STSJ Cataluña 28/2006, 4 de Julio de 2006

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2006:6856
Número de Recurso105/2005
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución28/2006
Fecha de Resolución 4 de Julio de 2006
EmisorSala de lo Civil y Penal

MARIA EUGENIA ALEGRET BURGUES GUILLERMO VIDAL ANDREU NURIA BASSOLS MUNTADA

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 105/2005

SENTÈNCIA NÚM. 28

Presidenta:

Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Il·lm. Sr. Guillem Vidal Andreu

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Barcelona, 4 de juliol de 2006

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació núm. 105/2005 interposat per la Sra.

María Dolores , representada davant aquest Tribunal per la procuradora Sra.

Mònica Prats Puig i dirigida per l'advocada Mª Pilar Aragüés Obea, contra la Sentència dictada per

la Secció 1a de l'Audiència Provincial de Lleida el 19 de maig de 2005 en conèixer del recurs d'apel·

lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 4 de Lleida el 31

de maig de 2005 en el procediment ordinari núm. 687/04. El Sr. Lucio , aquí part

contra la qual es recorre, ha estat representat en aquest Tribunal pel procurador Sr. Adam Mur

Minguell i dirigit per l'advocada Sra. Mª Margarita Seres Figueras.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La procuradora Sra. Natalia Puigdemasa Domenech en representació de Doña. María Dolores , va formular demanda de procediment ordinari núm. 687/04 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 4 de Lleida. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 31 de maig de 2005, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que, estimando parcialmente la demanda rectora de este proceso, debo acordar y acuerdo las siguientes medidas:

  1. - Se otorga el uso y disfrute del que fuera domicilio familiar a la Sra. María Dolores y al hijo con el que ésta convive, Luis Pedro , pudiendo extraer de su interior el demandado su ropa y enseres personales.

  2. - Se fija la suma mensual de ciento cincuenta euros, en concepto de pensión de alimentos en favor del hijo de los litigantes, a abonar por el Sr. Lucio dentro de los diez primeros días de cada mes en la cuenta corriente o libreta de ahorro que, a tal efecto señale la demandante, suma que se incrementará anualmente conforme a las variaciones experimentadas por el IPC publicadas por el INE u organismo similar; tal obligación de alimentos cesará en el momento en que el hijo encuentre un trabajo remunerado que le permita independizarse económicamente de sus padres.

Y todo ello, sin hacer expresa condena en costas".

Segon

Contra aquesta Sentència, ambdues parts van interposar recursos d'apel·lació, els quals es van admetre i es van substanciar a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Lleida, la qual va dictar Sentència amb data 19 de maig de 2005, amb la següent part dispositiva:

"DESESTIMEM el recurs d'apel·lació interposat per María Dolores i ESTIMEM el recurs interposat per Lucio contra la sentència de 31 de gener de 2005 del Jutjat de 1ª. Instància número 4 de Lleida, que REVOQUEM deixant sense efecte la pensió alimentícia fixada a favor del fill de la parella, amb CONFIRMACIÓ de la resta de pronunciaments de la dita sentència i imposició a la part apel·lant-actora de les costes de la segona instància corresponents al seu recurs".

Tercer

Contra la Sentència anterior, Doña. María Dolores va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 23 de febrer de 2006, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 4 de maig de 2006, en què es varen celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La demanda que provocà aquest recurs de cassació fou presentada per la senyora María Dolores i dirigida contra el senyor Lucio que fou parella de fet de la demandant aproximadament durant vint anys, amb l'expressa declaració en aquella petició, que inicià la contesa, que el vincle afectiu s'havia exhaurit en virtut d'uns episodis de violència protagonitzats pel demandat.

En la demanda s'adduïa a més de forma succinta:

Que fruit de la unió estable de parella havia nascut un fill Luis Pedro que en la actualitat té vint anys d'edat i encara no ha assolit independència econòmica donat que no ha entrat en el mercat de treball.

Que el demandat havia adquirit una finca a l'any 2000 a la ciutat de Lleida en el carrer Gairoles número 38, la qual havia venut poc temps després per un preu molt superior al d'adquisició, en concret per la quantitat de 38.464 euros.

Que a l'any 2003 el mateix demandat havia adquirit també una finca al carrer DIRECCION000 número NUM000 de l'esmentada ciutat de Lleida per un preu de 30.050,61 euros.

Que la demandant sofreix des de fa molts anys problemes de salut mental, per la qual cosa cobra una pensió per invalidesa permanent absoluta de 641,54 euros amb la qual ha d'afrontar les seves pròpies, despeses les de manteniment de la llar conjugal, al pagament de l'hipoteca que grava la mateixa i la manutenció del fill de la parella, l' Luis Pedro .

Que la demandant fou qui assumí durant la convivència les tasques de cura de la llar i del fill comú, a més de treballar fora de la llar, mentre li va permetre el seu estat de salut.

Que a conseqüència de l'exposat s'havia produït una desigualtat patrimonial entre els membres de la parella, i en concret un enriquiment injust en favor del senyor Lucio , donat que la demandant no tenia cap mena d'estalvi.

Que per virtut de l'anterior, a l'entendre de la demandant, concorrien els requisits de l'article 13 de la Llei 10/1998 d'Unions estables de parella que exigien que es condemnés al demandat a satisfer en favor de l'agent una compensació econòmica de 30.000 euros.

Que també concorrien els requisits exigits de l'article 14 de l'esmentada llei per tal d'atribuir a la senyora María Dolores una pensió periòdica de quantia 100 euros mensuals.

Finalment, la demandant exigia al senyor Lucio una pensió alimentària en favor del fill Lucio de 150 euros de quantia, i també demanava l'atribució en favor seu i del fill, que convivia amb ella, de l'habitatge conjugal.

SEGON

El demandant s'oposà a totes les pretensions exercides per la contraria i únicament acceptà la procedència de l'extinció de la unió estable de parella. A resultes dels interessos d'ambdós litigants i de la prova practicada, la sentència dictada en Primera Instància declarà: l'atorgament de l'ús i gaudi de l'habitatge familiar en favor de la senyora María Dolores i del seu fill Luis Pedro que conviu amb ella; i la concessió de 150 euros mensuals en favor del fill de la parella Luis Pedro...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR