a Girona, segons resulta de la certificació registral aportada a les actuacions, ja que cap dels litigants ha aportat l'escriptura pública de compra-venda amb pacte de supervivència.

La senyora Lourdes va morir el dia 16 de desembre de 1985 i per interlocutòria de data 9 de març de 2000 dictada pel Jutjat de primera instància número 8 de Girona va ésser declarada hereva intestada la seva germana senyora Edurne .

Amb data 25 d'abril de 1997 el senyor Javier , que per acta de notorietat havia estat declarat hereu intestat de la seva esposa senyora Lourdes , de la qual es trobava separat de fet a la mort de l'esposa, va interposar una demanda contra el senyor Millán , en la qual interessava es declarés la nul·litat del contracte de compra-venda amb pacte de supervivència que s'havia convingut a l'escriptura pública abans esmentada de 21 de març de 1985, en base al fet de no tenir els compradors la condició de consorts. Aquesta pretensió va ésser desestimada en base a la manca de legitimació activa del marit i, també, perquè la sentència considera que la normativa catalana sobre compres amb pacte de supervivència es pot aplicar per analogia a les situacions d'unions estables de parella. La secció segona de l'Audiència Provincial de Girona va dictar sentència en grau d'apel·lació el dia 6 de novembre de 1999, que confirmava la recorreguda per manca de legitimació activa del marit.

El mes de gener de 2001 la senyora Edurne , en la seva condició d'hereva intestada de la senyora Lourdes , va interposar una demanda contra el senyor Millán , en la qual interessava igualment la nul·litat del contracte de compra-venda amb pacte de supervivència que s'havia convingut a l'escriptura pública abans esmentada de 21 de març de 1985. El Jutjat de primera instància número 3 de Girona va dictar sentència el dia 19 de març de 2002, que desestimava la demanda per considerar que la normativa catalana sobre compres amb pacte de supervivència s'aplica per analogia a les unions estables de parella.

La senyora Edurne va interposar recurs d'apel·lació contra aquesta sentència, que va desestimar la secció primera de l'Audiència Provincial de Girona per sentència de 20 de setembre de 2002, decisió que fonamenta en l'article 1255 del Codi civil, ja que el principi de llibertat contractual que estableix el precepte permet els cònjuges catalans i no catalans i a les parelles de fet sotmeses o no a la normativa catalana establir un pacte de supervivència plenament eficaç entre les parts contractants i, en qualsevol altre cas, vàlid com a donació mortis causa a la mort d'un dels adquirents segons l'article 620 del Codi civil.

La senyora Edurne ha interposat recurs de cassació contra aquesta sentència en base a l'interès cassacional per manca de jurisprudència establerta per la Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que articula en dos motius, el primer dels quals al·lega infracció de l'article 61 de la Compilació del dret civil de Catalunya, text refós de l'any 1984, i el segon motiu del recurs al·lega infracció de l'article 97 de la mateixa Compilació.

SEGON

El motiu primer del recurs de cassació al·lega infracció de l'article 61 de la Compilació...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • SAP Girona 352/2005, 3 de Octubre de 2005
    • España
    • 3 Octubre 2005
    ...resultado de dicho pacto es la constitución de una comunidad germánica y no romana o por cuotas". Y la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 13 de febrero del 2.003 enseña que "es tracta d'una institució de naturalesa familiar, directament relacionada amb el règim de se......
  • SAP Girona 144/2005, 13 de Abril de 2005
    • España
    • 13 Abril 2005
    ...de dicho pacto es la constitución de una comunidad germánica y no romana o por cuotas. Como señala la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya de 13 de febrero de 2.003 explica que "es tracta d'una institució de naturalesa familiar, directament relacionada amb el règim de se......
  • SAP Girona 327/2012, 30 de Julio de 2012
    • España
    • 30 Julio 2012
    ...resultado de dicho pacto es la constitución de una comunidad germánica y no romana o por cuotas". Y la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 13 de febrero del 2.003 enseña que "es tracta d'una institució de naturalesa familiar, directament relacionada amb el règim de se......
1 artículos doctrinales
  • Naturaleza jurídica de la compraventa con pacto de supervivencia
    • España
    • La compraventa con pacto de supervivencia
    • 13 Enero 2016
    ...de respuestas, irresolublemente incompatibles, que suscita. 2.6. Institución familiar La repetida sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 13 de Febrero de 2003, contenía la siguiente Les compres amb pacte de supervivència són una institució de naturalesa familiar, que ope......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR