STSJ Cataluña , 5 de Octubre de 2004

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2004:10811
Número de Recurso149/2003
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución 5 de Octubre de 2004
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal R. de Cassació núm. 149/2003 SENTÈNCIA NÚM. 28 President:

Il·lm. Sr. Guillem Vidal Andreu Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Il·lm. Sr. Dimitry Teodoro Berberoff Ayuda Il·lm. Sr. Miguel Angel Falguera Baró

Il·lma. Sra. Lidia Castell Valldosera Barcelona, 5 d'octubre de 2004.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per l'entitat Gramsani S.L., representada davant aquest Tribunal inicialment pel procurador Sr. Arturo Cot Montserrat i posteriorment per la procuradora Sra. Blanca Soria Crespo i dirigit per l'advocat Sr. Josep Ramon Sogas, contra la Sentència dictada per la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Tarragona el 19 d'abril de 2000 en entendre del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera instància núm. 2 de El Vendrell el 31 de desembre de 1998 en el procediment de judici de menor quantia núm. 155/97 . La Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària L'Arboç, SCCL, aquí part recorreguda, ha estat representada en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Amalia Jaria Peñaranda i dirigida per l'advocat Sr. Francisco Fuster Alcoverro.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La procuradora Sra. Ana Adoración Calles Duran, en representació de Gramsani S.L., va formular demanda de judici de menor quantia núm. 155/97 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 2 de El Vendrell. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data 31 de desembre de 1998 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que debo estimar y estimo solo parcialmente la impugnación de la actora del acuerdo de 9 de Marzo de 1997 adoptado por la asamblea general de la COOPERATIVA AGRÍCOLA I CAIXA AGRARIA DE L'ARBOÇ S.C.C.L., demandada en el presente pleito, declarando que la sanción por la baja injustificada debe cifrarse en 200 ptas., pero manteniendo n la forma que consta en dicho acuerdo el resto de los conceptos impugnados y absolviendo de dichos pedimentos a la entidad demandada, sin que proceda la declaración de nulidad de los seis últimos apartados del art. 14 del estatuto cooperativo , ni la reclamación de 462.065 ptas. solicitada por la actora; tampoco procede efectuar pronunciamiento en materia de costas debiendo cada parte abonar las causadas a su instancia y las comunes por mitad".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Tarragona la qual va dictar Sentència amb data 19 de abril de 2000 , amb la següent part dispositiva:

"Que debemos declarar y declaramos NO HABER LUGAR al recurso de apelación interpuesto por "GRAMSANI, S.L.", y, HABER LUGAR al recurso deducido por la "COOPERATIVA AGRICOLA I CAIXA AGRARIA DE L'ARBOÇ, SOCIETAT COOPERATIVA CATALANA DE RESPONSABILITAT LIMITADA", contra la Sentencia dictada por el Juzgado de 1ª Instancia nº 2 de El Vendrell en fecha treinta y uno de diciembre de 1.998, en autos de Juicio de Menor Cuantía número 155/97 , cuya resolución revocamos, debiendo declarar que se desestima totalmente la demanda deducida por la actora "GRAMSANI, S.L.", condenando a la actora a la costas de instancia. Sin hacer expresa declaración de las costas causadas por el recurso deducido por la "COOPERATIVA AGRICOLA I CAIXA AGRARIA DE L'ARBOÇ, SOCIETAT COOPERATIVA CATALANA DE RESPONSABILITAT LIMITADA" y, con expresa imposición a "GRAMSANI, S.L." de las costas procesales causadas por su recurso".

Tercer

Contra la Sentència anterior, l'entitat Gramsani S.L. va interposar recurs de cassació que va ser remés al Tribunal Suprem. Per interlocutòria de 25 de novembre de 2003, aquest Tribunal va declarar la competència de la Sala Civil d'aquest Tribunal i les parts varen ser emplaçades per termini de deu dies.

Quart

Rebudes les actuacions i comparegudes les parts es van passar les actuacions al Ministeri Fiscal, d'acord amb l' art. 1709 de la LlEC de 1881 , per tal d'emetre el corresponent informe, en què va considerar "... procedent l'admissió, parcial, a tràmit...". Posteriorment se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'impugnació.

Cinquè

Presentat l'escrit d'impugnació per la part recorreguda es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 3 de maig de 2004. Per provisió de data 1 de juliol de 2004 al haver-se produït durant la votació de la sentència opinions que podien suposar un canvi en el criteri sostingut per la Sala es va acordar assenyalar novament per a la celebració d'una nova votació el dia 12 de juliol de 2004 completant-se la Sala amb la integritat dels seus membres. Per provisió de data 15 de juliol de 2004 i havent-se produït discòrdia durant l'acte de deliberació i votació es va acordar cridar, d'acord amb el que disposa l' article 262.2 de la LOPJ , els tres Magistrats més moderns destinats a les Sales d'aquest Tribunal Superior, assenyalant per a la celebració de Vista el dia 17 de setembre de 2004, en què es va celebrar sense l'assistència de cap de les parts.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Son antecedents d'índole fàctica i de naturalesa incontrovertida, que resulten de notable interès per a la correcta comprensió del thema litigiós sotmès a la consideració d' aquest Tribunal, els següents:

La demandant " Gramsani SL" fou sòcia cooperativista de la Societat demandada " Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de l' Arboç S.C.C.L. " , per un període superior als cinc anys, i en data 18 d' agost de 1996 va notificar a la cooperativa demandada la seva decisió de causar la baixa voluntària de la condició de sòcia de l' esmentada cooperativa .

Com a resposta a l' avantdita comunicació, el Consell Rector de la Cooperativa demandada, li lliurà

certificació de la Junta celebrada el 7 de setembre de 1996, en la qual s' acordà (de forma sintètica) : 1.

Acceptar la baixa voluntària de la sòcia " Gramsani S.L." amb la qualificació de voluntària injustificada, i en conseqüència decidir imposar a l' entitat demandant (en favor de la Cooperativa) una sanció de 154.885 pessetes, una indemnització de 329.679 pessetes, un descompte en les aportacions obligatòries de 200 pessetes, una contribució al quadre d' amortitzacions de 447. 271 , i , com que " Gramsani S.L." havia lliurat en favor de la Cooperativa una aportació obligatòria de 1000 pessetes i una voluntària de 122.819 pessetes, segons liquidació de l' esmentada Cooperativa restava un romanent en favor d' aquesta darrera de 123.819 pessetes.

" Gramsani S.L." va esgrimir al·legacions contra l' acord de la Cooperativa demandada, a conseqüència de les quals el Consell Rector de la mateixa va decidir: 1. Donat que " Gramsani S.L." no havia aportat la collita de raïm de l' any 1996 havia incidit en una falta molt greu de les previstes en l' estatut de la Cooperativa , i consegüentment l' entitat acceptava la baixa de " Gramsani S.L." amb efectes del 28.2.97, amb la qualificació de voluntària injustificada, procedint a fer la següent liquidació , sanció 106.800 pessetes, indemnització 207.060 pessetes, descompte a les aportacions obligatòries 200 pessetes, contribució a les amortitzacions pendents 447.271 pessetes; i, atès que l' entitat " Gramsani S.L." havia fet una aportació obligatòria en favor de la Cooperativa de 1000 pessetes i una altra voluntària per valor 122.819 pessetes, resultava un romanent en favor de la Cooperativa de 637.512 pessetes.

Notificat l' acord del Consell Rector de la Companyia demandada, l' entitat " Gramsani S.L." hi fa interposar recurs a conseqüència del qual L' Assemblea General de la Cooperativa demandada es va reunir amb caràcter extraordinari i va decidir en data 9 de març de 1997 fer una nova liquidació del següent tenor:

sanció 109.435 pessetes, indemnització 187.548 pessetes, descompte a les aportacions obligatòries 200 pessetes, contribució a les amortitzacions 447.271 pessetes, i considerades les aportacions de " Gramsani S.L." resultava, ara un romanent en favor de la Cooperativa de 282.189 pessetes.

Disconforme amb la darrera liquidació l' entitat " Gramsani S.L." va presentar demanda contra la "Cooperativa Agrícola i Caixa de L' Arboç S.C.C.L." en la qual demanava: la nul·litat dels acords adoptats per l' assemblea general de la Cooperativa demandada amb data 9 de març de 1997, que es modifiqués , consegüentment, la liquidació practicada per la referida Cooperativa i que s' establís com a única deducció de les obligacions de la Cooperativa demandada envers " Gramsani S.L." ,la quantitat de 200 pessetes, per aquesta raó, i vist també la part de " collita " pendent de cobrar per " Gramsani", segons aquesta resultava un romanent a favor seu de 462.065 pessetes.

La sentència dictada en Primera Instància va estimar només en part(en una part molt poc important)

la demanda, pel fet que considerà encertada la liquidació efectuada per la Cooperativa en tots els aspectes menys el que feia referència a la sanció de l' article 19 dels Estatuts de la Cooperativa , en concret " el 20%

del import del exercici anterior "que la cooperativa havia xifrat en 109.435 pessetes. Per tant la sentència mantenia intacta la liquidació efectuada per la Cooperativa amb la rebaixa susdita.

Contra l' avantdita sentència s' interposà recurs d' apel·lació per ambdues parts litigants a conseqüència del qual va recaure nova decisió de l' Audiència Provincial que estimà el recurs interposat per " Cooperativa Agrícola i Caixa Agrària de l' Arboç S.C.C.R.L." i rebutjà íntegrament el presentat per "

Gramsani S.L." , per tant desestimà la demanda...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR