STSJ Cataluña 4979/2018, 27 de Septiembre de 2018

JurisdicciónEspaña
Fecha27 Septiembre 2018
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Número de resolución4979/2018

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2016 - 8005589

CR

Recurso de Suplicación: 3131/2018

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. M. TERESA OLIETE NICOLÁS

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 27 de septiembre de 2018

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 4979/2018

En el recurso de suplicación interpuesto por Transport Sanitari de Catalunya, S.L.U. frente a la Sentencia del Juzgado Social 19 Barcelona de fecha 13 de junio de 2017 dictada en el procedimiento Demandas nº 111/2016 y siendo recurrido/a María Dolores, ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. M. TERESA OLIETE NICOLÁS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 16 de febrero de 2016 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 13 de junio de 2017 que contenía el siguiente Fallo:

En demanda que interposa María Dolores (DNI NUM000 ) contra TRANSPORT SANITARI DE CATALUNYA SLU (CIF B-62003280), UTE NUEVOS TRANSPORTES SANITARIOS DE ARAGÓN, AMBULANCIAS CATALUÑA SCCL, LA PAU, SOCIETAT COOPERATIVA CATALANA LIMITADA, AMBULANCIAS GRUPO VILA Y CRISOL S.L., TRASLADOS SANITARIOS INTERNACIONALES, S.L., AMBULANCIAS DOMINGO SAU, UTE TRANSPORT SANITARI DE BARCELONA, SERVI AMBULANCE, S.L., AMBERNE, S.A., AMBULANCIAS TOMAS SLU, UTE GRUP LA PAU-TSC y AMBULANCIAS MA, S.L. en reclamació per EXTINCIÓ PER CAUSES OBJECTIVES NUL LA O SUBSIDIÀRIAMENT IMPROCEDENT.

- TINC PER DESISTIDA A LA PART DEMANDANT de la demanda dirigida contra UTE NUEVOS TRANSPORTES SANITARIOS DE ARAGÓN, AMBULANCIAS CATALUÑA SCCL, LA PAU, SOCIETAT COOPERATIVA CATALANA LIMITADA, AMBULANCIAS GRUPO VILA Y CRISOL S.L., TRASLADOS SANITARIOS INTERNACIONALES, S.L., AMBULANCIAS DOMINGO SAU, UTE TRANSPORT SANITARI DE BARCELONA, SERVI AMBULANCE, S.L., AMBERNE, S.A., AMBULANCIAS TOMAS SLU, UTE GRUP LA PAU-TSC y AMBULANCIAS MA, S.L . DECLARO IMPROCEDENT, l'extinció del contracte de treball de la demandant de data 21-01-2016 i CONDEMNO a TRANSPORT SANITARI DE CATALUNYA SLU a incorporar a la demandant a la seva plantilla en les condicions laborals acreditades que ostentava amb anterioritat a l'extinció del seu contracte, amb els salaris meritats des de la data en que havia de fer-se efectiva la reincorporació o al pagament de la indemnització legal, xifrada a l'import de CENT QUARANTA MIL CINC CENTS NORANTA QUATRE EUROS AMB QUARANTA CÈNTIMS (140.594,40 EUROS).

- Haurà d'exercitar l'opció en el termini de cinc dies següents a la notif‌icació de la sentència davant d'aquest Jutjat, sense esperar a la seva fermesa, amb l'advertiment que de no formular l'opció per la incorporació o pagament de la indemnització es considerarà que l'opció és per la readmissió i pagament de salaris f‌ins la data de la readmissió. En aquest cas la part demandant haurà de retornar la indemnització percebuda en import de 71.273,55 euros.

-De efectuar l'opció per la indemnització el contracte es considerarà extingit el 21-01-2016, data en que TRANSPORT SANITARI DE CATALUNYA SLU havia d'haver incorporat al demandant a l'empresa, al seu lloc de treball per subrogació i haurà de fer efectiva la indemnització f‌ixada, que amb descompte de l'import de

71.273,55 EUROS importa la quantitat de SEIXANTA NOU MIL TRES CENTS VINT EUROS AMB VUITANTA CINC CÈNTIMS (69.320,85 EUROS).

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" PRIMER.- Les circumstàncies personals de la part demandant f‌iguren a l'encapçalament de la demanda. Va prestar serveis al Consorci del Transport Sanitari de la Regió de Girona, S.A. amb antiguitat reconeguda 1-10-1997, categoria professional de Directora d'Àrea/Departament de persones (Serveis Generals) i funcions principals de Responsable del Àrea de Formació. Percebia un salari diari brut de 195,27 euros. Realitzava tasques relacionades amb la gestió dels recursos humans de l'empresa al centre de treball ubicat a Girona, Polígon Industrial de Domeny al carrer Bescanó 7A (fet pacíf‌ic - folis 440 a 461-480 a 494).

SEGON

La societat CONSORCI DE TRANSPORT SANITARI REGIÓ DE GIRONA, S.A. (en endavant CTSC) té com a objecte social "l'activitat econòmica auxiliar del transport sanitari que desenvolupen els seus socis. Desenvolupament de projectes comuns o complementaris de cooperació i coordinació inter empresarial. L'explotació d'establiments o clíniques sanitàries, d'hospitalització i assistència mèdic quirúrgica a totes les seves especialitats, establiments assistencials soci sanitaris, residències geriàtriques i per disminuïts". Realitza l'activitat de transport sanitari a les comarques gironines i des de l'any 2006 a principis del 2016 va ser l'adjudicatària del concurs públic del transport sanitari del Cat Salut de la Generalitat de Catalunya a la província de Girona, tant del transport sanitari urgent com no urgent.

TERCER

El Servei Català de la Salut (CatSalut) va treure a concurs (TS/14) contracte per la gestió dels serveis de transport sanitari urgent i no urgent a Catalunya que tenia adjudicat des de l'any 2006 CTSC. L'empresa TRANSPORT SANITARI DE CATALUNYA, S.L. (en endavant TSC) va resultar adjudicatària de la gestió del Transport Sanitari del Lot E (Girona i Maresme Nord) en el concurs públic (TS/14) del transport sanitari del CatSalut, resolt en data 1-04-2015 i es va fer càrrec del servei a partir del 14-01-2016 (fet pacíf‌ic - folis 202 a 223).

QUART

La demandant va ser subrogada por l'empresa TSC juntament amb el personal del servei adjudicat. Va causar baixa el 13-01-2016 i alta a TSC el 14-01-2016 (foli 495). TSC li va comunicar la concessió de llicència retribuïda f‌ins el dia 18-01-2015 per carta de 14-01-2015 en que indicava (foli 479):

"La Direcció de la companyia, en ús de les seves regulars facultats directives ha procedit en el dia d'avui de concedir-li una llicencia retribuïda, com a conseqüència de la necessitat d'adaptar els nostres recursos productius i organitzatius a l'inici de l'activitat del Lot E.

Aqueta llicencia s'atorga f‌ins la propera data 18 de gener de 2015 (inclosa).

Posteriorment, en data 19 de gener de 2015, podrà reincorporar-se a les 10:00 hores al centre de treball de Quart, situ c/ Curiol 22 nau 16, Pl. Pla de l'Illa 17242. /.../"

CINQUÈ

TSTC va comunicar a la demandant per carta de data 21-01-2016 l'extinció del seu contracte, a l'empara de l'article 52 c) ET, per causes organitzatives, amb efectes d'aquella data, que la demandant va rebre

fent constar la seva disconformitat amb l'extinció. En la comunicació extintiva s'al legava bàsicament (folis 224 a 234 per reproduïts):

- Duplicitat orgànica i funcional a l'estructura empresarial de TSC, amb la f‌igura del responsable de formació i resta de de personal del Departament de formació.

- Organització de les tasques que realitzava com a Directora d'Areal en tres Departaments, dins la Direcció de Persones i Organització: a) Departament de desenvolupament de persones (responsable amb la categoria de Director d'Àrea Sr. Sebastián amb el suport de la Tècnic d'Administració Sra. Fidela ), que té com a funcions totes les inherents a la formació de l'empresa que realitza la demandant.

- b) Departament d'Administració de Personal integrat per set persones, entre elles un responsable de Departament, que desenvolupen les funcions de gestió administrativa d'accidents de treball que realitzava, i al tenir assignades funcions de contractació, altes i baixes a TGSS, comunicació certif‌icats d'alta i baixa per malaltia o accident laboral i no laboral, comunicació d'accidents de treball, comunicació de maternitats i risc d'embaràs a Mútues, confecció de nòmines, gestions amb la TGSS i comunicacions i escrits per als treballadors.

- c) Departament de Sistemes de Gestió Integrats, integrat per 4 quatre persones, dos de elles Director/a d'Àrea, que desenvolupen funcions de elaboració i implantació de documentació de sistemes de gestió, relacions amb Mútues d'Accidents i Servei propi mancomunat, realització d'auditories internes en sistemes de gestió, verif‌icació i ca libració d'equips de electromedecina, gestió de llicencies d'activitat i manteniment d'instal lacions industrials i gestió com a productors de residus i control de legionel la, que integren les funcions vinculades a la interlocució en matèria preventiva amb elServei de prevenció aliè.

SISÈ

Simultàniament a la comunicació extintiva es va realitzar la transferència de l'import de 71.273,55 euros corresponent a la indemnització per extinció del contracte prevista a l'article 53 ET, més 15 dies de preavís integrats en la quitança que se li va abonar en import de 4.424,41 euros bruts (folis 236 a 238-502).

SETÈ

A la mateixa data que la demandant va ser acomiadada es va extingir el contracte per les mateixes causes organitzatives de 4 persones del mateix àrea, als Srs. Luis Angel (folis 240 a 244), Luis Enrique (folis 253 a 261) y Juan Manuel, que no va impugnar l'acomiadament (folis 269 a 278).

VUITÈ

El Sr. Luis Angel va impugnar la decisió extintiva en demanda que va conèixer el Jutjat Social 3 de Girona, actuacions 129/2016, que en sentència dictada el 9-09-2016 va desestimar la demanda, sentència que va ser ferma en data 29-09-2016 (folis 248 a 251).

NOVÈ

El Sr. Borja va impugnar l'acomiadament acumulant reclamació de quantitat per diferències...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • SJS nº 4 133/2020, 30 de Junio de 2020, de Murcia
    • España
    • 30 Junio 2020
    ...cambios, entre otros, en la demanda de los productos o servicios que la empresa pretende colocar en el mercado". La sentencia del TSJ de Cataluña de 27-09-2018 señala que: " En cuanto a las causas organizativas se producen cambios, entre otros posibles ámbitos de la estructura organizativa ......
  • SJS nº 8 75/2021, 30 de Marzo de 2021, de Murcia
    • España
    • 30 Marzo 2021
    ...legalmente f‌ijado y los sacrif‌icios impuestos a los trabajadores ( STS de 17 de julio de 2014, rec. 32/2014 ). La sentencia del TSJ de Cataluña de 27-09-2018 señala que: " En cuanto a las causas organizativa s se producen cambios, entre otros posibles ámbitos de la estructura organizativa......
  • ATS, 22 de Octubre de 2019
    • España
    • 22 Octubre 2019
    ...la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 27 de septiembre de 2018, en el recurso de suplicación número 3131/2018, interpuesto por Transport Sanitari de Catalunya SLU, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social n.º 19 de los de Barcelona de f......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR