STSJ Cataluña 3833/2019, 16 de Julio de 2019

PonenteNURIA BONO ROMERA
ECLIES:TSJCAT:2019:6006
Número de Recurso1767/2019
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución3833/2019
Fecha de Resolución16 de Julio de 2019
EmisorSala de lo Social

ºRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 34 - 4 - 2019 - 0001151

EMA

Recurso de Suplicación: 1767/2019

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

ILMA. SRA. NÚRIA BONO ROMERA

En Barcelona a 16 de julio de 2019

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3833/2019

En el recurso de suplicación interpuesto por Camila (VIUDA DE Sebastián ) frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 10 de enero 2019, dictada en el procedimiento nº 904/2017 y siendo recurrido INSS, TESORERIA SEGURIDAD SOCIAL y URALITA, S.A.. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. NÚRIA BONO ROMERA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 14 de noviembre de 2017, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 10 de enero de 2019, que contenía el siguiente Fallo:

Que, amb estimació de la demanda interposada per CORPORACIÓN EMPRESARIAL DE MATERIALES DE CONSTRUCCIÓNS (COEMAC,SA, successora de ROCALLA,SA), i desestimació de la interposada per Camila (vídua i hereva universal de Sebastián ) contra INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, revoco la resolució inicial de data 12.7.17 i la posterior resolució definitiva, en no concórrer la contingència professional que les fonamentava.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- El causant, Sebastián, nascut el NUM000 .46, amb DNI NUM001, en el decurs de la seva llarga vida professional, endegada l'any 1960 i finalitzada l'any 2007, treballà a les empreses que s'especifiquen a l'informe de la Inspecció de Treball de data 13.8.18 (que es dona per íntegrament reproduït).

  1. - Del 9.2.72 al 24.11.80 treballà a ROCALLA,SA com a oficial 1ª, categoria professional enquadrada al nivell VIII, grup 4 en el Conveni sectorial de derivats del ciment, amb una retribució en el moment del fet causant

    (24.4.17) de 17.852,27€ (segons certificat empresarial, doc. 21 COEMAC,SA,). Aquesta retribució, segons les tables salarials de l'esmentat conveni col.lectiu de 2016 està fixada en 18.211,11€/any, i -d'aplicar-se el plus de toxicitat del 20%- pujaria a 21.853,33€ (segons detall del fet sisè de la demanda, que es dona per íntegrament reproduït). De resultar aplicable el conveni col.lectiu de Uralita Productos y Servicios SA, la retribució anual fora de 30.629,61€ (segons detall que consta en el fet 5é de la demanda, que es dona per íntegrament reproduït).

  2. - Per sentència dictada pel JS núm. 9 de Barcelona de data 22.5.08 es declarà al causant en situació d'incapacitat absoluta per tota activitat laboral, derivada de malaltia comuna, exclusivament per la seva patologia cardíaca (cardiopatia esquémica. IAM. Baja capacidad de esfuerzo residual con isquèmia miocárdica severa y extensa. Angor y riesgo de IAM a baja carga).

  3. - En data 24.3.17 presentà sol.licitud de ser reconegut en situació d'invalidesa permanent derivada de malaltia professional, es tramità el corresponent expedient administratiu, l'Institut Català d'Avaluació Mèdica va emetre el seu preceptiu informe en data 24.4.17 i per resolució de data 19.7.17 l'INSS va declarar el causant en situació d'incapacitat total, amb dret a percebre una pensió vitalícia del 75% d'una base reguladora de 17.852,28€/any, derivada de malaltia professional. El diagnòstic de lesions de l'informe de l'ICAM fou: "Carcinoma de cèl·lula grande de LS1 de pulmón, con alteración de DLCO, en paciente con antecedentes de exposición al asbesto. Tratamiento quirúrgico con lobectomia superior izda + linfadenectomia hiliomediastínica".

  4. - Interposada reclamació prèvia pel causant i per l'empresa demandant, van ser ambdues desestimades per resolució de 30.11.17.

  5. - Prèviament, el causant va morir per causa del carcinoma en data 17.9.17

  6. - L'informe de la Inspecció de Treball de data 13.8.18, que es dona per íntegrament reproduït, i que es basa en un previ informe de l'ICSSL, a les seves "conclusions", refereix que no té informació ni expedient mèdic respecte del causant en relació a l'empresa Rocalla, SA, i que cap de les comprovacions que efectuà l'ICSSL inclogué el "taller" o el lloc de "fontaneria" que ocupava el causant, que els resultats de medicions i comprovacions respecte d'altres llocs de treball i activitats no poden extrapolar-se. Desconeix, per tant, si en el seu lloc de treball estava exposat directament a l'amiant, si bé això no descarta la possibilitat de d'haver desenvolupat la malaltia professional per causa de la presència de fibres d'amiant en l'ambient de treball, tot i que no el manipulés directament.

  7. - El causant, fumador d'un paquet de cigarretes de tabac al dia durant 40 anys (fins el 2006), fou diagnosticat d'una malaltia pulmonar obstructiva crònica moderada tipus emfisema sense tractament broncodilatador. Visitat l'any 2007 per un Servei de Pneumologia per avaluar la possible existència d'asbestois, el TAC toràcic practicat fou suggestiu d'emfisema, sense alteracions típiques d'asbestosi. L'any 2016 fou diagnosticat de carcinoma de cèl.lules grans de pulmó, que requerí una lobectomia superior esquerra, amb posterior metàstasi generalitzada que afectà a diversos òrgans, que requerí ingrés hospitalari i tractament pal.liatiu domiciliari fins a ser éxitus (informe de la metgessa forense).

  8. - L'informe de la metgessa forense, que es dona per íntegrament reproduït, conclou que el tabac és el principal factor de risc de patir un càncer de pulmó, risc que augmenta amb la quantitat de tabac fumat i el tempos que s'ha mantingut aquest hàbil, de tal forma que els fumadors tenen entre 15 i 30 vegades més risc de patis càncer pulmonar que els no fumador, afegint que " pel que fa al present cas podem dir que l'hàbit de fumar ha estat el principal factor de risc de patir un carcinoma de pulmó de cèl.lules grans. Ara bé, no es pot excloure que l'amiant, substància cancerígena, també hagi tingut un efecte com a carinogen pulmonar sempre i quan quedi demostrada amb certesa l'exposició prèvia intensa i duradora, així com la dosi o càrrega d'amiant d'aquesta exposició en el pulmó"."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora ( Camila (VIUDA DE Sebastián ), que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado, impugnó ( URALITA,

S.A), elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

En fecha 10 de enero de 2019 se dictó sentencia en el Juzgado de lo Social núm. 33 de Barcelona en el procedimiento en materia prestacional de seguridad social número 904/2017 y acumulado

96/2018 del Juzgado Social 17 de Barcelona. La demanda inicial repartida al Juzgado Social núm. 33 la interpuso CORPORACIÓN EMPRESARIAL DE MATERIALES DE CONSTRUCCIÓN, S.A. (COEMAC, S.A. anterior URALITA,S.A. y sucesora de ROCALLA,S.A.) frente a Dña. Camila (viuda y heredera universal de D. Sebastián ), INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL (INSS) y TESORERÍA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL (TGSS), la demanda acumulada repartida al Juzgado Social núm. 17 la interpuso Dña. Camila (viuda y heredera universal de D. Sebastián ) frente a URALITA,S.A e INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL (INSS). Ambas demandas impugnaban la misma resolución del INSS de fecha 12/07/2017 por la que se había declarado a D. Sebastián en situación de incapacidad permanente total derivada de enfermedad profesional. La sentencia que estimó la demanda interpuesta por COEMAC, S.A. - procedimiento 904/2017- y desestimo la demanda interpuesta por Dña. Camila (viuda y heredera universal de D. Sebastián ) -procedimiento 96/2018- .

La sentencia, que en los términos señalados estimó pretensión subsidiaria de la demanda interpuesta por COEMAC, S.A. -procedimiento 904/2017- relativa a la contingencia determinante de la situación de invalidez permanente reconocida la causante Sr. Sebastián, afirma que partiendo de la respuesta del Médico Forense (que señala como base de su convicción en la formulación de los hechos probados 8º y 9º de la sentencia y respecto de la que ya significa en el fundamento de derecho primero la valoración que le otorga así como a la pericial pneumología medica propuesta por la empresa que considera más convincente que la pericial propuesta por la viuda del causante) "... la conclusió d'aquest Magistrat és que...no es por establir ni la conclusió ni la presumpció, ni tan sols com a hipòtesis mes probable, que la defunció del causant, fumador d'un paquet diari durant 40 anys, fos causada per exposició ambiental (no directe) del amiant..." y niega así que sea profesional y en concreto relacionada con la exposición al polvo de asbestos la contingencia determinante de la incapacidad permanente total reconocida en resolución del INSS de fecha 12/07/17. Y se desgranan por el Magistrado "a quo" como razones que le conducen a no apreciar la contingencia profesional en el caso presente, a diferencia de las situaciones ya resueltas por otras sentencias, incluso del propio magistrado según el mismo señala, apreciando la contingencia profesional en que "...no consta que el causant treballes en contacte directe amb l'amiant...això no descarta la possibilitat d'haver desenvolupat la malaltia professional però causa de la presència de fibres d'amiant en l'ambient de Treball, tot i que no el manipules directament, però si que -necessàriamentimpedeix establir la presumpció de que el carcinoma estigues originat per aquesta...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STSJ Cataluña 1469/2020, 14 de Mayo de 2020
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
    • 14 Mayo 2020
    ...enfermedades profesionales listadas. En aplicación de esta doctrina, hemos de partir de que, tal como expusimos en la sentencia de 16 de julio de 2019 (recurso 1767/2019), en relación a las enfermedades profesionales causadas por inhalación de sustancias y agentes no comprendidas en otros a......
  • ATS, 11 de Junio de 2020
    • España
    • 11 Junio 2020
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 16 de julio de 2019, en el recurso de suplicación número 1767/2019, interpuesto por D.ª Filomena (viuda y heredera universal del trabajador D. Pablo), frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR