STSJ Cataluña , 16 de Diciembre de 2004

PonenteENRIQUE GARCIA PONS
ECLIES:TSJCAT:2004:14518
Número de Recurso1138/2001
ProcedimientoCONTENCIOSO
Fecha de Resolución16 de Diciembre de 2004
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA SALA DE LO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO SECCIÓN QUINTA Recurso nº 1138/2001 SENTENCIA Nº 1406 /2004 Ilmos. Sres.:

Presidente:

DON JOAQUÍN JOSÉ ORTIZ BLASCO Magistrados:

DON ALBERTO ANDRÉS PEREIRA DON ENRIQUE GARCÍA PONS En la Ciudad de Barcelona, a dieciséis de diciembre de dos mil cuatro.

LA SALA DE LO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO DEL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUÑA (SECCIÓN QUINTA) ha pronunciado la siguiente Sentencia en el recurso contencioso- administrativo arriba referenciado, interpuesto por la ESCOLA PIA D'OLOT, representada por la Procuradora de los Tribunales Dª. Luisa Infante Lope y asistida por el Letrado D. Josep Lluis Bru de Sala i Oms, contra el DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, representado y asistido por el Lletrat de la Generalitat y como parte codemandada Dª Ariadna , D. Jesús Carlos , D. Jose Manuel , D. Marcelino , Dª. Nieves , Dª. Asunción , D. Inocencio , D. Enrique , D. Baltasar , Dª. Pilar , Dª.

Cecilia y Dª. Regina , representados por el Procurador D. Santiago Puig de la Bellacasa y asistidos por el Letrado D. Juan José Falcó i Montserrat. Ha sido Ponente el Magistrado Ilmo. Sr. D. ENRIQUE GARCÍA PONS, quien expresa el parecer de la Sala.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Por la representación de la parte actora, en escrito presentado en la Secretaría de esta Sala, se interpuso el presente recurso contra la Resolución de la Consellera del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, de fecha 5 de octubre de 2001, "en tots els seus punts excepte el tercer."

SEGUNDO

Acordada la incoación de los presentes autos, se les dio el cauce procesal previsto por la Ley Reguladora de esta Jurisdicción, habiendo despachado las partes, llegado su momento y por su orden, los trámites conferidos de demanda y contestación, en cuyos escritos respectivos, en virtud de los hechos y fundamentos de derecho que constan en ellos, suplicaron respectivamente la anulación de la resolución objeto del recurso y la desestimación de éste, en los términos que aparecen en los mismos.

TERCERO

Continuado el proceso por los trámites que aparecen en autos, se señaló día y hora para la votación y fallo, diligencia que tuvo lugar en la fecha fijada.

CUARTO

En la sustanciación del presente pleito se han observado las prescripciones legales.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Constituye el objeto del presente recurso contencioso- administrativo la impugnación ejercitada contra la Resolución de la Consellera del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, de fecha 5 de octubre de 2001, ("en tots els seus punts excepte el tercer"), por la que se decidió:

"1. Imposar al Titular del centre docent privat concertat Escala Pia d'Olot, una sanció d'Apercebiment per tal que esmeni I'incompliment de la normativa infringida la qual cosa comporta la reparació de danys i perjudicis que hagin estat acreditats, que en el present supòsit són:

  1. Informar de forma precisa i fefaent, els pares del alumnes, del caràcter absolutament gratuït de la impartició dels ensenyaments dels nivells objecte del concert, que són actualment l'Educació Primària i l'Educació Secundaria Obligatòria.

  2. Informar de forma precisa i fefaent, els pares del alumnes del caràcter absolutament voluntari de qualsevol. donatiu a la Fundació Cultural P. Joan Profitós, sense que en cap cas suposi contrapartida econòmica per impartir els ensenyaments del nivell educatiu objecte de concert.

  3. Informar els pares dels alumnes del caràcter en tot cas voluntari de la participació en activitats complementàries i conseqüentment de I'abonament de la quota degudament autoritzada.

  1. La sanció d'Apercebiment comporta, igualment, la devolució als 14 pares i mares denunciants de les quantitats que van abonar en concepte d'aportació a la Fundació en la creença de realitzar un pagament obligatori, segons les dades que consten a l'Annex III, de la Proposta de Resolució, i que es consideren pagaments indeguts.

  2. Imposar al Titular del centre docent privat el retorn, als pares afectats i que figuren en les relacions de l'Annex II de la Proposta de Resolució, de les quantitats corresponents al que s'ha cobrat pel concepte d'activitat complementaria per sobre de l'autoritzada, per un import de 3150 pessetes, anuals, en l'Educació

    Primària, i de 2160 pessetes, anuals, en l'Educació Secundària Obligatòria, i que es consideren pagaments indeguts.

  3. D'acord amb el que preveu I' article 56 del Reial Decret 2377/1985, de 18 de desembre , pel qual s'aprova el reglament de normes bàsiques sobre concerts educatius i a I' article 42.5 del Decret 56/1993, de 23 de febrer , el titular acreditarà documentalment, davant la Delegació Territorial del Departament d'Ensenyament de Girona, en el termini d'un mes a partir de la data en què sigui ferma en via administrativa la resolució de I'expedient, haver donat compliment al contingut de l'Apercebiment."

SEGUNDO

A fin de delimitar el objeto de debate en el presente litigio resulta pertinente dejar constancia de los siguientes hechos acreditados en los autos.

Tras diversas actuaciones incorporadas en el expediente administrativo, (noticias de prensa, denuncia e informes), por Resolución del Delegat Territorial a Girona del Departament d'Ensenyament de la Generalitat, de fecha 18 de septiembre de 2000 (folios 72 a 74 del expediente administrativo), se acordó la constitución de la Comisión de Conciliación por indicios de presuntos incumplimientos de las obligaciones derivadas del régimen de concierto por parte de la Escola Pia d'Olot, dado que (antecedente de hecho 4º) "La Direcció General de Centres Docents, un cop analitzada la documentació aportada pels denunciants, observa que per I'escolarització dels alumnes del centre, els pares i mares paguen quotes al centre i quotes a la Fundació Cultural Privada Escola Pia P. Joan Profitós; que les quotes esmentades es presenten com a pagaments i aportacions que es necessiten per I'ensenyament dels fills i liquidació de les despeses que s'ocasionen a I'escola; que el consell escolar del centre aprova i es planteja als pares i mares el pagament de dues quotes (quota al centre i quota a la Fundació); que el sumatori deIs dos rebuts és l'aportació de la família "per a I'ensenyament dels seus fills", la qual cosa pot fer entendre, que el centre durant el cursos 1998-99 i 1999-2000, rep quotes de les famílies que es poden considerar conceptes que directament o indirectament suposen una contrapartida econòmica per activitats de nivells educatius objecte del concert; i que hi ha pares que entenen que el plantejament que es fa sobre I'abonament de la quota a la fundació es pot qualificar com "pagament obligatori". I insta aquesta Delegació Territorial perquè constitueixi la comissió de conciliació donat que els fets exposats constitueixen presumptes incompliments de les obligacions derivades del règim de concerts educatius."

La Comisión de Conciliación se constituyó el día 27 de octubre de 2000 (folio 79 del expediente) y se reunió en fecha 7 de noviembre de 2000 (folios 83 y 84 del expediente), proponiendo por unanimidad "les següents mesures per resoldre el conflicte:

1era. El cobrament de les aportacions a la Fundació "Joan Profitós" ha de ser clarament amb caràcter voluntari com a tal ha de ser comunicat a tots els pares amb la màxima transparència.

2ona. Separació de rebuts per una i altra finalitat (quotes i aportacions) a l'hora dels seu cobrament.

3era. Transparència en la informació a l'hora d'explicar el destí de les aportacions fetes a la Fundació

"Joan Profitós".

4ta. Presentació de disculpes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 6 de Julio de 2006
    • España
    • 6 Julio 2006
    ...de diciembre de 2004, dictada por la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en el recurso nº 1138/2001 por la que se desestimó el recurso interpuesto por la entidad hoy recurrente en Por providencia de 8 de mayo de 2006 se acordó conceder a las p......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR