STSJ Cataluña 2951/2019, 7 de Junio de 2019

PonenteMARIA TERESA OLIETE NICOLAS
ECLIES:TSJCAT:2019:5072
Número de Recurso772/2019
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución2951/2019
Fecha de Resolución 7 de Junio de 2019
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2015 - 8010519

CR

Recurso de Suplicación: 772/2019

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. M. TERESA OLIETE NICOLÁS

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 7 de junio de 2019

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 2951/2019

En el recurso de suplicación interpuesto por Lavola 1881, S.A. y Fundació Caixa D' Estalvis i Pensions de Barcelona frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 27 de octubre de 2017 dictada en el procedimiento Demandas nº 214/2015 y siendo recurrido/a Secció Sindical del Sindicat Solidaridad y Unidad de los Trabajadores (SUT), ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. TERESA OLIETE NICOLÁS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 10 de marzo de 2015 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Conflicto colectivo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 27 de octubre de 2017 que contenía el siguiente Fallo:

"1.- Desestimo les excepcions de falta de legitimació activa de la part actora, de falta de legitimació passiva de la Fundació Caixa d'Estalvis I Pensions de Barcelona i d'acumulació indeguda d'accions .

  1. - Estimo la demanda interposada per Víctor, Esmeralda i Eufrasia en representacio de la secció sindical del sindicat Solidaridad y Unidad de los Trabajadores (SUT) a l'empresa LAVOLA 1981 S.A. i Carlos Manuel en nom i representacio del sindicat Solidaridad y Unidad de los Trabajadores com a coadjuvant, en contra de l'empresa LAVOLA 1981 S.A. i la Fundació Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona en materia de

conflicte col.lectiu i declaro que el conveni col.lectiu d'aplicació per al servei de "Conducción de actividades" en el centre de l'empresa LAVOLA 1981 S.L. del c/ Isaac Newton 26 (Cosmo Caixa Barcelona) es el Conveni Col.lectiu de Treball per al Sector del Lleure Educatiu i Sociocultural de Catalunya per als anys 2008-2010 i que als treballadors del Servei de "Conducción de actividades" amb contracte com a monitor/a amb categoria profesional oficial de primera els correspon la categoria de "Tallerista" del citat conveni col.lectiu, amb condemna a les demandades a estar i pasar per aquesta declaració. "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" 1r.- L'empresa Lavola 1981 S.A. i la Fundació Bancaria Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona van subscriure contracte en data 1.09.10 de prestació de serveis relacionats amb la Conducció d'Activitats als seus centres CosmoCaixa Barcelona (centre de treball del carrer Isaac Newton 26 de Barcelona) i CosmoCaixa Madrid així com d'algunes activitats que es realitzaràn als seus centres de Tarragona, Lleida i Girona . Les activitats objecte del contracte es relacionen als Annexos 1,2 i 3 : Annex 1 Serveis i tasques encarregats per CosmoCaixa Barcelona, Annex 2 Serveis i tasques encarregats per CosmoCaixa Madird i Annex 3 Serveis i tasques encarregats per les activitats de ciencia previstes pels centres de la Fundació "La Caixa" situats a Tarragona, Lleida i Girona. La durada del contracte es d'un any a comptar des de la seva signatura amb pròrroga automática per periodes successius anuals, fins a un màxim de 4 en total es a dir fins al 31 d'agost de 2014, llevat denuncia per qualsevol de les parts amb 2 mesos d'antelació a la finalització del periode inicial o de las seves prorrogues. Amb data 4.07.14 es va prorrogar el contracte fins al 31 de desembre de 2015. (doc. Núm. 1 i 2 de La Fundació La Caixa)

2n.- L'empresa Lavola te el domicili social a Avinguda Roma 254 de Manlleu (Barcelona), com a objecte social la prestació de tota classe de serveis en el sentit més ampli de consultoria i assessorament ambiental, de ingenyieria ambiental, de educació, divulgacio, formació i informació social i ambiental..." .

L'empresa te una línea de negoci de "Educació per a la sostenibilitat". Porta a terme diversos projectes al centre de Cosmocaixa per un valor de 2.900.000.- euros (que equival a un 40 % de les activitats de l'empresa) dels quals la meitat aproximadamente correspon a l'activitat de "conducció d'activitats" i l'altra meitat a consultoria de educació. Un dels projectes consisteix en la gestió de kits educatius, venda i préstec, que s'envien a escoles de tota Espanya i que en el sistema de préstec després retornen a les oficines de Lavola.

3r.- L'àmbit del present conflicte col.lectiu es el centre de treball de l'empresa Lavola 1981 S.A. situat al carrer Isaac Newton 26 (Cosmocaixa de Barcelona, anteriorment conegut com a Museu de la Ciència de Barcelona) amb uns 20 treballadors tots ellos contractats per al "Servicio de Conducción de actividades del Museo". Els treballadors son contractats com a "Monitor" inclosos en el grup profesional/categoria/nivel profesional d'oficial de primera, i la relació laboral es regeix pel conveni col.lectiu de oficines i despatxos. Les funcions a desenvolupar segons consta al contracte son les següents: " Que el presente contracte de treball se celebra per a les funcions pròpies de categoria professional d'OFICIAL DE PRIMERA, com a MONITOR/A, per tal de portar a terme les següents tasques: executar les activitats incloses en la programació de CosmoCaixa, en tot el seu ventall de diversitat de continguts i formats i tipologia de públics a atendre; col.laborar en l'elaboració dels esquemes d'ús de cadascuna de les modalitats d'activitat; informar el/a la cap d'equip de les incidències o les disfuncions aparegudes en relació a l'activitat; assistir a les reunions de coordinació i les sessions de formació, i garantir la recepció de les valoracions i les aportacions del grup atès en la coducció d'activitats, i totes aquelles funcions derivades del projecte. També vetllarà molt especialment per la qualitat de les activitats impartides i l'aplicació dels criteris pedagògics establerts, fer-ne valoracions periòdiques i proposar millores en la seva pràctica diària en consonància també amb les valoracions obtingues dels usuaris. (Cláusula adiconal tercera)."

4t.- En la contractació d'aquest personal es te en compte la seva capacitat cultural, no constitueix un requisit la titulació superior universitaria, no obstant la majoria de ocasions es contracta a estudiants dels darrers cursos o a titulats superiors . (folis num. 94 a 135, 165, 167, 169, 171,173,175177,178,179,180)

5é.- L'article 2 del conveni col.lectiu de treball per al sector del lleure educatiu i sociocultural de Catalunya per als anys 2008-2010, estableix en relació a l'ambit funcional: "El present conveni regula les relacions laborals en les empreses i/o entitats privades que tinguin com a activitat principal la prestació de serveis de

lleure educatiu i sociocultural, consistent en activitats complemetàries a l'educació formal que amb l'objectiu de desemvolupar hàbits i habilitats socials com a forma d'educar integrament a la persona, comprensiu de les activitats següents:

  1. Activitat d'educació en el lleure dins o fora del marc escolar: de guàrdia i custòdia en període de transport escolar, activitats de migdia, de menjador, de pati i extraescolars.

  2. Organització i gestió de serveis socioculturals, tants d'equipaments como de programes socials i culturals,

como ara els adreçats a centres cívics i culturlas, biblioteques, sales de lectura, serveis d'informació

juvenil, ludoteques, casals infantils, cases de colònies i albergs infantils i juvenils, activitats i programes d'educació mediambiental, activitats extraescolars, setmanes culturals, exposicions, activitats de dinamització del patrimoni, tallers socioculturals i casals de vacances i, en general, qualsevolt tipus de gestió d'equipaments, programes i esdeveniments d'acció sociocultural i d'educació en el lleure i per a totes les edats.

Igualment queden afectades per aquest conveni les divisions, línies de negoci, seccion o altres unitats productives de les empreses dedicades a la prestació dels serveis de l'àmbit funcional del present conveni.

La relació efectuada no s'enten tancada, per la qual cosa s'hi considera inclosa qualsevol altra activitat que existeixi o de nova creació, sempre que la seva funció pugui ser enquadrada en la relació anterior."

Per la seva banda, la categoria de Tallerista del mencionat conveni col.lectiu engloba: Es qui, reunint la formació específica corresponent, imparteix programes o realitza activitats monogràfiques dintre del marc d'un projecte lúdic o sociocultural (activitats escolares no reglades, d'activitats socioformatives i de qualsevol altra especialitat assimilada).

6é.- Al centre de Cosmocaixa Barcelona es realitzen entre semana visites de grups escolars de alumnes acompanyats de educador o profesor, visites de esplais amb els seus propis monitors i els caps de semana un públic més familiar. Els Monitors porten a terme les activitats incloses en la programació de Cosmocaixa, en concret activitats d'educació científica que son dissenyades per La Fundació La Caixa; els anomenats Taller "Toca, Toca", "Matrials Sorprenents" "Viu l'electricitat" o "Electrostàtic" "Clik", "Operacio d'H2O","Reaccions Químiques", Planetari, entre altres. Son els anomenats tallers "hands on" que consisteixen en realizar activitats manipulatives, els tallers entre semana es realitzen amb estudiants de centres escolars i finalitats educatives i els caps de semana solen ser amb families amb els seus fills.

Els Monitors col.laboren en la el.laboració de l'esquema de ús de les modalitats de activitat i amb...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 21 de Julio de 2020
    • España
    • 21 Julio 2020
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 7 de junio de 2019, en el recurso de suplicación número 772/19, interpuesto por Lavola 1981 SA y Fundación Caixa DŽEstalvis I Pensions de Barcelona, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 2......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR