STSJ Cataluña 91/2016, 10 de Noviembre de 2016

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
Fecha10 Noviembre 2016
Número de resolución91/2016

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 117/2015

SENTÈNCIA núm. 91

President:

Il·lm. Sr. José Francisco Valls Gombau

Magistrats:

Il·lma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Barcelona, 10 de novembre de 2016

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per l'entitat ARQUITECTUS REGA, SL, representada davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Alejandro Torelló Campañá i dirigida per l'advocat Sr. Jorge Juan Borrás García, contra la Sentència dictada per la Secció 16ª de l'Audiència Provincial de Barcelona el 19 de febrer de 2015 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 21 de Barcelona el 4 de setembre de 2013 en el procediment ordinari núm. 163/2011. La Sra. María Consuelo , aquí part contra la qual es recorre, no s'ha personat davant aquest Tribunal.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

El procurador Sr. Alejandro Torelló Campañá, en representació de Arquitectus Rega SL, va formular demanda de judici de ordinari núm. 163/11 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 21 de Barcelona. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 4 de setembre de 2013 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"ESTIMO parcialmente la demanda interpuesta por ARQUITECTUS REGA S.L. contra María Consuelo .

Debo declarar y declaro la indivisibilidad de la finca de autos y por extinguido el condominio respecto de la vivienda descrita en el hecho primero de la demanda y del que son titulares en común y por mitades indivisas las partes.

Debo declarar y declaro que se proceda a su venta en pública subasta, con sujeción al tipo de tasación 294.000 euros (modificación del suplico) y con admisión de licitadores extraños y repartiéndose el precio en función de la cuota de propiedad.

Dada la estimación parcial de la demanda principal, no procede la condena en costas a ninguna de las partes, sufragando cada parte las costas causadas a su instancia, en virtud del artículo394.2 de la LEC .

Dada la desestimación íntegra de la demanda reconvencional, las costas de la demanda reconvencional se imponen a María Consuelo ".

Segon. Contra aquesta Sentència, la part demandada va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 16a de l' Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 19 de febrer de 2015 , amb la següent part dispositiva:

"Que debemos desestimar y desestimamos el recurso de apelación interpuesto por la representación procesal de María Consuelo y la impugnación interpuesta por la representación procesa de Arquitectus Rega, S.L. contra la sentencia dictada en fecha 4 de septiembre de 2013 por el Juzgado Primera Instancia 21 Barcelona, confirmando íntegramente la misma, imponiendo las costas de la alzada a la parte apelante e impugnante con pérdida del depósito constituido para recurrir".

Tercer. Contra la Sentència anterior, ambdues parts van interposar recurs de cassació. Per interlocutòria de 13 de juliol de 2015 la Secció 16a de l'Audiència Provincial de Barcelona no va tenir per interposat el interposat per la Sra. María Consuelo . Per interlocutòria de 10 de març de 2016, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit. Per provisió de 5 de maig de 2016 es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 17 d'octubre de 2016, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER ..- Per tal de facilitar la millor comprensió del recurs de cassació que correspon decidir a aquest Tribunal Superior de Justícia, resulta d'interès fixar els següents antecedents de índole fàctica:

La entitat creditícia Banco Bilbao Vizcaya Argentaria va promoure el 1995 una execució judicial (autes 89/95 del Jutjat de Primera Instància i Instrucció núm. 38 de Barcelona) en reclamació d'un crèdit de 19.057,98 euros derivat d'una pòlissa de descompte de documents mercantils amb un límit de 5 milions de pessetes, signat el 21 de juny de 1993 amb la mercantil Eusol SL, l'esmentada pòlissa comptava amb l'aval solidari de l'entitat Estuches y Escaparates SA i del senyor Roman , contra tots els quals es va dirigir l'execució.

En virtut del dit procediment es va travar embargament sobre la meitat indivisa de la finca registral núm. NUM002 , del Registre de la Propietat de Barcelona, es tracta d'un habitatge ubicat al carrer independència d'aquesta localitat, el qual era propietat de l'avalador senyor Roman i de la seva esposa, aquí demandada, senyora María Consuelo , per meitats indivises i que constitueix la seva residència.

L'executat senyor Roman es va oposar a l'execució despatxada adduint l'abús de dret i el caràcter usurari de l'interès fixat en la pòlissa i la plus petició, entre d'altres al·legacions defensives, les quals varen ésser rebutjades per interlocutòria del Jutjat de Primera Instància núm. 38 de Barcelona de 4 de desembre de 1996.

El Gener de 2006, el crèdit litigiós, ja en via de constrenyiment, va ésser adquirit per la demandant Arquitectus Rega SL, que va succeir a BBVA i el va substituir processalment en la posició de creditor-executant.

Amb data 8 de febrer de 2008, es va celebrar la subhasta de la meitat indivisa de la finca del carrer Independència, promoguda per la creditora Arquitectus Rega SL, on només ella va comparèixer amb caràcter d'executant, amb la qual cosa va fer ús de la facultat que confereix la LEC i es va adjudicar la meitat indivisa de la finca núm. NUM002 , per la quantitat que se li devia en concepte de principal, interessos i costes.

Amb data setembre de 2010, Arquitectus Rega SL, va enviar Burofax a la aquí demandada senyora María Consuelo amb el següent contingut: "... sirva la presente para reiterarle los anteriores requerimientos de ofrecimiento que se le ha venido cursando -y que nuevamente aquí se reproduce- de adquisición de la mitad indivisa propiedad de esta Compañía por precio de 210.000 euros al corresponder éste al justiprecio de la dicha participación, de forma que de no ser de su interés en la dicha adquisición proceder a la venta, en junto, del pleno dominio de la dicha finca, en el bien entendido de que de no mediar respuesta por Ud. en sentido afirmativo en las próximas 48 horas y por igual conducto (burofax), se instará, ya sin más demoras, las acciones judiciales pertinentes de extinción de condominio y subasta pública de la finca con participación de licitadores extraños, extensivo a que cese en la ocupación exclusiva de la dicha finca e indemnice a esta sociedad comunera por la dicha ocupación en razón a su respectiva cuota de participación en la propiedad, con el importe dejado de obtenerse de haberse arrendado dicha vivienda fijado en 650 euros mensuales (1.300 euros mensuales x œ indivisa"..."

Datada al 25 de gener de 2011 Arquitectus Rega SL, va presentar demanda contra la senyora María Consuelo , com a cotitular, juntament amb la demandant, de la finca núm. NUM002 , situada al carrer Independència de Barcelona, en la qual exercia dues accions: l'acció de divisió de la cosa comú, però tenint en compte que considerava la finca essencialment indivisible sol· licitava la venda de la mateixa en subhasta pública; també demanava la condemna de la senyora María Consuelo a pagar a Arquitectus Rega SL, la suma de 650 euros mensuals en concepte de la meitat de la renda mensual,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
11 sentencias
  • SAP Tarragona 329/2023, 22 de Junio de 2023
    • España
    • Audiencia Provincial de Tarragona, seccion 3 (civil)
    • June 22, 2023
    ...manifestado oposición, se recogió en la sentencia del Tribunal Supremo núm. 93/2016, de 19 de febrero. Por su parte, la STSJ de Cataluña 91/2016, de 10 de noviembre, declaró expresamente que: "un uso exclusivo derivado normalmente de una situación anterior legítima no comporta la condena au......
  • SAP Tarragona 75/2020, 16 de Abril de 2020
    • España
    • April 16, 2020
    ...ilegitimo, infringe el articulo 394 e impide la aplicación de las reglas contenidas en el artículo 398 ." Por su parte, la STSJ de Cataluña 91/2016, de 10 de noviembre, declaró expresamente que: "un uso exclusivo derivado normalmente de una situación anterior legítima no comporta la condena......
  • SAP Barcelona 101/2021, 1 de Marzo de 2021
    • España
    • March 1, 2021
    ...pero no conf‌igura en sentido propio un arrendamiento, que es una cesión de uso a un tercero a cambio de precio. En este sentido, la STSJ Cataluña 91/2016, también citada anteriormente señala claramente que "Amb caràcter general l'ús a que fa referència el citat article 552-6 del CCCat, ha ......
  • AAP Barcelona 132/2021, 29 de Marzo de 2021
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 13 (civil)
    • March 29, 2021
    ...pero no conf‌igura en sentido propio un arrendamiento, que es una cesión de uso a un tercero a cambio de precio. En este sentido, la STSJ Cataluña 91/2016, también citada anteriormente señala claramente que "Amb caràcter general l'ús a que fa referència el citat article 552-6 del CCCat, ha ......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR