STSJ Cataluña 61/2018, 5 de Julio de 2018

JurisdicciónEspaña
Fecha05 Julio 2018
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
Número de resolución61/2018

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

Recurs de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 6/2018

SENTÈNCIA NÚM. 61

President:

Il·lm. Sr. José Francisco Valls Gombau

Magistrats:

Il·lma. Sra. M. Eugènia Alegret Burgués

Il·lm. Sr. Jordi Seguí Puntas

Barcelona, 5 de juliol de 2018

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats que s'indiquen més amunt, ha vist el recurs de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 6/2018, contra la Sentència dictada en el 488/2017 recurs d'apel·lació - Secció Civil 2 Audiència Provincial de Girona (UPSD civil secció 2a de l'AP), com a conseqüència del procediment 221/2015 procediment ordinari - Jutjat de Primera Instància 1 de Blanes (UPSD). La Sra. Antonieta ha interposat recurs de cassació i extraordinari per infracció processal, representada pel procurador IGNACIO DE ANZIZU PIGEM i defensada pel lletrat DAVID VELASCO BLAYA. La Sra. Isabel , part contra la qual es recorre en aquest procediment, ha estat representada pel procurador Sr. CARLOS TURRADO MARTIN-MORA i defensada per la lletrada ELENA VILA ALSINA.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER . El procurador dels tribunals Sr. Santiago Capdevila Brophy va actuar en representació de Antonieta i va formular la demanda de 221/2015 de procediment ordinari - Jutjat de Primera Instància 1 de Blanes (UPSD). Un cop seguida la tramitació legal, el Jutjat indicat va dictar la Sentència amb data 3 d'abril de 2017 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

" Que DESESTIMANDO ÍNTEGRAMENTE la demanda interpuesta por el Procurador de los Tribunales Santiago Capdevilla Brophy, en nombre y representación de Antonieta , contra Isabel , y ESTIMANDO ÍNTEGRAMENTE la demanda interpuesta por la Procuradora de los Tribunales Maria del Mar Ruiz Ruscadella, en nombre y representación de Isabel , contra Antonieta , debo declarar y declaro, en condena de Antonieta y absolución de Isabel que:

  1. - Se declara disuelto el condominio existente sobre la Fonda Lluna, y sobre las fincas NUM000 y NUM001 que se han venido discutiendo en este pleito, adjudicándose a la Sra Antonieta la Fonda Lluna, y a la Sra Antonieta las dos plazas de parking de las fincas NUM000 y NUM001 .

  2. - Dado que la Fonda Lluna tiene un valor de 656300 euros, y las plazas de parking conjuntas tienen un valor de 43701, procede compensar a la Sra Isabel en la cantidad de 612599 euros, por parte de la Sra Antonieta .

  3. - No ha lugar a que la Sra Isabel abone cantidad alguna por el IBI.

  4. - La Sra Antonieta deberá abonar a la Sra Isabel en concepto de rentas impagadas la cantidad de 20300 euros.

    Se imponen las costas del procedimiento a la Sra Antonieta ".

    SEGON . Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar un recurs d'apel·lació, que es va admetre i es va substanciar a la Secció Segona de l' Audiència Provincial de Girona, la qual va dictar la Sentència en data 24 d'octubre de 2017 amb la part dispositiva següent:

    "Que estimando en parte el recurso de apelación formulado por el Procurador Dn. SANTIAGO CAPDEVILA BROPHY en nombre y representación de Dña. Antonieta , contra la Sentencia de 3 de abril de 2017, del Juzgado de 1ª Instancia nº 1 de Blanes , dictada en los autos de Procedimiento Ordinario nº 221/2015, de los que el presente Rollo dimana, revocamos parcialmente dicha resolución, cuyos pronunciamientos quedarán como sigue:

  5. Se declara disuelto el condominio existente sobre la Fonda La Lluna y sobre las fincas NUM000 y NUM001 que constituyen el objeto de división en este pleito, adjudicándose a la Sra. Antonieta la Fonda La Lluna y a la Sra. Isabel la finca nº NUM000 .

  6. La adjudicación de la finca nº NUM001 dependerá de la suerte.

  7. Como consecuencia de la compensación del valor de las fincas adjudicadas, la Sra. Antonieta deberá satisfacer a la Sra. Isabel la cantidad de 322.412,5 euros, sin perjuicio de lo que resulte de la adjudicación de la finca NUM001 , que queda sometida al azar.

  8. Se confirman los puntos nº 3 y 4 de la Sentencia apelada.

    Todo ello sin hacer especial imposición de las costas en ambas instancias.

    Devuélvase el depósito efectuado para recurrir".

    TERCER . Contra aquesta Sentència, la representació processal de Antonieta va interposar recurs de cassació i extraordinari per infracció processal. Per mitjà d'una interlocutòria de data 12 de març de 2018 aquest Tribunal es va declarar competent, va admetre a tràmit, parcialment, els recursos de cassació i extraordinari per infracció processal interposats i els va traslladar a la part objecte del recurs perquè formalitzés l'oposició per escrit en el termini de vint dies.

    QUART . Per mitjà d'una provisió de data 16 d'abril de 2018 es va tenir per formulada l'oposició al recurs de cassació i, de conformitat amb l' article 485 de la Llei d'enjudiciament civil, es va assenyalar data per a la votació i decisió, que han tingut lloc el dia 21 de juny de 2018.

    N'ha estat ponent la magistrada Sra. M. Eugènia Alegret Burgués.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER. Enfront de la Sentència dictada per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Girona en el procediment de divisió de béns comuns seguit entre les germanes Isabel Antonieta , la defensa de la Sra. Antonieta va interposar un recurs extraordinari per infracció processal que va articular en 8 motius i un recurs de cassació que va formular en uns altres tres.

Mitjançant una interlocutòria de data 12 de març de 2018, la Sala va admetre únicament el tercer motiu del recurs de cassació i el sisè motiu del recurs extraordinari per infracció processal relacionat amb l'únic motiu de cassació per interès cassacional admès a tràmit.

De conformitat amb el que disposa la DF 16a de la LEC , la Sala resoldrà en primer lloc el recurs extraordinari per infracció processal.

SEGON. Recurs extraordinari per infracció processal

En aquest motiu es denuncia, a l'empara de l' article 469.1.4t de la LEC 1/2000 , la infracció de l' article 24 del CE pel que fa a la valoració de la prova documental, concretament del document 11 de la contestació a la demanda reconvencional, amb infracció de l' article 326.1 de la LEC .

El motiu es desestima.

El document esmentat, que consta en el foli 372 de les actuacions, no va ser impugnat certament per la demandada. La Sala d'apel·lació no l'esmenta atès que no el considera rellevant als efectes que ara pretén l'actora principal, avui recurrent. La demandada no ha negat que el local de 65 m2, que les germanes tenien en comú, l'estiguessin usant tant la Sra. Isabel , que hi aparcava el seu cotxe, com la Sra. Antonieta i també els familiars directes d'aquesta, per tant, en una proporció superior al 50% que li corresponia. També ho admet l'actora quan diu que ella i els seus familiars ocupen tres de les quatre places existents.

Per tant, es tracta d'un fet no controvertit que la sala d'apel·lació simplement no va considerar rellevant per a l' actio comuni dividundo que les germanes van exercitar respecte de les finques que mantenien en comunitat ordinària indivisa, ja que la Sala va entendre que l'apartat 5 de l' article 552-11 del CCCat , quan estableix les formes de materialitzar el cessament de la indivisió, quan es tracta com passa en aquest cas d'un bé indivisible i de participacions de propietat iguals, no s'ha de valorar, per eludir el sorteig del bé, l'interès de cadascuna d'elles en l'adquisició íntegra de la propietat, de manera que n'hi ha prou que ho demanin totes dues perquè sigui la sort la que decideixi.

No es tracta, per tant, d'un problema de prova, sinó de la interpretació de l' article 552-11.5 del CCCat , la qual és objecte del tercer motiu del recurs de cassació per interès cassacional, admès a tràmit per la Sala i que seguidament s'analitza.

TERCER . Recurs de cassació. Interpretació de l' article 552-11.5 del CCCat

Com recordem en la Sentència TSJC 35/18, de de 19 d'abril, el dret català assumeix la postura clàssica d'afavorir el cessament en la indivisió -considerada font segura de conflictes- per la via de reconèixer a qualsevol cotitular la facultat d'exigir, " en qualsevol moment i sense necessitat d'expressar-ne els motius ", la divisió de l'objecte de la comunitat (article 552-10.1), i aquesta acció és imprescriptible (article 121-2) i imperativa per als altres comuners -tret que hi hagi un pacte en contra de durada determinada-, a diferència del règim legal ordinari de la comunitat, que es regeix en primer lloc pel que disposin les parts i només en defecte d'acord per les normes legals. El CCCat és l'aplicable encara que la comunitat s'hagués format abans de la vigència del llibre V, ja que la seva disposició transitòria 5a estableix la total subjecció al nou règim de les situacions de comunitat existents abans de la seva entrada en vigor, "fins i tot pel que fa a l'administració i al procediment de divisió".

Com diu el TS, Sala 1a, en la S. de 30 de novembre de 2010 , aplicable igualment a l'acció de divisió establerta en l' article 552-10.1 del CCCat , caracteritza la comunitat de béns: "a ) Su naturaleza incidental o transitoria; y b ) La inexistencia de vínculo, a falta de pacto entre los particulares, por el cual los comuneros se encuentren obligados a permanecer en la comunidad."

Tant el CC com el CCCat, inspirats en el caràcter no definitiu, poc rendible i desfavorable amb què conceben el condomini, concedeixen al comuner una acció per exigir que es divideixi la cosa comuna i, com hem dit, l'acció és indiscutible per als altre copartícips, incondicional i imprescriptible, ja que es tracta d'un dret de caràcter permanent que subsisteix mentre dura la comunitat.

Pel que fa al procediment per dur-la a terme, també vam dir en la Sentència esmentada que els cotitulars poden acordar-la i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 temas prácticos
  • Comunidad ordinaria en las legislaciones forales y territoriales
    • España
    • Práctico Derechos Reales Propiedad Comunidad de bienes. Condominio
    • 25 Septiembre 2023
    ...... legislaciones 1.1 Aragón 1.2 Cataluña 1.3 Islas Baleares 1.4 Galicia 1.5 ... Pone de relieve la STSJ Cataluña 75/2016, 29 de Septiembre de 2016 [j ...ún : Procede citar la STSJ Cataluña 61/2018, 5 de Julio de 2018 [j 3] que recuerda que el ......
  • Reglas generales de extinción de comunidad
    • España
    • Práctico Contratos Civiles Extinción de comunidad
    • 11 Noviembre 2023
    ......ón de comunidad y régimen de gananciales 3.5 Extinción de comunidad como título ...ón de comunidad 7 Especialidades en Cataluña 8 Especialidad en Aragón 9 Ver también ... dice la Resolución de la DGRN de 26 de julio de 2011: [j 4] La Jurisprudencia también ... la Resolución de la DGRN de 27 de julio de 2018. [j 14] Se trata a continuación de ...En este sentido, la STSJ Cataluña 35/2018, 19 de abril de 2018 [j 25] ......
11 sentencias
  • SAP Barcelona 32/2021, 25 de Enero de 2021
    • España
    • 25 Enero 2021
    ...de la vivienda. En consecuencia, deberá diferirse dicho trámite al de ejecución de la sentencia. A tales efectos la STSJ de Catalunya del 5 de julio de 2018 (ROJ: STSJ CAT 3578/2018), reiterando su criterio expuesto en la sentencia de 3 de noviembre de 2016, declara que en el caso en que el......
  • SAP Barcelona 654/2018, 13 de Septiembre de 2018
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 17 (civil)
    • 13 Septiembre 2018
    ...a falta de acuerdo de las partes, según el art. 552.11.5 CCCat". A tales efectos solo cabe destacar que la reciente STSJ de Catalunya del 5 de julio de 2018 (ROJ: STSJ CAT 3578/2018), reiterando su criterio expuesto en la sentencia de 3 de noviembre de 2016, declara que en el caso en que el......
  • SJPI nº 2 40/2023, 31 de Enero de 2023, de Sabadell
    • España
    • 31 Enero 2023
    ...Cataluña ha interpretado la indivisibilidad física o jurídica de la f‌inca (ex art. 552-11.5) en el siguiente sentido: Sentencia del TSJ de Cataluña de 5 de julio de 2018 (ponente: D. ª María Eugenia Alegret Si el bé no admet la divisió material, com passa aquí, cal tenir en compte el que d......
  • SAP Barcelona 212/2023, 12 de Mayo de 2023
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 16 (civil)
    • 12 Mayo 2023
    ...de división, cual es la de poner fin a una situación de cotitularidad de un mismo bien ( SSTSJ Catalunya 35/2018, 19 de abril, y 61/2018, 5 de julio). En segundo lugar, la falta de interés de los demandados por hacerse con las participaciones sociales es tan legítima como la de la demandant......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos
1 artículos doctrinales
  • Jurisprudencia seleccionada julio 2018
    • España
    • Revista de Derecho vLex Núm. 171, Agosto 2018
    • 1 Agosto 2018
    ...de un mismo bien, cuando es indivisible, no se produce siempre mediante pública subasta como ocurre en el CC estatal. STSJ Cataluña nº 61/2018 Civil 05/07/2018 CONDICIONES GENERALES DE LA CONTRATACIÓN. CONTROL DE INCORPORACIÓN. La demandante carece de la cualidad legal de consumidora, al se......
1 modelos
  • Demanda de división de cosa común en base al Derecho Civil Catalán
    • España
    • Contratos y Formularios vLex Procesal Civil Juicio ordinario Demanda
    • 23 Febrero 2024
    ...indemnitzar l'excés d'atribució als altres comuners”. En este mismo sentido, alegamos la Sentencia nº 61/2018 de TSJ Cataluña (Barcelona), Sala de lo Civil y Penal, 5 de julio de 2018 [j 3]: “Si els copropietaris no es posen d'acord, l'autoritat judicial ha de decidir de conformitat amb els......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR