STSJ Cataluña 3840/2001, 7 de Mayo de 2001

PonenteJOSE DE QUINTANA PELLICER
ECLIES:TSJCAT:2001:5765
Número de Recurso8470/2000
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución3840/2001
Fecha de Resolución 7 de Mayo de 2001
EmisorSala de lo Social

D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICERD. SEBASTIÁN MORALO GALLEGOD. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN

Rollo núm. 8470/2000

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

SALA SOCIAL

c.c

ILMO. SR. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

ILMA. SRA. Dª. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN

En Barcelona a 7 de mayo de 2001

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A Nº 3840/2001

En el recurso de suplicación interpuesto por DIRECCION000 frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº25 Barcelona de fecha 31 de maig de 2000 dictada en el procedimiento nº 274/2000 y siendo recurrido/a Francisco y Otros. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 27.03.00 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Conflicto colectivo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 31 de maig de 2000 que contenía el siguiente Fallo:

"En el procediment seguit a instància de Francisco i 3 més contra DIRECCION000 , estimo la demanda de conflicte col-lectiu i declaro NUL-LA la decisió empresarial de trasllat de centre de treball que s'impugna. Condemno en conseqüència a l'empresa demandada a estar y passar per aquesta resolució i a reposar als afectats en les seves condicions de treball anteriors."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

Els demandants Francisco , Juan Enrique i Lucas són membres del Comitè d'empresa de DIRECCION000 , per la llista de CGT. El demandant Adolfo , és DIRECCION001 de la CGT a la mateixa empresa.

Segon

L'empresa demandada formava una unitat empresarial amb Valeo Climatización, SA, amb la qual compartien local del centre de treball (separat dins el mateix edifici), ubicat a Pol. Industrial 2 C/ del Molí, s/n de Martorellas, on encara s'ubica la seu social. Compartien també la direcció empresarial, el servei de transport dels treballadors, locals sindicals, vestuaris, servei mèdic i oficines administratives. L'activitat era diferent dins del mateix ram de producció (motors elèctrics). DIRECCION000 va dividir-se en dues societats: Per un costat Valeo Componentes Automoviles, SA, que va ubicar-se al centre de treball de Santa Perpètua, traslladant a uns 150 treballadors de la plantilla anterior; per l'altre, la mateixa raó social DIRECCION000 , que va desplaçar a uns 28 treballadors dins mateix de Martorellas, però a una altra nau industrial. Aquests darrers són els afectats per aquest procediment de conflicte col-lectiu.

Tercer

L'empresa es dedica a l'activitat de muntatge de motors elèctrics, línees "63", "100" i altres. Abans del trasllat als nous centres de treball tots els treballadors prestaven serveis en el procés productiu indicat, excepte els d'oficines. Actualment, a DIRECCION000 es fan unicament plaques "porta escombretes", producció que abans estava subcontractada,ja que l'empresa ha portat tot el procés de producció, amb les màquines corresponents, a la localitat de Sta. Perpètua.

Quart

Pel trasllat a Sta. Perpètua, amb el canvi de raó social i la separació de fet en dues empreses, la societat va negociar amb els sindicats UGT i CCOO, amb presència minoritària al Comitè d'empresa. En camvi, no va negociar amb la representació majoritària integrada per CGT. També va pactar de forma individual el canvi amb tots els afectats. La negociació pel canvi al nou centre de treball comportava la de un nou marc de relacions laborals, amb la modificació del conveni col-lectiu d'empresa.

Cinquè

Als 28 treballadors que de moment es van quedar a Martorelles, no se'ls va oferir el trasllat a la nova societat. Amb anterioritat al canvi de centre de treball dins de Martorelles, l'empresa DIRECCION000 va convocar a dues reunions als membres del Comitè. La primera, celebrada el 20-12-99, amb presència de representats de CCOO i CGT, es va informar del canvi de centre de treball i el motius per fer-ho (doc. 2 empresa). La representació sindical va mostrar la seva disconformitat. La segona reunió, es va celebrar el día 7.02.00, amb la presència de CGT i el seu assessor, on es va informar del canvi de centre de treball, en termini de una setmana, amb incorporació de la maquinària a final de mes. La representació sindical es va oposar a aquest canvi indicant que no existia justificació i que no es respectava el conveni col-lectiu relatiu al servei mèdic i al transport i a les sales sindicals. Va admetre l'empresa que en aquell moment no s'havia donat l'adreça del nou centre de treball a la representació sindical. (doc. 2 empresa).

Sisè

Mitjançant carta de data 10.02.00, DIRECCION000 , va comunicar personalment a cada treballador afectat el canvi de centre de treball a la nova nau industrial, indicant como a motiu:

"...es la necesidad de Valeo Climatización de ampliar sus instalaciones de Martorelles, debiendo ocupar la superficie que en la actualidad utilizamos nosotros..." "Està previsto que, a partir del día 21.02.00, si iniciará el traslado gradual de maquinaria al nuevo centro de trabajo y paralelamente se irá incorporando el personal en función de las necesidades productivas y organizativas" (doc. 1 actor i 3 empresa). Posteriorment es va remetre una carta individual a cada treballador detallant les condicions del trasllat. (doc. 4 empresa).

Setè

El canvi de centre de treball es va fer efectiu el dia 21.02.00, a la localitat de Martorelles, carrer St. Martí, s/n. Hi ha destinat els treballadors però no la maquinària, modificant les condicions de treball, de manera que no s'adequa la producció a l'anterior i encara no està clar quina serà l'activitat concreta que realitzaran els traslladats.

Vuitè

La societat va destinar indiscriminadament als treballadors al centre de Sta. Perpètua, on va destinar maquinària, sense tenir en compte les tasques abans assignades.L'unic criteri que va tenir en compte la societat per destinar a la plantilla a un centre o un altre va ser la seva afiliació sindical. El resultat és que quasi tots els destinats al nou centre de Martorelles són afiliats o amics d'afiliats a la CGT iels seus representats sindicals. En canvi, tots els afiliats a CCOO i UGT han estat desplaçats a Sta. Perpètua, amb excepció de uns 5-6 afiliats a CGT. L'empresa no descomptava la quota sindical de CGT, a la nòmina però coneixia aproximadament l'afiliació, a través de la informació dels caps de personal, ja que el volum dels treballadors i la relació entre ells de molts anys ho permetia. En canvi si que tenia coneixement dels afiliats a CCOO i UGT.

Novè

A resultes del trasllat al nou local, els afectat per aquest conflicte col.lectiu han quedat sense activitat a excepció de la nova activitat plaques que abans es subcontractava. Per altra banda, es van quedar sense el servei de transport anterior, derivat de pacte en conveni col.lectiu d'empresa, sense el servei mèdic i sense el local sindical que era compartit amb Valeo Climatización.

Decè.- Per solucionar els problemes de transport, la societat ha ofert un servei nou, amb parada al nou centre, amb posterioritat a l'inici de la demanda de conflicte col.lectiu. Abans l'empresa pagava un servei de taxi col.lectiu, al haver-se pactat en ocasió de un trasllat anterior de centre de treball des de una altra localitat.

Onzè

La distància del nou centre respectede l'anterior és de uns 10 minuts caminant.

Dotzè

L'empresa ha ofert com a local sindical una part dels lavabos, separada per una mampara, contigua als vestuaris i letrines, que queda oberta a aquets serveis, sense cap intimitat. No existeixconexió telefònica.

Tretzè

Per sentència dictada per Jutjat Social 3 de Barcelona, en data 22.03.96, en el procediment de conflicte col.lectiu seguit a instàncies dels dos Comitès, d'empresa, es va declarar la oligació de les empreses demandades...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR