STSJ Cataluña 3198/2005, 13 de Abril de 2005

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2005:4532
Número de Recurso8479/2004
Número de Resolución3198/2005
Fecha de Resolución13 de Abril de 2005
EmisorSala de lo Social

D. SEBASTIAN MORALO GALLEGOD. ASCENSION SOLE PUIGDª. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

R.U.

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 13 d'abril de 2005

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats

més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 3198/2005

En el recurs de suplicació interposat per Camila, Barcelona Activa, S.A. i Lourdes a la sentència del Jutjat Social 1 Barcelona de data 23 d'abril de 2004 dictada en el procediment núm. 75/2004 en el qual ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 29 de gener de 2004 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Acomiadament en general, en la qual els actors al.legan els fets i fonaments de dret que van considerar procedents i acabaven demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 23 d'abril de 2004 , que contenia la decisió següent:

Estimar en part la demanda presentada per Lourdes i Camila contra Barcelona Activa S.A., declarar la improcedència de l'acomiadament de les demandants comunicat el 3.12.2003 amb efectes de 30.12.2003 i codemnar a l'empresa demandada a que en el termini de cinc dies des de la notificació d'aquesta sentència opti entre la readmissió de les treballadores amb abonament dels salaris deixats de percebre, des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió sigui efectiva, o el pagament a les demandants de les indemnitzacions relacionades al fonament jurídic IX d'aquesta resolució més una quantitat igual a la suma dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins a la notificació d'aquesta sentència amb compensació de les indemnitzacions ja abonades relacionades al fet provat vuitè.

En data 11 de maig de 2004 es va dictar interlocutòria d'aclariment de la Sentència dictada, en la qual consta la part dispositiva del tenor literal següent:

"He decidit aclarir la sentencia número 165-04 el redactat de la qual en el Fonament Jurídic XI ha de ser el següent:. "En definitiva doncs, atès el que disposa I'article 56 de l'Estatut dels treballadors, correspon declarar la improcedència dels acomiadaments impugnats i condemnar I'empresa demandada que readmeti o bé indemnitzi les treballadores demandants. L'import de les indemnitzacions que corresponen és el següent:

Lourdes 24.006,07 euros.

Càlcul efectuat sobre els següents paràmetres.

Antiguitat de 6.9.1996 a 30.12.2003; 2671 dies .

Salari 72,90 euros diaris.

Camila 16402,50 euros.

Càlcul efectuat sobre els següents paràmetres:

Antiguitat de 31.12.1998 a 30.12.2003; 182,5 dies.

Salari 72,90 euros diaris.

Els càlculs es formulen sobre el temps transcorregut des de la primera contractació, ja que, per més que el contracte escrit va ser signat per la representació de l'Ajuntament de Barcelona, la relació laboral es va establir de fet des del primer moment amb Barcelona Activa.

Atès I'article 53.5.b) de l'Estatut dels Treballadors, s'ha de fer la compensació de la indemnització ja percebuda.

Atès I'article 56.1 de l'Estatut dels treballadors, correspon també la condemna al pagament dels salaris de tramitació des de la data de I'acomiadament."

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

"Primer.- Les demandants Lourdes i Camila treballaven a l'empresa demandada com a tècnics de grau mig i percebien a desembre de 2003 salari de 72,90 euros diaris inclosa la part proporcional de les pagues extraordinanes.

Segon

No consta que les demandants hagin estat mai representant dels treballadors.

Tercer

Les demandants van ser contractades inicialment per l'Ajuntament de Barcelona el 12.1.1999 (folis 25) i el 6.9.1996 (foli 39) com a treballadores en pràctiques en relació al títol de llicenciat en ciències econòmiques i empresarials. Sense solució de continuïtat va ser contractades com a treballadores temporals per a obra o servei determinat el 31.12.1999 per Barcelona Activa SA (folis 31) i 28.6.1999 (foli 45).

Quart

Com a causa de la temporalitat, en els contractes es feia constar que el servei de referència consistia en el següent: .

De acuerdo con el artículo 20.2 del convenio de empresa, el objeto de este contrato es el desarrollo de las tareas de implementación de las políticas activas de ocupación relacionadas con la creación de actividad empresarial, tal y como se especifica en la orden de 26 de noviembre de 1999, mediante la cual se aprueban las bases reguladoras para la concesión de subvenciones públicas para el fomento del desarrollo local y de los agentes de ocupación y desarrollo local, las acciones de dinamización e impulso de los proyectos y empresas calificadas de I+O [...]. En el propi contracta es referia la durada del mateix a 12 mesos que es relacionaven amb una subvenció del Departament de Treball de la Generalitat.

Cinquè

Sempre sense solució de continuïtat es van signar nous contractes de treball per a obra o servei determinat el 31.12.2000, el 31.12.2001 i eI 31.12.2002, com a causa de la temporalitat es feia constar cada cop mateix que en el contracte anterior.

Sisè

El 28.11.2003 (foli 823), la cap de recursos humans de l'Ajuntament de Barcelona va trametre als demandants una carta que diu: "El proper 30 de desembre de 2003, tal i com és públic i notori, s'extingeix la subvenció què, atorgada pel Departament de Treball, ha permès la seva contractació durant els últims 4 anys, sense que existeixi possibilitat legal de prórroga.

La relació del col.lectiu d'Agents de Desenvolupament Local del que vostè forma part ha estat sempre articulada, des del mes de desembre de l'any 1999, mitjançant contractes d'obra o servei, vinculats en tot moment al programa i subvenció concreta que en cada cas consta degudament identificada. En conseqüència ja se'ls va ratificar el passat mes de juliol que a 30 de desembre de 2003 finalitza l'obra o servei i , per tant, s'extingeix el seu contracte. Per Part d'algun dels integrants d'aquest col.lectiu s'han iniciat accions legals pretenent la declaració- que els contractes són indefinits i no d'obra o servei, en la línea que apunta una sentència del TSJ de Catalunya, en un cas similar. Estudiada en profunditat la viabilitat d'aquest plantejament, un cop vistes les singularitats de la figura de l'ADL, la citada Sentencia i la modificació legal introduïda per la Llei 12/2001 en el seu article 52 de l'Estatut del Treballadors, s'arriba a la conclusió que la condició d'indefinida de la seva relació és una interpretació bastant possible: per tot això, guiada I'entitat per l'ànim d'evitar les dilacions derivades dels plantejaments i debats en seu judicial, així com per disminuir els efectes de les extincions contractuals, millorant les seves conseqüències des del punt de vista del treballador afectat, es procedeix mitjançant aquest escrit a reconèixer el caràcter d'indefinit del contracte que l'uneix amb aquesta empresa, vinculat evidentment a la subvenció que l'ha possibilitat durant aquests quatre anys. Per la previsió continguda a l'apartat e) de l'article 52 de l'Estatut del Treballadors, en lloc de les conseqüències indemnitzatòries de I'extinció d'un contracte d'obra o servei, li seran aplicades les corresponents a l'Acomiadament Objectiu regulat en aquest mateix article, fet que li serà traslladat formalment en els termes previstos a l'article 53 i en dates properes, de manera que percebrà vostè una indemnització de 20 dies de salari per any de servei. Li demanem ens signi el duplicat d'aquesta carta, exclusivament en prova de la seva recepció."

Setè

El 3.12.2003 es va trametre als demandants (foli 825) una carta que diu: "Mitjançant aquest escrit, i tal i com se li va comunicar el passat 28 de novembre, posem en el seu coneixement que amb efectes del proper 30 de desembre de 2003 s'extingirà, per causa objectiva legalment prevista, el contracte de treball que ens vincula, en virtut del que diposa en el seu apartat 1. 1) l'article 49 en relalció amb el 52.e), ambdós articles de l'Estatut dels Treballadors. Fa uns dies es va formalitzar el reconeixement del caràcter indefinit de la seva relació contractual vinculada a la subvenció rebuda pel Departament de Treball, en el marc del programa sobre el què es sustenta la seva contractació, tal i com es descriu a l'objecte del contracte en la seva clàusula addicional PRIMERA. Donat que aquesta subvenció finalitza el proper 30 de desembre de 2003, de manera improrrogable en el seu cas, en estricta aplicació del citat article 52 se li notifica la finalització del seu contracte. Posem a la seva disposició en aquest mateix acte un sec contra l'entitat bancària Caixa Penedès, n° NUM000, per un import de 5.948,95 Euros, corresponent- salvat error o omissió- a la indemnització de vint dies per any de servei que legalment li corresponen. Juntament amb els salaris del mes de desembre, se li ingressarà pel sistema habitual la liquidació de parts proporcionals pendents, així com els quatre dies compensatoris, a data d'avui, de la falta de preavís en els termes previstos en l'article 53 de l'Estatut. Li demanem ens signi el duplicat d'aquesta carta, exclusivament en prova de la seva recepció."

En la mateixa data es van acomiadar 19 treballadors que estaven en les mateixes condicions, en aquell moment el total de treballadors en plantilla era de 73.

Vuitè

Les indemnitzacions per import de 5948,95 euros han estat abonades als demandants.

Novè

El 5.12.1986 el Consell Plenari de l'Ajuntament de Barcelona va acordar constituir la societat privada...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 24 de Mayo de 2006
    • España
    • 24 Mayo 2006
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 13 de abril de 2005, en el recurso de suplicación número 8479/04, interpuesto por Dª Nieves, BARCELONA ACTIVA, S.A. y Dª Camila, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 1 de los de Barcelona......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR