STSJ Cataluña 354/2020, 14 de Diciembre de 2020

PonenteROSER BACH FABREGO
ECLIES:TSJCAT:2020:8866
Número de Recurso81/2020
ProcedimientoPenal. Apelación procedimiento abreviado
Número de Resolución354/2020
Fecha de Resolución14 de Diciembre de 2020
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA DE CATALUNYA

SECCIÓ D'APEL·LACIÓ DE LA SALA CIVIL I PENAL

ROTLE D'APEL·LACIÓ 81/2020

Audiència Provincial Girona (Secció 4a)

Rotlle 16/2019

Jutjat d'Instrucció 3 Girona

S E N T È N C I A núm. 354

Magistrats:

Carlos Mir Puig

Roser Bach Fabregó

José Alberto Coloma Chicot

Barcelona, 14 de desembre de 2020.

VIST, por la Secció d'apel·lació penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats expressats al marge, el rotlle d'apel·lació penal número 81/2020, format per a substanciar el recurs de apel·lació interposat contra la sentència dictada el 15 d'abril de 2020 per l'Audiència Provincial de Girona (Secció 4a) en el Rotlle 16/2019 procedent del Jutjat d'Instrucció 3 de Girona i seguit per delictes continuats d'agressió sexual a menor de 16 anys, un delicte de violència psíquica habitual sobre descendent, un delicte contra la salut pública, un delicte contra la indemnitat sexual a menor de 16 anys i un delicte lleu d'injúries i vexacions, contra Jose Luis, representat pel Procurador Sr. Sobrino Cortés i defensat pel Lletrat Sr. Zapata Saldaña i contra Avelino representat per la procuradora Sra. Brunsó Guardiola i defensat per la lletrada Sra. Ferrer Pumarola. Han exercitat l'acusació el Ministeri Fiscal i l'acusació particular exercitada per la Generalitat de Catalunya.

Ha correspost la ponència de la causa a la magistrada Roser Bach Fabregó, que expressa el criteri unànime del Tribunal.

ANTECEDENTS PROCESSALS
  1. La Audiència Provincial de Girona (Secció 4a) va dictar sentència en el seu Sumari Ordinari 3/2019 amb data 15 d'abril de 2020, en la que es declaraven com a fets provats els següents:

    "PRIMER. Ha quedat acreditat que Jose Luis, major d'edat amb DNI núm. NUM000 i sense antecedents penals, és pare biològic d' Julieta, nascuda el NUM001 de 2013.

    Per resolució de 24.10.07, la DGAIA va suspendre la pàtria potestat de l'acusat respecte dels seus tres fills menors, assumint les funcions de guarda els avis paterns, fins que per resolució de 20.3.16 es va deixar sense efecte la delegació de la guarda d' Julieta als seus avis paterns i s'acorda la mesura d'acolliment per part del Serveis d'Atenció a la Infància i l'Adolescència de la Generalitat, passat la menor a residir, definitivament, en el centre DIRECCION002 de Girona.

    1. Ha quedat acreditat que, en data no determinada de l'any 2006, quan Julieta tenia uns 3 anys i vivia amb els seus pares biològics a DIRECCION000, en un moment que la menor dormia en un llit de la casa, l'acusat, amb l'ànim de satisfer els seus desitjos sexuals, va jaure sobre Julieta, movent el seu cos amb gestos d'indubtable contingut sexual, fins que va ser sorprès per la mare de la nena.

    2. Des del mes d'octubre de 2007 fins l'any 2014, en que els avis paterns es va separar, Julieta va viure amb ells, a la localitat de DIRECCION001, al carrer HOSPITAL000 núm. NUM002.

      Quan Julieta tenia uns 9 anys, en dates no determinades, mentre la menor s'estava dutxant, va entrar l'acusat despullat i li va ensenyar el penis.

      En aquella mateixa època i en dates també indeterminades, a casa dels avis paterns on vivia Julieta, mentre la menor es trobava a la seva habitació, l'acusat entrava i amb l'ànim de satisfer els seus desitjos sexuals, la despullava, refregava el seu penis contra les natges d' Julieta, la posava de costat, i mentre Julieta intentava apartar-lo amb la mà, sense aconseguir-ho, l'acusat la penetrava analment, provocant que la nena plorés. Aquestes penetracions es van repetir diverses vegades, sense poder-ne precisar el número.

      Aquests mateixos comportaments i amb el mateix ànim es van repetir un número indeterminat d'ocasions en el pis que l'acusat tenia, en aquella època, a DIRECCION001, quan l' Julieta l'anava a visitar.

    3. Entre el 27 de setembre de 2016 i el 30 de gener de 2017, quan Julieta residia al Centre DIRECCION002 de Girona, l'acusat amb l'ànim d'humiliar, menystenir i atemptar contra la llibertat i tranquil·litat de la menor, va enviar al telèfon d' Julieta a través de WhatsApp diversos missatges, alguns amb el següent contingut: "Ets una filla de puta", Warra d merda", "Et pica el chichi", "Ets mes puta nena", "Vaya merda de vida k tens", "Seras la mes warra de DIRECCION003", "No tens futur", "Ets una xula d merda".

    4. El dia 4 de novembre de 2017, el Centre DIRECCION002 va concedir a l'acusat el primer permís per gaudir a soles amb Julieta, des de les 10.00 hores fins dels 19.00 hores. En hora indeterminada, quan ja tornaven al Centre DIRECCION002, l'acusat es va desviar, per un camí desconegut per a la nena, el cotxe que conduïa, i amb l'ànim de satisfer els seus desitjos sexuals, va començar a posar la mà sobre la cama de la menor, que llavors tenia 14 anys i que ella apartava. Després va començar a tocar-li la vulva, va aturar el cotxe en un lloc apartat i li va baixar els pantalons i les calcetes, li va tocar els pits i li va posar els dits dins la vulva, l'acusat es tocava el penis i quan va acabar, va ejacular i els va pujar els pantalons, ells es fa posar a plorar i finalment la va dur al Centre.

      SEGON.

      1. No ha quedat acreditat que, des que Julieta tenia 3 anys fins el dia que es van denunciar els fets, l'acusat hagués tractat la seva filla menor d'edat com un objecte sexual, ni que hagués creat en Julieta sentiments de dependència i submissió, a través d'insults, humiliacions, menyspreus i vídeos de WhatsApp que li enviava l'acusat i que mostraven imatges d'autolesions de l'acusat i de consum de drogues per forjar en ella una falsa consciencia de culpabilitat amb la intenció de fer-la sentir responsable dels actes que recollien les imatges.

    5. No ha quedat acreditat que quan la menor tenia uns set anys i en les visites que li feia l'acusat a DIRECCION001, en diverses ocasions l'hagués dut en cotxe amb l'excusa d'ensenyar-la a conduir i amb l'ànim de satisfer els seus desitjos sexuals, l'hagués assegut a la seva falda, ni que li hagués tocat la vulva per sota de la roba.

    6. L'any 2014, quan els avis paterns d' Julieta es van separar, la menor, que tenia uns onze anys, va anar a viure amb la seva àvia Lidia, a DIRECCION003, al carrer DIRECCION004 núm. NUM003, on també va anar a viure l'acusat.

      No ha quedat acreditat que l'acusat, amb el mateix ànim de satisfer els seus desitjos sexuals, aprofitant que l'àvia dormia, hagués despullat Julieta després d'haver- li fet prendre una beguda alcohòlica, ni que l'hagués besat a la boca, ni que, mentre plorava, l'hagués posat bocaterrosa, recolzant-se la menor en les quatre extremitats, ni que l'hagués subjectat amb força per contenir la seva resistència, ni l'hagués penetrat analment, sense protecció de cap mena fins ejacular en el seu interior.

    7. Entre finals de l'any 2015 i principis de 2016, Jose Luis vivia a DIRECCION003, en el domicili de la seva mare Lidia, En aquell període, en data indeterminada, l'acusat va sortir de bars amb els seus fills Cecilio, de 15 anys i Cirilo.

      No ha quedat acreditat que en un dels locals que van anar, Cecilio i l'acusat haguessin entrat als lavabos i que Jose Luis hagués lliurat a Cecilio una dosi de cocaïna, preparada pel seu pare en tres o quatre ratlles , ni que Cecilio l'hagués esnifat a requeriment del seu pare, ni que l'acusat s'hagués masturbat mentre observava el seu fill esnifar cocaïna.

      TERCER. Avelino, major d'edat, amb DNI NUM004, amb antecedents penals no computables a efectes de reincidència, és oncle patern de la menor Julieta, nascuda el NUM001 de 2003.

    8. Ha quedat acreditat que Avelino, en data no determinada, però quan Julieta tenia uns 9 anys i vivia a casa dels seus avis paterns, al carrer HOSPITAL000 núm. NUM002 de DIRECCION001, mentre dormia a la seva habitació, la menor es va despertar i es va trobar l'inculpat estirat al seu costat, i amb l'ànim de satisfer els seus desitjos sexuals, s'estava movent i refregant amb el cos d'ella i en un moment determinat li va tocar la vulva per sobre la roba i li refregava el penis contra les natges d'ella. Mentre això succeïa, Julieta li apartava la mà, però ell no en feia cas. També li va demanar que li toqués el penis i ella ho va fer.

    9. En data no determinada, Julieta, que tenia uns 11 anys, la seva àvia paterna, el seu germà Cecilio i l'inculpat van anar de vacances a un càmping de DIRECCION005, on compartien un bungalow, en un moment determinat, mentre Julieta dormia en una llitera, Avelino, amb ànim de satisfer els seus desitjos sexuals, es va jaure el seu costat i li va començar a tocar els pits i la vulva per sobre de la roba sense el seu consentiment.

    10. No ha quedat acreditat que, en el pis de l'inculpat del carrer DIRECCION006 de DIRECCION001, s'hagués posat al mateix llit en que estava Julieta, que en aquella època tenia uns 9 anys, tampoc ha quedat acreditat que s'hagués baixat els pantalons i tret el penis, ni que li hagués dit: "ho vols fer", ni que s'hagués situat sobre la nena per immobilitzar-la, ni que li hagués tocat els pits i la vulva per sobre la roba, ni que li hagués dit que li xupés, ni que li hagés baixat el pijama a la menor, ni que s'hagués refregat el seu penis amb les natges d' Julieta.

      QUART. Els fets declarats provats han causat en Julieta un DIRECCION008 que precisa en l'actualitat i que requerirà en el futur, tractament especialitzat de llarga duració i que presenta com a simptomatologia principal tristesa, labilitat emocional, preocupació excessiva, ansietat, sobre reacció contra les normes, auto i hetero agressivitat, inhibició, timidesa excessiva i com a manifestacions físiques presenta insomni, anorèxia, cefalees, agitació i taquicàrdies.

      CINQUÈ. En el moment de la comissió dels fets ambdós acusats eren addictes al consum de cocaïna i alcohol que afectava les seves capacitats intel·lectives i volitives".

  2. A la part dispositiva de la mateixa resolució es disposava:

    "DECIDIM: CONDEMNAR Jose Luis com autor d'un delicte continuat d'abusos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 924/2021, 25 de Noviembre de 2021
    • España
    • Tribunal Supremo, sala segunda, (penal)
    • November 25, 2021
    ...Alfaro Matos bajo la dirección letrada de D. Joan Pere Zapata Saldaña contra la sentencia núm. 354 dictada en el Rollo de Apelación núm. 81/2020 por la Sección de Apelación de la Sala de lo Civil y Penal del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de fecha 14 de diciembre de 2020 que res......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR