STSJ Cataluña , 15 de Julio de 2004

PonenteFELIPE SOLER FERRER
ECLIES:TSJCAT:2004:8813
Número de Recurso444/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución15 de Julio de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL fc ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL En Barcelona a 15 de julio de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 5484/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por Aena frente a la Sentencia del Juzgado Social 32 Barcelona de fecha 21/10/2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 444/2003 y siendo recurrido/a Luis , -Ministerio Fiscal- y U.G.T.. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FELIPE SOLER FERRER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 6-6-03 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 21/10/2003 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar la demanda presentada per Lluis Ezquerra Escudero, en nom i representació de la Federació de Serveis Públics de la Unió General de Treballadors de Catalunya i Luis , com DIRECCION000 d'organització de la Secció Sindical de la UGT a AENA, contra Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) i declarar: a) l'existència d'una vulneració del dret de llibertat sindicals dels actors en la conducta empresarial de tractar-los en forma diferenciada, amb pèrdua de drets, respecte els sindicats signants de l'acord de drets sindicals de 31-01-1996, contrària a l' art. 28.1 CE en relació amb l' art. 14 CE ; b) la nul.litat radical de l'esmentada conducta; c) el cessament immediat de l'esmentada conducta discriminatòria; i d) el reconeixement per al senyor Abadías i la secció sindical d'UGT al centre de treball de Barcelona de la demandada de l'exercici dels drets de representació dels seus afiliats en situació de paritat respecte als sindicats signants del dit acord, amb reconeixement de la condició de delegat sindical del Sr. Luis en situació d'alliberat sindical, condemnant en tot cas al demandat a estar i passar per la dita declaració.

Aquest pronunciament és directament executiu atès allò disposat a l' art. 301 LPL".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

La persona física actora, el senyor Luis , ostenta la condició de DIRECCION000 de la Secció

Sindical de l'empresa demandada.

Segón.- En data 31-01-1996 la dita empresa i els sindicats CCOO, UGT i USO varen signar un acord de drets sindicals conforme al què s'establia una total de 23 alliberats a temps complert a distribuir entre les dites seccions sindicals; set dels dits alliberats correspongueren a UGT.

Tercer

Des de la dita data el senyor Luis ha vingut gaudint de la condició d'alliberat sindical del dit sindicat.

Quart

Atès l'esmentat acord la secció sindical de l'organització actora gaudia d'un total de 104 hores sindicals retribuïdes.

Cinquè

En data 25-01-2002 es signà un nou acord al respecte entre la dita empresa i els sindicats CCOO, USO i FSAI, amb derogació expressa de l'anterior. Aquest nou acord venia a reproduir el contingut del previ, si bé limitava la seva eficàcia als sindicats signants del III conveni col.lectiu de la demandada, entre els què no es trobava el demandant.

Sisè

En data 19-02-2002 els senyor Luis rebé notificació de l'empresa per la què se li cancel.laven les credencials acreditatives dels permisos sindicals dels què venia gaudint. Des de la dita data la persona física actora ve exercint el seu dret al crèdit horari en la seva condició de representant unitari dels treballadors del seu centre de treball, però no ostenta alliberament per càrrec sindical.

Setè

Així mateix i com conseqüència del descrit procés, es procedí a retirar al sindicat actora el crèdit de 104 hores que tenia concedit el mateix a nom del senyor Cristobal , com responsable de la Secció sindical i que aquest utilitzava per al seu càrrec o altres membres del dit òrgan intern.

Vuitè

En data 11-11-2002 la Sala del Social de l'Audiència Nacional dictà sentència , davant la demanda de conflicte col.lectiu d'impugnació del conveni i dels acords de drets sindicals als què s'acaba de fer esment instada per la UGT. En el dit pronunciament, es desestimava la inadequació de procediment postulada i es declarava la nul.litat de l'acord de 25-01-2002.

El dit pronunciament està recorregut en suplicació.

Novè

En data 05-12-2002 el senyor Luis , en exercici del càrrec sindical que s'ha dit, s'adreçà a la direcció de recursos humans de l'empresa a Barcelona, afirmant que la dita sentència havia comportat el restabliment de l'anterior acord i demandant el compliment de la dita sentència.

L'esmentada petició fou rebutjada per escrit de la demandada de 14-01-2003.

Una nova petició relativa al crèdit horari de la UGT es va plantejar en data 18-03-2003.

Desè

Malgrat la dita sentència els sindicats signants del conveni i de l'acord posterior, ara anul.lat, continuen ostentant els drets referits. Així, CCOO té un total de cinc alliberats, tenint tres membres en el comitè d'empresa i USO un alliberat i un membre en el comitè d'empresa.

Onzè

En data 29-04-2003 es celebraren al centre de treball de la dita empresa a Barcelona eleccions sindicals; en el dit procés UGT obtingué sis representants, CCOO tres, USO 1, CGT 2 i SBA 1.

En el procés electoral previ de 1999, UGT havia obtingut un total de 5 representants, CCOO 4, USO 1 i FSAT 1.

Dotzè

El sindicat actor ha interposat pels esmentats fets una denúncia davant la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Barcelona, per la què s'ha fet per la mateixa una proposta de sanció de 9.015 euros amb 18 cèntims. L'esmentada proposta ha estat impugnada en seu administrativa.

Tretzè

El sindicat...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR