STSJ Cataluña 5304/2017, 15 de Septiembre de 2017

PonenteCARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH
ECLIES:TSJCAT:2017:8407
Número de Recurso2734/2017
ProcedimientoRecurso de suplicación
Número de Resolución5304/2017
Fecha de Resolución15 de Septiembre de 2017
EmisorSala de lo Social

RIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2014 - 8056908

EL

Recurso de Suplicación: 2734/2017

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMO. SR. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH

En Barcelona a 15 de septiembre de 2017

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 5304/2017

En el recurso de suplicación interpuesto por Informació i Comunicació de Barcelona, S.A. Societat Privada Municipal, BCN Audiovisual, S.L., Donato, Eloy, Eulalio, Ezequias, Fernando, Ariadna y Gabriel frente a la Sentencia del Juzgado Social 14 Barcelona de fecha 1 de septiembre de 2016, dictada en el procedimiento Demandas nº 1223/2014 . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. CARLOS HUGO PRECIADO DOMENECH.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 29 de diciembre de 2014, tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 1 de septiembre de 2016, que contenía el siguiente Fallo:

Estimo parcialment la demanda formulada per Donato, Eloy, Eulalio, Ariadna, Ezequias, Fernando i Gabriel contra les empreses BCN AUDIOVISUAL, S.L.U. i INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ DE BARCELONA, S.A. demanda formulada en reconeixement de Dret i reclamació de quantitat i, en aquest sentit:

1r.- Declaro l'existència de cessió illegal dels demandants respecte de les empreses demandades i, en conseqüència, tenint per exercitada l'opció de dels actors en l'adquisició de la condició de treballadors

indefinits de l'empresa INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ DE BARCELONA, S.A. declaro la conseqüent obligació d'incorporar-los formalment i efectivament en la seva plantilla laboral, amb la categoria professional, salari i l'antiguitat que consten en els fets provats d'aquesta sentència.

2n.- Tanmateix, desestimo la Reclamació de quantitat que ha estat exercitada pels demandants, absolent a les demandades de les peticions efectuades al respecte.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- El treballador demandant, Donato, amb DNI núm. NUM000, acredita una antiguitat laboral reconeguda de 06.02.2007, la categoria professional de ENG (redactor) i un salari actual brut mensual de

2.359, 46.-€ (folis 1276 a 1281), amb inclusió de la part proporcional de pagues extres, ostentant la condició de representant legal dels treballadors al ser membre del Comitè d'Empresa de la demandada BCN Audiovisual, S.L. U.

Segon

El treballador demandant Eloy, amb DNI núm. NUM001, té una antiguitat laboral reconeguda de

01.08.2012, la categoria professional de ENG (redactor) i un salari actual brut mensual de 1.859, 11.-€ (folis 1573 a 1610), amb inclusió de la part proporcional de pagues extres, a més, ostenta la condició de representant legal dels treballadors al ser membre del Comitè d'Empresa de la demandada BCN Audiovisual, S.L. U.

Tercer

El treballador demandant Eulalio, amb DNI núm. NUM002, acredita una antiguitat laboral de

23.02.2008 (foli 1662- Lavinia BCN), la categoria professional d'encarregat d'equips lleugers i un salari actual brut mensual de 1.188, 06.-€ (folis 1697 a 1703), amb inclusió de la part proporcional de pagues extres, ostentant la condició de representant legal dels treballadors al ser membre del Comitè d'Empresa de la demandada BCN Audiovisual, S.L. U.

Quart

La treballadora demandant Ariadna, amb DNI núm. NUM003, té una antiguitat laboral reconeguda de 03.01.2006, la categoria professional d'encarregada d'equips lleugers i un salari actual brut mensual de

1.783, 37.-€ (folis 1780 a 1812), amb inclusió de la part proporcional de pagues extres, a més, d'ostentar la condició de representant legal dels treballadors al ser membre del Comitè d'Empresa de la demandada BCN Audiovisual, S.L. U.

Cinquè

El treballador demandant Ezequias, amb DNI núm. NUM004, acredita tenir una antiguitat laboral reconeguda de 27.12.2005, la categoria professional de responsable de manteniment i un salari actual brut mensual de 3.055, 42.-€ (folis 1961 a 1994), amb inclusió de la part proporcional de pagues extres, ostentant la condició de representant legal dels treballadors al ser membre del Comitè d'Empresa de la demandada BCN Audiovisual, S.L. U.

Sisè

El treballador demandant Fernando amb DNI núm. NUM005, te una antiguitat laboral de 01.04.2003 (folis 2189 a 2198 - contractes successius a Moebius TV, SL ; Amaranta Tec-Com, SL i Lavinia BCN), la categoria professional de ENG (redactor) i un salari actual brut mensual de 2.690, 22.-€ (folis 2200 a 2233), amb inclusió de la part proporcional de pagues extres, a més, ostenta la condició de representant legal dels treballadors al ser membre del Comitè d'Empresa de la demandada BCN Audiovisual, S.L. U.

Setè

El treballador demandant Gabriel, amb DNI núm. NUM006, acredita una antiguitat laboral de

08.06.2005 (folis 2412 a 2415 - contractes successius amb Amaranta Tec-Com S.L. i Lavinia BCN), la categoria professional de tècnic de sistemes i un actual salari brut mensual de 2.320, 95.-€ (folis 2416 a 2454), amb inclusió de la part proporcional de pagues extres, ostentant la condició de representant legal dels treballadors al ser membre del Comitè d'Empresa de la demandada BCN Audiovisual, S.L. U.

Vuitè

L'empresa BCN AUDIOVISUAL, S.L. U. (en endavant BCN) és una societat integrada en el grup mercantil denominat LAVINIA conformat per 16 empreses d'àmbit estatal i internacional, fundat l'any 1994 i dedicat al sector audiovisual.

Per concurs públic, la societat BCN, constituïda el 10.05.2013, va ser adjudicatària del contracte de serveis de producció d'informatius i tècnics dels canals d'Internet i televisió de l'Ajuntament de Barcelona del que s'encarrega de gestionar l'empresa INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ DE BARCELONA, S.A. Aquesta empresa es va subrogar en els contractes que tenien subscrits els treballadors amb altres empreses que gestionaven BTV.

Per la seva part, l'empresa INFORMACIÓ I COMUNICACIÓ DE BARCELONA, S.A. (en endavant ICB), és una societat privada municipal amb capital 100% de l'Ajuntament de Barcelona que s'ocupa de la gestió directa del servei públic de la televisió municipal Barcelona Televisió BTV.

A BTV també intervé una tercera empresa, ANTENA LOCAL, S.L. que te una plantilla d'uns 15 treballadors, bàsicament conformada per redactors i productors.

Novè

L'empresa BCN, amb una plantilla de més de 150 treballadors, des de l'adjudicació del servei audiovisual de BTV ha assumit la contractació indefinida dels demandants, així com d'altres, accepta l'antiguitat consignada de tots ells excepte en els cas d' Fernando, Eulalio i Gabriel, manifestant estar conforme amb les seves respectives categories professionals, però no així amb els salaris consignats.

L'empresa ICB està composta per uns 20 treballadors, bàsicament amb càrrecs directius i comandaments intermedis, encara que també té personal administratiu i alguns tècnics. Aquesta empresa formalment ha externalitzat la prestació del servei de producció de continguts informatius i serveis tècnics per a la producció d'informatius i programes de Barcelona Televisió asumint, en la seva condició de societat gestora i directora de BTV, "l'exclusiva autoritat i control en relació a la prestació del servei públic de televisió local, d'acord amb el reglament de funcionament i organització de BTV, ..reservant-se amb caràcter exclusiu la determinació dels continguts dels programes informatius". D'aquesta forma, la direcció i coordinació dels serveis a prestar per part dels adjudicataris (BCN Audiovisual, S.L.U. i Antena Local, S.L.) queden degudament controlats per les instruccions que reben dels quadres directius d'ICB.

Desè

El lloc de treball dels actors, allà on sempre han desenvolupat la seva activitat laboral des de l'inici de la seva contractació amb altres mercantils, és el domicili social de Barcelona Televisió (BTV), situat en la Plaça Tísner núm. 1 d'aquesta capital. Aquest centre de treball, com també els equipaments tècnics que el conformen, son de titularitat de l'empresa ICB, si be l'empresa BCN, recentment i a rel de la sentència dictada per aquest mateix Jutjat en el procediment 994/2014, va començar a pagar un cànon de 40.000.-€ mensuals per l'ocupació dels espais físics i la utilització d'aquests equipaments.

Onzè

Cadascuna de les empreses demandades, BCN i ICB, en base als acords que han arribat en les seves respectives negociacions collectives, si be apliquen als seus empleats uns determinats convenis collectius, aquests han estat millorats a través d'uns pactes extraestatutaris de millores salarials. BCN aplica el Conveni Collectiu marc de la Industria de la Producció Audiovisual, si be amb les millores salarials referides. Per la seva part, ICB si be tenia com a referència marc el Conveni Collectiu d'Oficines i Despatxos de Catalunya, en la mesura que la seva plantilla està conformada bàsicament per personal directiu, i atès a la vinculació municipal de l'empresa, les millores econòmiques que tenen els seus empleats tenen certa equivalència amb les taules salarials del personal laboral de l'Ajuntament de Barcelona.

Dotzè

En el centre de treball d'ICB/BTV de la Plaça Tísner núm. 1, coexisteixen treballadors de les empreses adjudicatàries dels serveis, BCN, ICB i Antena Local, S.L. prestant tots ells treballs de forma conjunta i...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
14 sentencias
  • STSJ Cataluña 3150/2019, 17 de Junio de 2019
    • España
    • 17 Junio 2019
    ...el Técnico de sistemas en la empresa cedente -como los dos actores en este caso- ya ha sido equiparado por esta Sala en nuestra STSJ Catalunya nº 5304/2017, al Técnico de sistemas informáticos en la cesionaria ICB, por lo que a tal criterio hemos de atenernos por obvios motivos de seguridad......
  • STSJ Cataluña 5055/2019, 21 de Octubre de 2019
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
    • 21 Octubre 2019
    ...los procedimientos de concurso constitucionalmente exigidos, conforme a la doctrina de esta Sala contenida en la sentencia de 15 de septiembre de 2017 (recurso 2734/2017). Asimismo, habiéndose optado en la demanda por adquirir la citada condición en el Ayuntamiento de Barberà del Vallés, ha......
  • STSJ Cataluña 1691/2020, 25 de Mayo de 2020
    • España
    • 25 Mayo 2020
    ...en la sentencia 315/2016 dictada por el juzgado de lo social 14 de Barcelona, de fecha 1.9.2016, sobre la que se dictó la STSJ de Cataluña 15.9.2017, núm. 5304/2017, con sus añadidos fácticos, en lo relativo a los presupuestos de hecho determinantes de la existencia de cesión ilegal. Contra......
  • STSJ Cataluña 6085/2018, 20 de Noviembre de 2018
    • España
    • 20 Noviembre 2018
    ...cuestión litigiosa que plantean los recurrentes, la Sala tiene dictada, entre otras, sentencias de 07.09.17 (Recurso 3749/18) y 15.09.17 (recurso 2734/17), en las que hemos establecido el siguiente criterio de " En f‌in, como ya ha quedado dicho, esta Sala se ha pronunciado en el caso de lo......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR