STSJ Cataluña , 28 de Abril de 2005

PonenteFRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS
ECLIES:TSJCAT:2005:5360
Número de Recurso314/2005
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución28 de Abril de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

cl ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS ILMA. SRA. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL En Barcelona a 28 de abril de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres .

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 3762/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por Sebastián frente a la Sentencia del Juzgado Social 4 Barcelona de fecha 20 de maig de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 83/2004 y siendo recurrido/a Moldes Vert Valls, S.L., Aurelio , Vert, S.L. y FOGASA. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 11 de febrero de 2004 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 20 de mayo de 2004 que contenía el siguiente Fallo:

"Admeto l'excepció de falta de jurisdicció al.legada per Vert S.L., Moldes Vert Valls S.L. i Fons de Garantia Salaria, en la demanda formulada per Sebastián contra Vert S.L., Moldes Vert Valls S.L. Aurelio i Fons de Garantia Salarial, absolc a la instància la part demandada, sense necessitat d'entrar a l'estudi de la qüestió de fons plantejada".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- La societat codemandada Vert S.L. amb domicili social a la localitat de Cornellá de Llobregat (Barcelona) va ser inscrita en el Registre Mercantil el dia 4 de març de 1993, per transformació de la mercantil Vert S.A: en Vert S.L. 2.- Els socis de Vert S.L. son Sebastián , Gloria el seu espòs Aurelio i la filla d'ambos Concepción .

  1. Sebastián va ser nomenat administrador mancomunat de la mercantil codemandada VERT S.L el dia 4 de setembre de 1997, juntament amb Aurelio i Concepción . Vert fins al dia 1 d'abril del 2004 en què

    va ser revocat del seu càrrec juntament amb els altres administradors i va ser nomenat com a administrador unic Aurelio . Al senyor Concepción se Ii van atorgar poders generals el 10 de setembre de 1997.

  2. Sebastián és titular del 25% del capital social.

  3. El dia 10 de maig de 2000 es va constituir la mercantil MOLDES VERT VALLS S.L pels mateixos socis que constitueixen la mercantil VERT S.L. .i amb el mateix objecte social a'la localitat de Valls (Tarragona), i a més per aquesta última societat, I VERT S.L., que va aportar una única participació, nomenant-se dos administradors mancomunats, Concepción ¡ Sebastián , els quals van atorgar poders generals a Aurelio .

  4. El Sr. Sebastián va continuar sent titular del 25% del capital d'aquesta societat conservant la mateixa participació en el capital social la resta dels socis de VERT S.L . 7. Les dues societats codemandades tenen el mateix objecte social i la mateixa titularitat, no així la seu social, havent-hi relacions comercials entre ambdues, sense que s 'hagi provat que existeixi confusió de patrimonis o plantilles en frau de tercers.

  5. El Sr. Sebastián estava afiliat al règim especial de treballadors autònoms des del dia 1 de setembre de 1995, data en què va començar a exercir a I'empresa funcions de director comercial, mentre que el Sr. Aurelio les realitzava com a director general, repartint-se d'aquesta manera les funcions per direcció de I'empresa.

  6. El Sr. Sebastián percebia de I'empresa 4.510,80 euros mensuals des de 1'1 de setembre de 1995, i percebia així mateix quantitats mensuals amb càrrec a I'empresa el Sr. Aurelio i la seva filla, Aurelio .

  7. No s'ha provat que el Sr. Sebastián estigués sotmès a un horari prèviament fixat ni que es trobés sotmès. a les facultats de direcció de I'empresa, i en concret al Sr. Aurelio , en I'acompliment de les seves activitats habituals , tant com a director comercial com en els diversos actes executats en la seva condició d'administrador de la societat.

  8. El dia 30 de desembre de 2003 la societat MOLDES VERT VALLS S.L. va celebrar junta general d'accionistes en què es va modificar I'administració de la societat per tres administradors mancomunats, separant dels seus càrrecs el Sr. Aurelio , la Sra. Concepción i el Sr. Sebastián , i va nomenar administrador Únic al Sr. Aurelio .

  9. El dia 30 de desembre. de 2003 es va comunicar al Sr. Sebastián el seu cessament com a administrador de I'empresa".

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora , que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó la representación procesal de Moldes Vert Valls S.L., Aurelio y Vert S.L. , elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Recurre el actor el desfavorable pronunciamiento judicial que, y tras acoger la alegada excepción de incompetencia de jurisdicción, "absolc a la instancia a la part demandada", frente a la cual reitera aquél su deducida pretensión en reconocimiento de "la improcedencia del despido" de 30 diciembre de 2003; fecha en la que se le destituyó "como administrador...a la vez que se le manifestaba verbal y expresamente que no se presentara al trabajo a partir" de la misma (Hecho cuarto de la demanda). Recurso que se formaliza bajo un primer motivo de revisión fáctica (ex art. 191 b LPL) para constatar que el cese como administrador societario coincide con aquella fecha (anterior, por tanto, a la judicialmente consignada de 1 de abril de 2004 -Hp 3-); siendo ésta en la que "(...) se le comunica...su despido" (Hp 11º). Pretensión revisoria que extiende tanto a la modificación del octavo hecho probado (al precisar que también "trabajaba

... como director comercial de la empresa Vert Valls SL bajo una relación laboral ordinaria y un salario de 4.532,29euros") como del décimo ordinal fáctico para el que propone un texto alternativo conforme al cual "El Sr. Sebastián trabajaba como Director comercial de Vert SL y Vert Valls SL sometido a las facultades de dirección de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR