STSJ Cataluña 3353/2016, 26 de Mayo de 2016

JurisdicciónEspaña
Número de resolución3353/2016
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
Fecha26 Mayo 2016

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 43155 - 44 - 4 - 2014 - 0002840

JSP

Recurso de Suplicación: 1237/2016

ILMO. SR. ANDREU ENFEDAQUE MARCO

ILMO. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

ILMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

En Barcelona a 26 de mayo de 2016

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/a Ilmos/a. Sres/

  1. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3353/2016

En el recurso de suplicación interpuesto por SOCIEDAD DE SALVAMENTO Y SEGURIDAD MARÍTIMA, S.A. y Constantino frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Tortosa de fecha 30 de septiembre de 2015 dictada en el procedimiento nº 407/2014 y siendo recurrido MAPFRE MUTUALIDAD DE SEGUROS Y REASEGUROS . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. FRANCISCO BOSCH SALAS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 22 de julio de 2014 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Indemnización daños y perjuicios, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de septiembre de 2015 que contenía el siguiente Fallo " Desestimo l'excepció de manca de litisconsorci passiu necessari invocada per Sociedad de Salvamento y Seguridad Marítima, SA.

Estimo l'excepció de manca de legitimació passiva de Mapfre Mutualidad de Seguros y Reaseguros

Estimo en part la demanda presentada pel Don. Constantino contra Sociedad de Salvamento y Seguridad Marítima, SA a la què condemno a abonar la quantitat de 107.360,70€ en concepte d'indemnització civil per danys derivada d'accident de treball, així com a l'asseguradora l'interés legal del diner des de la notificació d'aquesta sentència. "

Con fecha 6 de noviembre de 2015 se dictó auto de aclaración de la sentencia anterior, cuya parte dispositiva es del tenor literal siguiente: " Acordo corregir la part dispositiva de la sentència dictada en les actuacions 407/14-MA què ha de quedar redactat com segueix: "Estimo l'excepció de manca de legitimació passiva de Mapfre Mutualidad de Seguros y Reaseguros. Estimo en part la demanda presentada pel Don. Constantino contra Sociedad de Salvamento y Seguridad Maritima S.A. a la què condemno a abonar la quantitat de 107.360,70€ en concepte d'indemnització civil per danys derivada d'accident de treball a la que s'haurà d'afegir l'interès legal del diner des de la notificació d'aquesta sentència " .- SEGUNDO.- En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

Don. Constantino, nascut el NUM000 -1954, prestà serveis per la Sociedad de Salvamento y Seguridad Marítima, SA (abans Remolques Marítimos, SA) amb una antiguitat de 22-3-1985 com a contramestre i per una retribució mensual de 3017,11€ (no controvertit).

Segon

El 19-9-2007 el Sr. Constantino patí un accident de treball mentre prestava serveis al vaixell de salvament "Don Inda", a resultes del qual fou declarat en situació d'incapacitat permanent total per la seva professió habitual amb efectes de 10-3-2009 i per una base reguladora de 2.939,83€ (foli 744).

Tercer

A resultes de l'accident va necessitar 405 dies d'estabilització lesional, dels quals 29 dies varen ser d'hospitalització: 26 dies inicials i 3 posteriors per intervenció quirúrgica. A més, de conformitat amb el Barem de la Llei 34/2003, presenta les següents seqüeles:

- capítol 1 Cap: trastorn estrés post traumàtic, 2 punts

- capítol 5 Extremitat inferior:

  1. dimetria inferior a 3 cm, 4 punts;

  2. genoll, seqüeles de lesions meniscals, 2 punts;

  3. Turmell, anquilosi en posició funcional (12 punts); síndrome residual postalgodistrifia (7 punts)

- capítol especial perjudicis estètics: moderat, 7 punts.

(informe metge forense).

Quart

El demandant havia estat d'alta al Règim Especial del Mar 31 anys, 4 mesos i 19 dies (11461 dies), i un total de 36 anys, 2 mesos i 17 dies en els diferents Règims de la Seguretat Social (folis 415 i 416).

Cinquè

L'accident ocorregué mentre el buc de salvament "Don Inda" participava en les tasques de salvament d'un buc pesquer que s'havia enfosat a Cadis a 140 m. de profunditat. El buc de salvament "Don Inda" pretenia aixecar-lo i remolcar-lo fins a aigües menys profundes. La maniobra consistia en fer passar un cable pel codastre del pesquer i, un cop fet això, aixecar-lo. Amb la participació d'un ROV es passà el cable pel codastre, i mentre es feia la maniobra de cobrar a bord la gaza del llast passada per retorn al vaixell, el cap va ser sobtadament absorbit per un hèlix transversal de popa. L'hèlix del vaixell s'endegà gràcies al sistema de posicionament dinàmic del vaixell, què fa que el buc es mantingui en la mateixa posició malgrat l'onatge i el vent. Al ser enganxat per l'hèlix, el cap es tensà de forma violenta i provocà que el Sr. Constantino fos llançat contra el burladero del vaixell i que un altre mariner fos llançat a l'aigua. S'indica a l'informe que en el moment en què es posà en marxa l'hèlix i es tensà el cap el treballador estava comprovant amb el peu la tensió del cap, això és, estava trepitjant-lo. Cosa que provocà que el treballador sortís projectat verticalment fins a una alçada de 4 ó 4,5 metres. (informe de la Inspecció de Treball, incorporat als folis 45 a 48).

Sisè

Segons l'informe de l'accident de treball elaborat per l'empresa les maniobres com les què es realitzaren el dia de l'accident són dirigides pel capità o el primer oficial, però coordinades a coberta pel contramestre. Es normal que quan els caps no tenen molta tensió, es comprovi com es va agafant la tensió necessària trepitjant-los amb un peu. Segons l'informe és un operació que normalment, per a un professional, no suposa cap risc (foli 1175).

Setè

Per resolució de 24-3-2008 la Consejería de Empleo de la Junta de Andalucía, a partir d'acta d'infracció de la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social de Cadis, es sancionà a la societat pública ara demandada per infracció de l'obligació legal d'avaluar els riscos laborals ( art. 16 LPRL ). Posteriorment, per resolució de l'Ens Gestor de 3-3-2008 es declarà la responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat en l'accident de treball que patí el demandant, tot imposant un recàrrec de prestacions de Seguretat Social del 30 per 100 (expedient administratiu).

Vuitè

La Societat de Salvamento y Seguridad Marítima tenia contractada una pòlissa d'assegurances per cobrir les millores voluntàries previstes en el XII conveni col·lectiu de l'empresa amb l'asseguradora ara demandada. El Sr. Constantino rebé en aquest concepte la quantitat de 78.131,57€ Novè. Presentada papereta de conciliació obligatòria davant dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Ocupació a les Terres de l'Ebre, el 13 de juny es celebrà acte de conciliació que finalitzà sense efecte incompareixença de l'empresa pública i sense acord respecte de la companyia asseguradora.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunciaron recurso de suplicación la parte actora y la codemandada Sociedad Salvamento y Seguridad Maritima S.A., que formalizaron dentro de plazo, y que la parte actora, a la que se dió traslado, impugnó el del contrario, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Recurren el trabajador y el Abogado del Estado contra la sentencia de instancia que ha fijado en concepto de indemnización de daños y perjuicios derivados de accidente de trabajo la cantidad de 107.360,70 €. La sentencia recurrida ha fijado la cantidad de 24.045 € por el concepto de incapacidad temporal, la cantidad de 43.315,18 € por secuelas y la de 40.000 € por daño moral. No fija importe alguno por el concepto de lucro cesante derivado de la incapacidad permanente total declarada, porque entiende que si se descuenta el importe de 78.131,57 euros que recibió en virtud del Convenio Colectivo de la empresa, no queda cantidad alguna a indemnizar por este concepto, ya que al estar el trabajador afiliado al Régimen Especial de Trabajadores del Mar podía jubilarse a la edad de 57 años, de manera que no quedaba importe alguno que indemnizar.

SEGUNDO

El trabajador solicita la adición del hecho tercero bis en el sentido de que el trabajador fue sometido a dos intervenciones quirúrgicas, una el año 2007 y otra el 2010; sin embargo como señala el escrito de recurso la sentencia ya hace constar en su fundamento 4º, y computa para el cálculo de la indemnización, los 29 días de estancia hospitalaria de ambas intervenciones, por lo que no es precisa la adición interesada, especialmente teniendo en cuenta lo que se señalará al resolver el motivo de infracción de ley.

Denuncia el trabajador al amparo del art. 193 c) la infracción de los arts. 1101 y 1103 en relación a la tabla V de la resolución de 5/3/2014. Pretende el recurrente que se añadan 6.000 € en concepto de las dos intervenciones quirúrgicas, pues el baremo del año 2016 regula de forma diferenciada el año por días hospitalarios y el de intervenciones. Al respecto ha de señalarse que la sentencia recurrida se atiene al baremo del año 2014, que no realiza esta distinción, de modo que es necesario atenerse al mismo, especialmente si se tiene en cuenta que el recurrente pretende la condena de intereses desde la fecha de aplicación de este baremo, por consolidación en aquella fecha de las lesiones, lo que es contradictorio con la aplicación de un baremo posterior.

Denuncia asimismo la misma infracción sobre la cuantificación de daños morales en 40.000 € que realiza la sentencia recurrida, respecto de los que solicita la misma cantidad ya pedida en la demanda de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS 15/2019, 10 de Enero de 2019
    • España
    • January 10, 2019
    ...sentencia dictada el 26 de mayo de 2016 por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en recurso de suplicación nº 1237/2016 , interpuesto contra la sentencia de fecha 30 de septiembre de 2015, dictada por el Juzgado de lo Social nº 1 de Tortosa , en autos nº 407/20......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR