STSJ Islas Baleares 228/2020, 26 de Mayo de 2020

JurisdicciónEspaña
Fecha26 Mayo 2020
Número de resolución228/2020

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00228/2020

N.I.G: 07040 45 3 2018 0000128

Procedimiento: AP RECURSO DE APELACION 0000091 /2019

De D/ña . Esperanza, Amador

Abogado: JUAN PIÑA MIGUEL, JUAN PIÑA MIGUEL

Procurador:,

Contra D/ña. CONSEJERIA DE HACIENDA Y ADMINISTRACIONES PUBLICAS DE LES ILLES BALEARS

Abogado: LETRADO DE LA COMUNIDAD

Procurador:

Actuacions Jutjat núm. 3 PA 31/2018

SENTÈNCIA núm. 228

Il·lès. Srs.

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza.

Carmen Frigola Castillón.

Palma, a 26 de maig de 2020

VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears el Rotlle d'apel·lació número 91 de 2019, dimanant de les actuacions número 31/2018 del Jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Palma, tramitades pel procediment abreujat, seguit entre parts, d'una, com a apel·lants, els Srs. Esperanza i Amador, representats i assistits pel lletrat Sr. Piña Miguel, i, com a apel·lada, la Comunitat Autònoma de les Illes Balears (Servei de Salut de les Illes Balears, IB-SALUT, representada i assistit pel seu lletrat Sr. Vázquez.

L'objecte del recurs són sengles resolucions de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears dels dies 3 i 16 de novembre de 2017 desestimatòries dels recursos de reposició interposats pels Srs. Esperanza i Amador contra anterior resolució, dictada el dia 23 de juny de 2017, i publicada que fou en el BOIB núm. 84 de 11 de juliol, per la referida Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques del Govern

Balear, mitjançant la qual es va ordenar la publicació de les llistes definitives del personal que inicia la carrera professional o ascendeix de nivell en el Servei de Salut de les Illes Balears.

La quantia es fixà en indeterminada.

El procediment seguit ha estat el del tràmit de l'apel·lació, previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998.

L'Il·lm. Sr. Gabriel Fiol i Gomila, en qualitat de Magistrat ponent expressà el parer de la Sala.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r. - El Jutjat número 3 de l'Ordre Contenciós Administratiu de Palma, el dia 15 de gener de 2019, dictà la sentència núm. 10 on va desestimar el contenciós articulat pels Srs. Esperanza i Amador,

2n. - Interposat el recurs d'apel·lació per part de la representació de la part actora, en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional de 1998, se li donà el tràmit processal adequat, oposant-se al mateix la direcció lletrada de la part demandada.

3r .- Per provisió s'assenyalà, per a la votació i decisió, el dia 24 de març de 2020.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

S'accepten íntegrament els raonaments jurídics que empra la sentència d'instància i la decisió a la qual arriba.

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de sengles resolucions de la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques del Govern de les Illes Balears dels dies 3 i 16 de novembre de 2017 desestimatòries dels recursos de reposició interposats pels Srs. Esperanza i Amador contra anterior resolució, dictada el dia 23 de juny de 2017, i publicada que fou en el BOIB núm. 84 de 11 de juliol, per la referida Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques del Govern Balear, mitjançant la qual es va ordenar la publicació de les llistes definitives del personal que inicia la carrera professional o ascendeix de nivell en el Servei de Salut de les Illes Balears.

La sentència núm. 10 del dia 15 de gener de 2019, dictada pel Jutjat Contenciós Administratiu núm. 3 dels de Palma, va desestimar el recurs contenciós administratiu.

Els recurrents són, ambdós, personal estatutari fixe i ocupen, en comissió de serveis, un lloc de facultatiu especialista d'Àrea en l'IBSALUT. La Sra. Esperanza ho és del Servei de Salut de Castella i Lleó i el Sr. Amador del Servei Andalús.

Els apel·lant qüestionen el resultat i el fil argumentador de la sentència d'instància i bàsicament i com a resum, assenyalen, entre altres consideracions,

que el dret a percebre el complement de carrera professional constitueix un dret individual del personal estatutari del Sistema Nacional de Salut; que aquest dret es veu afectat per l'acte recorregut ja que en el mateix es neguen els efectes econòmics de l'enquadrament, i que es veu afectat també el principi d'igualtat, la regulació de les comissions de servei i la lliure circulació en el Sistema Nacional de Salut.

SEGON

Com a consideració inicial cal recordar, i així ho hem anat manifestant a altres, verbi gratia la núm. 170 de 29 de febrer de 2012, que el dret a la carrera professional és el dret a progressar dins de l'organització a la qual es pertany.

Com a segona consideració diguem que el Tribunal Suprem ja ha resolt que la carrera professional forma part de les condicions de treball de la clàusula 4ta de l'Acord Marc incorporat a la Directiva 1999/70/CE, de 28 de juny.

A sentències anteriors dictades per la Sala, núm. 439 de 31 d'octubre de 2019 i 18, 19 i 77 de 22 de gener i 19 de febrer de 2020, hem assenyalat:

"La carrera profesional constituye con arreglo al artículo 16 del EBEP

"el conjunto ordenado de oportunidades de ascenso y expectativas de progreso professional conforme a los principios de igualdad, mérito y capacidad".

Y la carrera professional horizontal a tenor del articulo 17 consiste en la progresión de grado, categoría, escalón u otros conceptos análogos, sin necesidad de cambiar de puesto de trabajo. De la misma forma indica el Acuerdo adoptado en la Mesa sectorial ratificado por Acuerdo del Consell de Govern de 1 de abril de 2016 el derecho de los profesionales a progresar de manera individualizada como reconocimiento a su desarrollo

profesional respecto a conocimientos, formación, experiencia profesional en las instituciones sanitarias y consecución de los objetivos establecidos en el Servicio de Salud.

El TS en la sentencia de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 11 de Octubre de 2022
    • España
    • 11. Oktober 2022
    ...Tomás contra la sentencia de 26 de mayo de 2020, dictada por el Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares en recurso de apelación 91/2019 La cuestión en la que se entiende que existe interés casacional objetivo para la formación de jurisprudencia es determinar la procedencia de ab......
  • STS 687/2023, 24 de Mayo de 2023
    • España
    • Tribunal Supremo, sala tercera, (Contencioso Administrativo)
    • 24. Mai 2023
    ...por la procuradora de los tribunales doña Catalina Fuster Riera y defendidos por el letrado don Juan Piña Miguel, contra la sentencia nº 228/2020, de 26 de mayo, de la Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de las Islas Baleares, en el recurso de apelación n......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR