STSJ Cataluña 3827/2018, 26 de Junio de 2018

PonenteLUIS REVILLA PEREZ
ECLIES:TSJCAT:2018:4597
Número de Recurso2157/2018
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución3827/2018
Fecha de Resolución26 de Junio de 2018
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2016 - 8028473

SAR

Recurso de Suplicación: 2157/2018

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. LUIS REVILLA PÉREZ

ILMA. SRA. M. MACARENA MARTINEZ MIRANDA

En Barcelona a 26 de junio de 2018

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3827/2018

En el recurso de suplicación interpuesto por OLOT MEATS, SA frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social nº19 de los de Barcelona de fecha 01 de diciembre de 2017 dictada en el procedimiento nº 623/2016 y siendo recurridos INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), ALFATERMIC, SL, MECANICAS GARROTXA, SA, TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL y Onesimo, ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. LUIS REVILLA PÉREZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 27 de julio de 2016 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 01 de diciembre de 2017 que contenía el siguiente Fallo:

DESESTIMAR la demanda presentada per OLOT MEATS, S.A. (CIF A-17094756) contra l' Institut Nacional de la Seguridad Social, Tresoreria General de la Seguridad Social, Onesimo ( NUM000 ), Mecàniques Garrotxa, S.A. (CIF A-17094756) i Alfatermic, S.L. (CIF B62836184), amb absolució de les demandades de les pretensions deduïdes a la demanda.

ESTIMAR EN PART la demanda que interposa Onesimo ( NUM000 ), contra l' Institut Nacional de la Seguridad Social, Tresoreria General de la Seguridad Social, OLOT MEATS, S.A. (CIF A-17094756) i Alfatermic, S.L. (CIF B62836184) i imposar un recàrrec del 40 per 100 en totes les prestacions a les que tingui dret el Sr. Onesimo a causa de l'accident que patí el dia 16-06-2015 a càrrec de OLOT MEATS, S.A., condemnant a les demandades a passar per aquesta declaració i amb absolució de Alfatermic, S.L. i Mecàniques Garrotxa, S.A. de l'extensió de responsabilitat que es demana.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" PRIMER. Onesimo, nascut el NUM001 -1985, NIE NUM000, afiliat a la Seguretat Social amb el núm. NUM002, era treballador de l'empresa ALFATERMIC, S.L. que es dedica a la realització d'aïllaments de càmeres frigorífiques. Havia prestat serveis a l'empresa del 27 de gener al 31 de març de 2015 i va ser de nou contractat com ajudant el 4-06- 2015 en virtut d'un contracte temporal eventual a temps complert per circumstàncies de la producció, que es va extingir en data 31-07-2015 per finalització de contracte. Va patir un accident de treball el dia 16 de juny de 2015 al voltant de les 15:00-15:30 hores.

SEGON

L'accident es va produir a les instal lacions propietat de l'empresa OLOT MEATS, S.A. ubicada al polígon industrial Plà del Baix, a l'Avinguda Europa 8, de la localitat d'Olot (Girona), on es feien obres de remodelació de la nau. Olot Meats, S.A. havia contractat a l'empresa Infrisa, Construcciones y Obras, S.A. per fer el subministrament i muntatge del aïllament tèrmic i sectorització de sis càmeres i un passadís en Olot (Girona), al recinte de l'escorxador de l'empresa (interrogatori Olot Meats). INFRISA va subcontractar amb Alfatermic, S.L. la instal lació dels panels de revestiment incloses les parets de la sala de vísceres vermelles.

TERCER

L'empresa Mecàniques Garrotxa, S.A. va rebre l'encàrrec de l'empresa Olot Meats, S.A. pel subministrament i muntatge d'un equipament de separació de vísceres a la sala de triperia de les seves instal lacions a Olot. Va adquirir a Mecàniques Garrotxa, S.A. tres estructures independents, d'acer inoxidable, que s'havien de muntar i ensamblar al seu estat final per treballadors de Mecàniques Garrotxa, S.A.: unes tolves de classificació, una cinta de treball "vísceres vermelles" i una plataforma "vísceres vermelles" pels treballadors. L'equipament es rep el dia 15-06-2015 pel treballador de l'empresa Olot Meats, S.A. Sr. Alonso . (folis 525 a 528).

QUART

El responsable de l'empresa Olot Meats, S.L., Sr. Alonso, va donar l'ordre als treballadors de l'empresa Mecàniques Garrotxa S.L. que traslladessin l'equip a la sala en que s'havia d'instal lar. Els treballadors de l'empresa Alfatermic, S.L. es disposaven a treballar el dia de l'accident a la "sala de vísceres" a la que havien instal lat els panels i tenien pendent els remats. Van aplaçar la instal lació per que l'estructura de l'equip de Mecàniques Garrotxa estava sense col locar (testifical Sr. Benedicto ).

CINQUÈ

Desprès de la pausa per dinar els treballadors d'Alfatermic, S.L. travessaven la sala de vísceres per anar al lloc on estaven treballant. Quan el Sr. Onesimo passava pel davant de l'equip les lleixes de l'estructura pendent d'instal lar li van caure a sobre empresonant-lo i va patir un fort cop al cap . Van presenciar l'accident el Sr. Benedicto i el Sr. Demetrio, que van auxiliar al treballador accidentat i es van aixecar les lleixes mentre els serveis d'emergència atenien al ferit. L'accident no ho va presenciar cap treballador de l'empresa Olot Meats,S.A. ni consta que hi haguessin treballadors utilitzant cap equip a aquest lloc (folis 497 a 501 -testificals Sres. Benedicto i Demetrio ).

SISÈ

El matí del dia de l'accident, els treballadors de Mecàniques Garrotxa van col locar part dels elements que integraven l'estructura i van paralitzar la col locació el dia de l'accident per que li van dir que altres treballadors havien de realitzar remats al revestiment i tancament d'acer inoxidable per part d'altres empreses. L'accident es va produir a l'interval de temps transcorregut entre que es deixa l'estructura i el moment en que es devia procedir al correcte muntatge i col locació. L'accident es va produir pel fet que l'estructura no estava suficientment ni correctament estabilitzada per evitar la caiguda (informe Inspecció de treball).

SETÈ

A resultes de l'accident, el treballador va iniciar la situació d'Incapacitat temporal i a resultes de les seqüeles va ser declarat en situació de gran invalidesa per resolució de l'INSS de data 22-03-2016 per les lesions següents: "Traumatismo grave con fractura C6-C7 con lesión medular completa asia a nivel C6 y fractura subcapital humero izqdo. Desplazada. Tto. Quirúrgico con artrodesis C6-C7 y osteosíntesis de fractura humeral izda. Ingreso en Gutmann para RHB. Secuelas de tetraplejia de predominio EEII, mano dcha. Afuncional, mano izda. En garra y solo pinza parcial lateral, con marcado déficit de fuerza, falta de control esfínteres -vida en sedestación y uso de silla eléctrica-"(Acta d'infracció, Foli 134).

VUITÈ

La Inspecció de Treball promogué l'inici de les actuacions davant de l'INSS per l'accident de treball i proposà la imposició del recàrrec del 30 per 100, de conformitat amb el que disposa l'article 164 LGSS, a la titular de les instal lacions OLOT MEATS, S.A. per no garantir al treballador romandre a les instal lacions en condicions de seguretat en el lloc on devia realitzar la seva feina i la infracció de disposicions del Reial

Decret 486/1997. Va aixecar acta d'infracció a OLOT MEATS, S.A. i a MECÀNIQUES GARROTXA, S.A. (acta/ s 11716/5607) per manca de coordinació d'activitats empresarials entre les empreses que prestaven serveis simultàniament al centre de treball el dia de l'accident, amb infracció del que disposen l'article 24 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i el Reial Decret 171/2014 que estableix (folis 110 a 114). No va apreciar cap tipus de responsabilitat de l'empresa ALFATERMIC, S.L. (folis 25 a 30).

NOVÈ

L'acta d'infracció va ser impugnada per Mecàniques Garrotxa, S.A. en escrit de 19-04-2016 (folis 115 a 124) i el 19-04-2016 ho va fer Olot Meats, S.A. (folis 258-259) en que sol licitaven la suspensió del procediment sancionador i de prosseguir el procediment es deixi sense efecte qualsevol declaració de responsabilitat empresarial.

DESÈ

En data 3-03-2016 va tenir entrada a la Direcció Provincial de l'INSS sol licitud d'inici d'actuacions procedent de la Inspecció de Treball i en relació a expedient per manca de mesures de seguretat instruït a nom de Onesimo . Es dicta resolució en data 10-05-2016 declarant la responsabilitat per manca de mesures de seguretat a l'accident de treball sofert per Onesimo a l'empresa OLOT MEATS, S.A. i fixa un recàrrec en percentatge del 30% per les prestacions presents i futures derivades de l'accident de treball. Contra la resolució el treballador interposa reclamació prèvia el 30-05-2016 en sol licitud d'increment del recàrrec al 50% i la responsabilitat solidària de ALFATERMIC, S.L., a la que s'hi van oposar per escrits de 21-06-2016 Olot Meats, S.A. i en escrit de 14-06-2016 Alfatermic, S.L., en que d'una part es demana la suspensió del procediment o la exoneració de responsabilitat i de l'altre que es denegui l'ampliació de responsabilitat. La reclamació fou desestimada per resolució dictada en data 27-07-2016.

ONZÈ

L'empresa ALFATERMIC, S.L. tenia concertada amb el servei de prevenció aliè (Laborsalus) les especialitats tècniques. Amb Mutua Asepeyo la vigilància de la salut. Disposa d'un Plà de prevenció i avaluació de riscos i planificació de l'activitat preventiva. Va ser designat com a recurs preventiu el treballador Benedicto

, que va fer un curs nivell bàsic de 60 hores i disposa d'un diploma com a operador d'equips normals (6 hores), així com autorització de l'ús de maquinària i instal...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 27 de Febrero de 2020
    • España
    • 27 Febrero 2020
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 26 de junio de 2018, en el recurso de suplicación número 2157/2018, interpuesto por Olot Meats SA, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social n.º 19 de los de Barcelona de fecha 1 de diciembre de ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR