STSJ Cataluña 3411/2019, 27 de Junio de 2019

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Número de resolución3411/2019
Fecha27 Junio 2019

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2019 - 0000964

EL

Recurs de Suplicació: 1539/2019

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. JOAN AGUSTI MARAGALL

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 27 de juny de 2019

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 3411/2019

En el recurs de suplicació interposat per Emma a la sentència del Jutjat Social 3 Granollers de data dictada en el procediment núm. 397/2018, en el qual s'ha recorregut contra la part MONTANYA HOTEL RESORTS, S.A., Ministerio Fiscal i Eufrasia, ha actuat com a ponent l'Il·lm. Sr. JOAN AGUSTI MARAGALL.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 28 de maig de 2018 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre tutela de drets fonamentals, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 7 d'agost de 2018, que contenia la decisió següent:

"DESESTIMO la demanda presentada por Dª. Emma con DNI nº NUM000 contra Dª Eufrasia con DNI NUM001 y

contra la empresa MONTANYÀ HOTEL RESORT S.A. siendo así mismo parte el

MINISTERIO FISCAL y en consecuencia ABSUELVO a los mismos de todas las

pretensiones formuladas en su contra.

Dese traslado de esta resolución a la Inspección de Trabajo y Seguridad Social."

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

" Hecho probado 1º.- La actora presta servicios para la empresa MONTANYA HOTEL RESORTS S.A. desde el 06-10-2016 con la categoría de Administrativa en el área de recursos humanos y finanzas, mediante contrato indefinido a jornada completa, distribuida de 08 a 16.30 horas con 0,30 minutos para comer. (hecho conforme). Dicha distribución horaria de jornada se pactó para una mejor conciliación de la vida laboral y familiar de la actora siendo diferente por ese motivo a la de su otro compañero de departamento. (hecho no controvertido y testifical del Sr. Eusebio )

Hecho probado 2º.- En enero del 2018 la empresa procedió a concederle un aumento salarial pasando de cobrar 24.000 € a 27.500 € anuales lo que equivale a 2.291,60 € mensuales con prorrata de pagas, si bien la base reguladora del mes de enero del 2018 es de 2691,66 al haber percibido dicho mes en concepto de "compensación" 400 €. El pago de la nómina se realiza por transferencia bancaria. (folios 106, 170 a 190 de autos).

Hecho probado 3º.- La trabajadora no ostenta, ni ha ostentado en el último año condición de Representante Legal de los/as Trabajadores/as si bien se encuentra afiliada a UGT. (hecho no controvertido)

Hecho probado 4º.- La trabajadora está en situación de Incapacidad Temporal desde 09/02/2018, con el diagnóstico de "trastorn d'ansietat, inespecífic" y en tratamiento farmacológico. (folios 99, 104 y 105 de autos) La actora presentó en fecha 20-04-2018 solicitud de determinación de contingencia ante el INSS respecto a dicha incapacidad temporal sin que a la fecha de celebración de la vista oral se hubiera resuelto sobre la misma. ( folios 100 a 101 de autos)

Hecho probado 5º.- La trabajadora ha pasado por la Unidad de salud Laboral de Manresa, que emitió informe el 6 de marzo del 2018, que se da en este punto por íntegramente reproducido, y que refiere que " La paciente explica que su jefa, la grita, le falta al respecto, la menosprecia, la hace trabajar más horas sin recibir nada a cambio, y cada vez le da más trabajo". Y concluye que "A partir de les dades recollides referides per la treballadora i tenint presents els model teòrics de riscos psicosocials acreditats dins de la literatura de la salut laboral, opino que la patología que presenta la pacient pot ser deguda a altes exigències psicològiques, baix control, manca de suport social per part del seus superiors u baixa autoestima" (folios 70 a 71 de autos)

Hecho probado 6º.- En fecha 11.04.2018, la trabajadora, decide presentar denuncia ante el Comité de empresa, solicitando su ayuda e intervención. La denuncia dice textualmente (folios 65 a 66 de autos)

El dia 5 d'Octubre de 2016, després d'haver treballat uns 22 anys aproximadamente .1a Banca, vaig entrar a formar part de l'equip de personal de l'Hotel Montanyà i amb contracte indefinit. La persona que em va contractar, que era la meva cap directa, era la Sra. Petra que era la directora financera. Vàrem passar a ser un equip de 3 persones, que formàvem el departament d'Administració 1 les meves tasques eren les de Tresoreria i Recursos Humans.

El mes de gener de 2017 va arribar la Sra. Eufrasia, que es va presentar corn una "controller" que venía a ajudar-nos bàsicament a millorar els processos diaris. De seguida ens vàrem adonar que no només venía a revisar els processos, sinó que venía a fiscalitzar controlar la feina de la Directora Financera ( Petra ), aixi com la del Director ( Horacio ) el Gerent ( Ignacio ) de

l'hotel.

El dia 13 de Febrer de 2017, la Sra. Eufrasia, junt amb un dels propietaris de l'hotel, el Sr. Justo, acomiaden a la Sra. Petra 1 el Sr. Horacio, sense que aquests es puguin acomiadar dels empleats 1 sense donar-nos cap mena d'explicació.

Aquest mateix dia, la Sra. Eufrasia passa a formar part de la plantilla de l'hotel assumeix les funcions dels 2 directors acomiadats.

Unes setmanes més tard també va ser acomiadat el Gerent, assumint-ne, una vegada més, la Sra. Eufrasia les seves funcions dins l'hotel.

El día 20 de Març de 2017 es acomiadada la meva companya de departament, Sra Bárbara, que també va patir maltractament verbal per part de la Sra. Eufrasia .

A partir d'aquesta data jo passo a assumir la feina de 3 persones i a més, d'ocupar-me de Recursos Humans I Tresoreria, assumeixo les tasques comptables, facturado, conciliació bancaria, assegurances, Prevenció Riscos Laborals, Deute concursal, tancaments mensuals...

Per a tal de poder fer front al gran volum de feina molts dies m'he de quedar més ja que la Sra. Eufrasia, quan demana una cosa la vol entregada al moment.

Tots els matins de dilluns a divendres, quan ella sortia del seu domicili (Esplugues de Llobregat) ja em trucava em donava moltes ordres, la majoria de vegades, m'encomanava tasques que volia fetes quan ella arribés, lo qual implica treballar sota una pressió constant i quan arribava treia el cap per la porta del meu despatx jo, inconscientment, em posava tensa i aquest estat de nervis es mantenia fins la meva hora de plegar o fins que ella marxava.

També em trucava o passava whatsapss després de la meva jornada (puc aportar-ne mostra), als vespres, i ! rictus els caps de setmana, per temes de feina.

Fins tot, havia hagut d'anar a treballar sense preavís algun dissabte o diumenge; o algun dia de les meves vacances.

Per posar un exemple, el dia 9 de Juny em vaig agafar festa per poder preparar la comunió de la meva filla del dia 10, i vaig haver de deixar de fer els encàrrecs que estava fent a Vic, per pujar urgentment a l'Hotel, preparar una remesa de pagaments a proveïdors.

Entre d'altres coses, No puc decidir el període de gaudi de les meves vacances permisos, perquè soc l'única persona que sap fer aquestes tasques I no puc fer vacances a principi de mes perquè tinc els tancaments comptables ni a final de mes perquè tinc pagament de nòmines. Si vull agafar-me algun dia de festa, el dia abans, surt algun imprevist que provoca que no pugui fer-lo (sempre hi ha algun informe per presentar a propietat que impedeix que jo pugui fer vacances tranquil·lament)

A l'hotel no es paguen hores extres, el que fa el personal es recuperar-les amb descans, però això no val per a mí, la Sra. Eufrasia em va dir "eres consciente de que tu no las vas a recuperar verdad?"

El 2017 no vaig fer tots els dies de vacances que em pertocaven que em van acabar

pagant el mes de Gener davant la impossibilitat de poder-les gaudir. Vaig fer únicament 15 dies durant el mes d'Agost. Durant el meu descans, em va passar whatssaps, em va trucar i vaig haver-me de connector diàriament als bancs per passar els moviments i el saldo.

Tot això, és un volum d'estrés important, però si hi afegim el maltracte verbal i psicològic, esdevé insuportable.

La Sra. Eufrasia, manté molts canvis d'humor, intenta manipular la gent. El primer dia que es va reunir amb el comité, em va venir a buscar em va dir literalment "ven, que vas a ver como hago amigos, a estos hay que pelotearlos para tenerlos de tu lado y manipularlos a tu antojo".

En el meu cas, la relació amb la Sra. Eufrasia ha passat per molts alts baixos al llarg deis mesos.

En moltes ocasions m'ha escridassat i insultat, concretament m'ha dit: "imbecil; contable de mierda; en la banca también hacíais estas chapuzas?; con el sueldazo que cobras tendrías que ser más responsable; no sé en que inviertes tus horas, tendría que sobrarte tiempo...) i en d'altres, les menys, m'ha afalagat amb frases corn: "eres imprescindible en esta empresa".

He aguantat tants mesos, per por a perdre la meva feina.. Tampoc era conscient del mal que estava provocant a la meva salut, em creia que ho tenia tot controlat, però,, des del

mes de gener d'aquest any 2018 no dormo bé a les nits, tinc un pes al cor., rampa al braç, pes a les extremitats, cremors d'estómac, tremolor a les mans

Especialment definitiu, van ser els últims 4 dies que vaig treballar abans de la baixa médica.

Del 5 al 8 de Febrer, just aquell dilluns dia 5 començava l'auditoria externa pel tancament d'any. Un hora després de que la directora arribés, després que la Sra. Eufrasia mantingués una forta discussió amb el departament de manteniment, em va començar a cridar, hi estava present el meu company de feina el Sr. Eusebio comercials Sres. Adelaida, Candelaria, Adoracion, Agustina .

Aquells dies no va parar de proferir-me crits, d'exigir-me múltiples tasques, í...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 9 de Septiembre de 2020
    • España
    • 9 Septiembre 2020
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 27 de junio de 2019, en el recurso de suplicación número 1539/19, interpuesto por D.ª Palmira, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 3 de los de Granollers de fecha 7 de agosto de 2018, en......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR