STSJ Cataluña 7113/2016, 29 de Noviembre de 2016

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2016:9291
Número de Recurso5498/2016
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución7113/2016
Fecha de Resolución29 de Noviembre de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

Recurs de Suplicació: 5498/2016

IL·LM. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

Barcelona, 29 de novembre de 2016

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 7113/2016

En el recurs de suplicació interposat per Ana a la sentència del Jutjat Social 1 Manresa de data 29 març de 2016 dictada en el procediment núm. 698/2015, en el qual s'ha recorregut contra la part CASA MAS ALIMENTACION, S.L., MC MUTUAL i INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, ha actuat com a ponent la Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 15 de setembre de 2015 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre incapacitat temporal, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 29 de març de 2016, que contenia la decisió següent: " QUE DESESTIMANDO la demanda formulada por la Sra. Ana ABSUELVO a todos los demandados de todos los pedimentos. "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primero

La Sra. Ana, con DNI NUM000, consta afiliada al Régimen General de la Seguridad Social, en situación de alta o asimilada a la de alta (no controvertido).

Segundo

La actora ha prestado servicios para la empresa Casa Masalimentacion S.L. con antigüedad de fecha 12/11/2007 hasta 8/3/201 (folio 22 vuelto).

Tercero

Desde la fecha 31/3/2011 hasta 1/3/2012 la actora estuvo en situación de incapacidad temporal, derivada de enfermedad común, con diagnóstico de lumbalgia y cervicalgia (folios 97 y 98).

Cuarto

Desde la fecha 9/10/2014 hasta 22/1/2013 la actora estuvo en situación de incapacidad temporal, derivada de enfermedad común, por síndrome del manguito rotatorio (Resolución aportada en los folios 94 y 95).

Quinto

Mediante Resolución del INSS de fecha 6/6/2013 fue declarado que los procesos de incapacidad temporal iniciados en fecha 31/3/2011 y 9/10/2014 derivan de enfermedad común (Resolución aportada en los folios 94 y 95).

Sexto

La actora presenta signos degenerativos en los discos cervicales y dorsales (folios 76 y 77).

Séptimo

MC Mutual asegura las contingencias comunes y profesionales de la empresa Casa Masalimentacion S.L., estando al corriente de pago (no controvertido).

Octavo

Interpuesta reclamación previa, fue desestimada mediante Resolución de fecha 10/8/2015, quedando agotada la vía administrativa (folio 5).

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandant va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar la codemandada MUTUAL MIDAT CYCLOPS. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència que desestima la demanda promoguda en reclamació de contingència del procés d'incapacitat temporal, presentada recurs de suplicació la part actora que ha estat impugnat per la Mútua d'accidents de treball demandada.

SEGON

El primer motiu del recurs es presenta per la via de l' article 193 b) de la Llei reguladora de la jurisdicció social, interessant la revisió dels fets provats tercer i quart de la sentència, en el sentit que es dirà.

S'ha de tenir present als dits efectes que conforme constant doctrina jurisprudencial per a que prosperi aquesta causa de suplicació, en base al caràcter extraordinari d'aquest recurs, és necessària la concurrència dels següents elements:

  1. l'existència d'un error en el jutjador en la valoració de la prova, de forma clara i palesa, no basat en conjectures o raonaments;

  2. que aquest error es basi en documents o perícies obrants en les actuacions que ho posin en evidència;

  3. que el recurrent assenyali els paràgrafs a modificar, tot proposant una redacció alternativa que concreti la seva pretensió revisoria;

  4. que els resultats que es postulen, encara que es basin en els dits mitjans de prova, no quedin desvirtuats per altres proves practicades al llarg del judici, atès que en cas de contracció ha de prevaler el criteri del jutge d'instància, en tant que la llei li reserva la funció de valoració de les proves; i

  5. que les modificacions sol licitades siguin rellevants i transcendents per a la resolució de les qüestions plantejades.

Aplicant els criteris exposats al cas concret, respecte al fet provat quart la pretensió del recurrent ha de ser admesa, ja que consta en els documents que cita (folis 94,05) la data inicial de la baixa. S'evidencia un error de transcripció respecte al període d'incapacitat temporal, que ha de ser de 9-10-2012 a 22-01-2013, doncs el que consta seria del tot incongruent.

Pel que respecta al fet provat tercer, es proposa incorporar que en data 23-03-2011, va ser assistida per la Mútua, per lumbàlgia, produïda en ajupir-se al netejar una banyera, presentant una estirada a l'esquena. També es vol afegir que el 19-10-2011, va ser assistida per la Mútua, per omàlgia dreta (síndrome del manegot dels rotadors). Basa la pretensió en els folis 74 i 105, corresponents a doc. 1 de MC Mutual i document 4, de la part actora.

Efectivament consta l'assistència de la Mútua demandada en els dos casos que es citen i per tant, s'admet la inclusió dels fets provats atès que la censura jurídica es basa en la seva valoració.

TERCER

Entrant en la valoració del segon motiu del recurs, per la via de l' article 193 c) de la de la Llei reguladora de la jurisdicció social, partim de què es denuncia la infracció de l' article 116 de la Llei General de la Seguretat Social, per entendre que els dos processos d'incapacitat temporal, primer de 31-3-2011 a 1- 03-2012, i, segon, de 9-10-2012 a 22-01-2013, van ser derivats de malaltia professional, que concreta en la que descriu l'Annex 1 del grup 2, del RD 1299/2006, de 10 de novembre, patologia tendinosa crònica del manegot dels rotadors, argumentant que la categoria professional de la demandant (netejadora) li comporta la realització de moviments repetitius, postures forçades, moviments per sobre dels colzes i espatlla associats a accions d'aixecar, agafar i col locar material amb ús continuat del braç, abducció o flexió amb un sobreesforç sostingut dels músculs. Al lega que ha de ser emparada per la presumpció legal de l'art. 116 citat, que no exigeix la prova del nexe causal entre el treball i la lesió, doncs la professió descrita comporta que la malaltia concreta que pateix quedi emparada en la presumpció legal, ja que és una malaltia descrita en el llistat del citat RD extensible a la professió de la demandat, en tractar-se d'una llista oberta.

Per aplicar els criteris exposats al cas concret, cal partir de què resulta acreditat que la baixa mèdica per incapacitat temporal del període de 31-3-2011 a 1-03- 2012, es va expedir amb el diagnòstic de "lumbàlgia i cervicàlgia", per malaltia comuna. En el recurs ni tant sols s'ha intentat revisar aquest diagnòstic. Per tant, l'empara que es proposa en el llistat de malalties professionals, en el sentit que proposa no pot ser atès, doncs no encaixa amb el llistat de malaltia de baines tendinoses. Tampoc es podria entendre que és causada per accident de treball, ja que l'accident descrit, per incorporació en via de recurs del fet provat que diu "en data 23-03-2011, va ser assistida per la Mútua, per lumbàlgia, produïda en ajupir-se al netejar una banyera, presentant una estirada a l'esquena" doncs la baixa de referència es produeix 7 dies després de l'assistència mèdica de la Mútua, sense que consti un accident o impacte que pugui provocar la llarga malaltia descrita. Finalment, s'ha incorporat que el dia 19-10-2011, l'actora va ser assistida per la Mútua, per omàlgia dreta (síndrome del manegot dels rotadors). En el moment de l'assistència mèdica que es descriu, la demandant estava de baixa per incapacitat temporal, des de feia 7 mesos, i la intervenció de la Mútua va ser a efectes de control i seguiment de la patologia de la incapacitat temporal.

QUART

A una altra conclusió s'arriba respecte al segon període de baixa per incapacitat temporal, concretament de 9-10-2012 a 22-01-2013, que es diagnostica "síndrome de manegot dels rotadors", i es dóna la baixa per malaltia comuna. L' aplicació de la presumpció de laboralitat de la malaltia, en aquest cas de la treballadora que portava d'alta a l'empresa des del mes de març a l'octubre, si que podria enquadrar-se en la malaltia descrita pel llistat de malalties professionals, ja que la professió de netejadora implica postures forçades i moviments repetitius, aixecar els braços per sobre dels colzes i espatlla, aixecar material, agafar material i posisions d'abducció i flexió amb sobreesforç sostingut, tal com al lega la recurrent i es dedueix de l'informe de la Unitat de Salut Laboral.

Tal com el recurs al lega, és aplicable al cas l' "Anexo 1 (cuadro de enfermedades profesionales - codificación) figuran con el código 2D0101 las "enfermedades provocadas por posturas forzadas y movimientos repetitivos en el trabajo; (y las) enfermedades por fatiga e inflamación de las vainas tendinosas, de tejidos peritendinosos e inserciones musculares y tendinosas", concretamente en "hombro: patología tendinosa crónica de manguito de los rotadores", en relación con "trabajos que se realicen con los codos en posición elevada o que tensen los tendones o bolsa subacromial, asociándose a acciones de levantar y alcanzar; uso continuado del brazo en abducción o flexión, como son pintores, escayolistas, montadores de estructuras".

I també, tal com...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STSJ Islas Baleares 265/2023, 12 de Mayo de 2023
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Islas Baleares, sala social
    • 12 Mayo 2023
    ...1513/2016 . -Deriva de enfermedad profesional la IT padecida por una limpiadora por síndrome del manguito rotador, sentencia del TSJ de Catalunya de 29 de noviembre de 2016 (JUR 2017, 37244), recurso 5498/2016 . -Deriva de enfermedad profesional la IT padecida por una limpiadora por tendini......
  • STS 747/2022, 20 de Septiembre de 2022
    • España
    • Tribunal Supremo, sala cuarta, (Social)
    • 20 Septiembre 2022
    ...-Deriva de enfermedad profesional la IT padecida por una limpiadora por síndrome del manguito rotador, sentencia del TSJ de Catalunya de 29 de noviembre de 2016, recurso 5498/2016. -Deriva de enfermedad profesional la IT padecida por una limpiadora por tendinitis calcificación de hombro, se......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR