STSJ Cataluña 84/2016, 3 de Noviembre de 2016

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
Fecha03 Noviembre 2016
Número de resolución84/2016

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 159/2014

SENTÈNCIA núm. 84

President:

Il·lm. Sr. José Francisco Valls Gombau

Magistrats:

Il·lma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Barcelona, 3 de novembre de 2016

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per la senyora Tatiana , representada davant aquest Tribunal pel procurador senyor Sergi Bastida Batlle i dirigida per l'advocat senyor Joan Baptista Farré Rebull, contra la Sentència dictada per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida el 26 de setembre de 2014 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Lleida el 23 de gener de 2013 en el procediment ordinari núm. 266/10. El senyor Leovigildo , aquí part contra la qual es recorre, ha estat representat en aquest Tribunal pel procurador senyor Miguel Avila Jarrin i dirigit per l'advocada senyora Marta Quintana Medina.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

El procurador senyor Ricardo Pala Calvo, en representació del senyor Leovigildo , va formular la demanda de judici ordinari núm. 266/10 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 3 de Lleida. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 23 de gener de 2013 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"ESTIMO PARCIALMENTE la demanda interpuesta por Leovigildo representado por el/la PROCURADOR/A SR/A. Pala y asistido en calidad de LETRADO/A por el/la Sr/a. Quintana contra Tatiana representado por el/la procurador/a Sr/a. Gracia y asistido por el/la letrado/a Sr/a. Farré y por ello,

DECLARO extinguida la situación de condominio del inmueble inscrito en el Registro de la Propiedad de Les Borges Blanques, tomo NUM000 , libro NUM001 , folio NUM002 , finca número NUM003 , inscripción 6ª.

DECLARO su carácter indivisible adjudicándose la finca a Tatiana debiendo ésta indemnizar a Leovigildo en la mitad de cantidad fijada por el perito una vez descontado el importe del préstamo hipotecario pendiente de pago, que será asumido por la señora Tatiana .

CADA PARTE pagará las costas causadas a su instancia y las comunes por mitad".

Segon. Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció Segona de l' Audiència Provincial de Lleida, la qual va dictar Sentència amb data 10 d'abril de 2014 , amb la següent part dispositiva:

"Estimem, parcialment, el recurs d'apel·lació interposat per la representació processal del Sr. Leovigildo , contra la sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 3 de Lleida, en procediment de judici ordinari núm. 266/10, en el sentit que deixem sense efecte l'adjudicació de la finca a la Sra. Tatiana i, en el seu lloc, establim que la finca serà adjudicada entre Doña. Tatiana i Don. Leovigildo , segons decideixi la sort, i que en resulti adjudicatari haurà de pagar a l'altre la meitat de la quantitat fixada pel perit un cop descomptat l'import del préstec hipotecari pendent de pagament, que serà assumit per qui resulti adjudicatari. No escau efectuar cap pronunciament pel que fa a les costes causades en aquesta segona instància".

Tercer. Contra la Sentència anterior, la senyora Tatiana va interposar recurs de cassació. Per interlocutòria de 25 de gener de 2016, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 30 de juny de 2016, en què es va celebrar.

Ha estat ponent la Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER.-

Abans d'abordar l'estudi del recurs de cassació interposat per la senyora Tatiana contra la Sentència dictada per la Secció Segona de l'Audiència Provincial de Lleida, resulta d'interès posar en relleu els antecedents de caire històric d'aquest litigi que, sens dubte, n'han de facilitar la comprensió:

La demanda que originà aquesta contesa fou entaulada pel senyor Leovigildo en exercici d'una acció de divisió de la cosa comuna que, en concret en la pètita de la demanda se sol·licitava, com segueix: " tenga por deducida DEMANDA DE JUICIO ORDINARIO SOBRE ACCIÓN DE DIVISIÓN DE COSA COMÚN contra Doña Tatiana , se acuerde el emplazamiento de la parte demandada para que en el plazo de veinte días se persone ..., dicte Sentencia por la que se ordene la división de los bienes que existen en común entre mi mandante y la demandada Doña Tatiana , sacándolos, en su caso, si no llegaren a un acuerdo en cuanto a su adjudicación a uno de ellos, a venta en pública subasta. ...".

En la susdita demanda el senyor Leovigildo descrivia el bé en comú: peça de terra indivisible, situada al terme municipal de Vilosell, en la qual hi ha construïts un habitatge familiar, amb una superfície de seixanta-set metres i noranta decímetres quadrats, i un porxo de trenta metres quadrats.

El demandant no invocava en la demanda l' article 552-11 del llibre cinquè del Codi civil de Catalunya , aprovat per la Llei 5/2015, article on tot seguit veurem que rau el nucli jurídic de la controvèrsia que ha donat lloc a l'admissió d'aquest recurs de cassació.

El senyor Leovigildo en la demanda assegurava que ell i la demandada senyora Tatiana havien estat parella de fet, i que en aquest sentit havien conviscut en un habitatge del carrer DIRECCION000 , NUM004 , NUM005 , NUM006 , del municipi de Bellpuig; que en cessar la convivència l'habitatge del qual es demanava la divisió havia restat desocupat, que estava gravat amb una important hipoteca que satisfeien ambdós ocupants i que el seu valor als efectes d'aquest procediment era el que s'havia determinat en el contracte de compra-venda en favor dels litigants.

En la contestació a la demanda la senyora Tatiana acceptà la titularitat proindivisa sobre l'immoble en litigi, però aclarí que: el senyor Leovigildo havia deixat de satisfer les quotes del préstec hipotecari que gravava la finca que ara assumia ella en exclusiva; que si bé ella i el senyor Leovigildo van conviure com a parella de fet, en cap moment el seu domicili va ésser l'habitatge del carrer DIRECCION000 , sinó que en tot moment la convivència es desenvolupà a la casa de Vilosell; que la convivència entre els litigants fou interrompuda al mes d'abril de 2005, atès que hi va haver un judici ràpid per violència domèstica contra el senyor Leovigildo arran de la denúncia de la senyora Tatiana , denúncia que assegura que acabà amb sobreseïment...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • SAP Barcelona 287/2017, 6 de Junio de 2017
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 16 (civil)
    • 6 Junio 2017
    ...se adjudica el bien al cotitular que tenga "interés" en esa adjudicación; las sentencias del TSJ de Catalunya de 19 de mayo de 2014 y 3 de noviembre de 2016 inciden en el carácter siempre voluntario de esa adjudicación y que la misma solo puede venir amparada en un "interés" legítimo. el ré......
  • SAP Barcelona 359/2021, 27 de Mayo de 2021
    • España
    • 27 Mayo 2021
    ...de Justicia (ROJ: STSJ CAT 3578/2018 - ECLI:ES:TSJCAT:2018:3578) que, a su vez, hace cita de la 84/2016, de 03 de noviembre ( ROJ: STSJ CAT 8291/2016 - ECLI:ES:TSJCAT:2016:8291); trata de fundamentar su pretensión de adjudicación del inmueble a los dos copropietarios minoritarios (12,50% y ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR