STSJ Cataluña , 5 de Julio de 2004

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2004:8314
Número de Recurso17/2004
ProcedimientoPENAL
Fecha de Resolución 5 de Julio de 2004
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA Sala Civil i Penal R. de Cassació núm. 17/2004 SENTÈNCIA NÚM. 22 President:

Excm. Sr. Guillem Vidal Andreu Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa Barcelona, 5 de juliol de 2004 La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat pel Sr. Alberto , representat davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Jaume Gassó i Espina i dirigit per l'advocat Sr. Ramir Riera Pellicer, contra la Sentència dictada per la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Girona el 22 de desembre de 2003 en entendre del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera instància núm. 1 de Figueres el 25 de juny de 2003 en el procediment ordinari núm. 377/2002 . La Comunidad de Propietarios Catalanes S.A., aquí part recorreguda, ha estat representada en aquest Tribunal pel procurador Sr. Jesús Millán Lleopart i dirigida per l'advocat Sr. Damian Tellez de Peralta.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

La procuradora Sra. Mª Angeles Martín Fernández, en representació de Comunidad de Propietarios Catalanes S.A., va formular demanda de procediment ordinari núm. 377/2002 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Figueres . Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data 25 de juny de 2003 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que debo estimar y estimo la demanda promovida por Doña María ÁNGELES MARTÍN

FERNÁNDEZ, en nombre y representació de COMUNITATS DE PROPIETARIS CATALANES, S.A., declarando la validez del contrato de compraventa de fecha 20 de mayo de dos mil uno celebrado por ésta y Alberto sobre la finca inscrita en el Registro de la Propiedad de Figueres al Tomo NUM000 , Libro NUM001 , Folio NUM002 , Finca Registral NUM003 , condenando al demandado a consumar la compraventa formalizando la escritura pública de compraventa, y recibiendo en contraprestación el precio pactado de 52.000.000 pesetas.

Que debo desestimar y desestimo la demanda reconvencional formulada por Doña ROSA MARIA BARTOLOMÉS FORASTER, en nombre y representación de Alberto contra COMUNITAT DE PROPIETARIS CATALANES, S.A. Se imponen las costas del proceso a la parte demandada, actora reconvencional".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Girona la qual va dictar Sentència amb data 22 de desembre de 2003 , amb la següent part dispositiva:

"Desestimar el recurso de apelación formulado por la representación de Alberto , contra la sentencia dictada en fecha 25 de Junio de 2003, por el Juzgado de Primera Instancia nº 1 de Figueres en los autos de Procedimiento Ordinario nº 377/2002 , de los que dimana este Rollo, y CONFIRMAR INTEGRAMENTE la misma, con imposición al apelante de las costas de esta alzada".

Tercer

Contra la Sentència anterior, Sr. Alberto va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 3 de maig de 2004, aquest Tribunal es va declarar competent i el va admetre a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 10 de juny de 2004, en què es varen celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Per tal d' assolir una correcte comprensió del present recurs de cassació, es escaient recollir les següents dades de naturalesa fàctica que o es deriven de la sentència objecte del recurs, o resulten no controvertides :

La demanda que originà la contesa que ara es tracta fou presentada per l' entitat Comunitat de Propietaris Catalanes S.A., amb domicili social a Barcelona, i dirigida contra el senyor Alberto , amb domicili a Figueres.

En l' avantdita demanda la societat demandant adduïa: 1. Que amb data 20 de maig de l' any 2001 i després d' unes negociacions llargues i difícils havia subscrit amb el demandat un contracte de compra-venda que tenia per objecte la finca registral número NUM003 del registre de la propietat de Figueres, al tomo NUM000 , llibre NUM001 , foli NUM002 , amb una descripció registral, que, podria ésser sintetitzada de la següent manera : peça de terra de cultiu ubicada el terme municipal de Figueres d' una cabuda aproximada de noranta una àrees quaranta -dues centiàrees ; 2. En la demanda s' especificava que la superfície real adquirida era de 9.142 metres quadrats, i que, en l' objecte de la compra-venda no quedava inclosa l' habitatge unifamiliar ocupat pel demandat que estava convenientment encerclat amb obra i material metàl·lic , que, tot i formar part de la mateixa unitat d' actuació urbanística que la finca venuda (NUM003) era ja una finca independent; 3. La finca exclosa de la venda (on s' hi havia construït l' habitatge del demandat) tenia el número registral NUM004 , i encara que figurava amb una superfície de 700 metres quadrats, en realitat , amb inclusió de l' edificació existent ,en tenia 640 ; 4. El preu pactat per la compra de la finca NUM003 eren 52.000.000 de pessetes, que s' haurien de lliurar per l' entitat compradora de la següent forma: la meitat del preu (vint-i-sis- milions de pessetes) en el termini màxim de tres mesos a comptar des de l' obtenció de la corresponent llicència d' edificació, i la meitat restant ,com a màxim ,als sis mesos d' haver sigut atorgada per l' Ajuntament de Figueres l' esmentada llicència; 5. En la demanda la demandant narrava com, una vegada signat el susdit contracte de compra-venda, de caire privat, el venedor va fer una sèrie d' actes tots ells encaminats a alçar el preu pactat per a la venda de la finca, i que davant de l' insistència del venedor la compradora es va avenir a atorgar alguna millora en les condicions de la compra, que no fou acceptada pel venedor; 6. També resulta d' interès ressaltar que en el contracte de compra-venda que ara es tracta, la compradora s' obligava a : confeccionar un plànol topogràfic de l' unitat d' actuació, amb expressa delimitació de la zona que es reservà el venedor i la propietat limítrofa , a obtenir la propietat de la parcel.la limítrofa per tal d' executar l' unitat d' actuació prevista en el Pla General d'

Ordenació Urbana de figueres, a portar a terme, amb l' assumpció de les corresponents despeses, l'

avantdita unitat d' actuació, a respectar com a unitat independent el perímetre acotat, suara descrit ,on s' hi ubica l' habitatge del venedor, es a dir, a respectar la propietat que s' havia reservat el venedor, malgrat es trobés integrada en l' unitat d' actuació; en el contracte es feia expressa referència al fet que pel cas que les exigències urbanístiques de l' Ajuntament, obliguessin a reduir o desplaçar el perímetre encerclat que inclou l' habitatge del demandat, s' autoritzava a la compradora per poder alterar la configuració de la propietat exclosa de la venda.

En la demanda s' explicava que la compradora demandant havia requerit notarialment al senyor Alberto per tant que acudís a la Notaria a atorgar la corresponent escriptura de compra-venda, havent dipositat la compradora la totalitat del preu (els 52.000.000 pessetes) , i que, el comprador s' havia negat a la susdita formalització del contracte privat en escriptura pública.

Amb aquests antecedents en la demanda, a l' empara dels articles 1279 i 1280 del Codi civil , se suplicava que es condemnés al demandat, senyor Alberto a atorgar la corresponent escriptura pública de compravenda , en favor de l' entitat demandant Comunitat de Propietaris Catalanes S.A. en la qual es protocolitzés el document privat més amunt descrit.

SEGON

El demandat, senyor Alberto es va oposar a la demanda principal, i a l' ensems hi formulà

reconvenció en la qual sol·licitava la nul·litat del contracte privat de compra-venda de 20 de maig de 2001 per estar viciat el consentiment emès pel venedor, en concret s' adduí error invalidant, i de forma subsidiària es pretenia la rescissió per lesió ultra dimidium amb expressa al· legació del fet que l' alienant havia sofert lesió en més de la meitat del preu just.

La sentència dictada en Primera Instància estimà en la seva integritat la demanda principal i condemnà al demandat a formalitzar la corresponent escriptura de compra-venda i a rebre el preu pactat, en concret els 52.000.000 pessetes. En canvi, aquesta sentència rebutjà totalment la demanda de reconvenció presentada pel senyor Alberto .

Contra la sentència de Primera Instància el senyor Alberto hi interposà recurs d' apel.lació a resultes del qual va ésser dictada nova resolució per l' Audiència Provincial de Girona, que confirmà la resolució de Primera Instància.

Per aquest motiu el senyor Alberto va recórrer en cassació la sentència de l' Audiència ,recurs que ha de resoldre aquesta Sala.

TERCER

En el primer motiu la recurrent addueix " error de dret en la valoració de la prova documental, amb clara infracció de l' article 1281 del Codi civil , en relació amb els articles 1282 i 1288 del mateix text legal ".

En aquest motiu es planteja...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Consecuencias contractuales derivadas del incumplimiento de la normativa urbanística
    • España
    • Urbanismo y corrupción política (Una visión penal, civil y administrativa) Cuestiones civiles y administrativas
    • 1 Noviembre 2013
    ...perfectamente cuál era la situación jurídica de la finca objeto del contrato». De contenido similar es la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 5 de julio de 2004 (RJ 2004, 5646) en caso en el que no procede el error pretendido por el vendedor, pues conocía que la parce......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR