STSJ Cataluña 1842/2016, 18 de Marzo de 2016

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2016:3067
Número de Recurso197/2016
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIÓN
Número de Resolución1842/2016
Fecha de Resolución18 de Marzo de 2016
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2014 - 8050090

EL

Recurso de Suplicación: 197/2016

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

ILMA. SRA. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA

En Barcelona a 18 de marzo de 2016

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1842/2016

En el recurso de suplicación interpuesto por Ambulancies Condal, S.L.U. frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 13 de octubre de 2015, dictada en el procedimiento Demandas nº 1077/2014 y siendo recurrido/a Nemesio y Ministerio Fiscal. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 13 de octubre de 2015, que contenía el siguiente Fallo:

Estimar íntegrament la demanda interposada per Nemesio contra AMBULÀNCIES CONDAL, SLU en demanda en impugnació d'EXTINCIÓ PER CIRCUMSTÀNCIES OBJECTIVES, declarar la nul.litat de l'extinció feta efectiva el 21.10.14, pel seu caràcter discriminatori ( art. 14 CE ) i per comportar la vulneració de la garantia d'indemnitat ( art. 24 CE ), i condemnar la demandada a la immediata readmissió de la demandant i a l'abonament dels salaris de tramitació fins a la notificació de la sentència.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" 1. - El demandant treballa per la demandada des del 18.1.06, amb la categoria professional de TTS conductor i una retribució bruta de 70,14€ diaris (especificat a la carta d'acomiadament). 2.- La demandada és una empresa dedicada al trasllat de malalts en ambulància i serveis complentaris al trasllat, amb una plantilla de 1000 empleats i una flota de 300 vehicles (plana web de l'empresa).

  1. - En data 21.10.14, i amb efectes del mateix dia, li fou notificat l'acomiadament per causes objectives, amb invocació de l' art. 52.

  1. ET (ineptitud sobrevinguda), en base als següents fets:

"Antecedents i evolució cronológica dels fets:

1. Vostè ve prestant els seus serveis professionals per compte d'aquesta empresa des del 18/01/2006 amb categoria professional de TTS-conductor, en el centre de treball de l'Hospitalet de Llobregat, Servei No Urgent, d'Ambulàncies Condal, SL.

El lloc de treball de conductor que ocupa, d'acord amb la seva categoria professional, comporta tasques auxiliars i complementàries relacionades amb el vehicle, alhora que taques específiques de manipulació de malals i accidentats i del material sanitari necessari per a la seva correcta atenció, de caràcter eminentment físic, essent necessària una correcta predisposició física per evitar riscos propis i de tercers, comportant el seu lloc de treball els riscos intrínsecs a la manipulació de malalts i per sobreesforç.

2. Al llarg de la sseva relació laboral i, en concrt, entre els anys 2012 y 2013, vostè s'ha vist immers en els següents processos d'incapacitat temporal:

. 22.06.2012 - 26.06.2012: IT per contintgències comunes.

. 26.03.2013 - 06.06.2013: IT per contingències comunes. El Servei de Vigilància de la Salut va emtere un informe en data 07.06.2013 per mitjà del qual manifestava que, un cop practicat el corresponent reconeixement mèdic per retorn al lloc de treall, el considerava APTE CONDICIONAT en la conducció de vehicles. Els Serveis de Prevenció, els dies 11.07.2013 i 14.10.2013, van emetre informes de seguiment arran de la revisió mèdica pracicada, en els quals el consideraven APTE CONDICIONAT per a la conducció de vehicles, amb una limitació vàlida fins a la següent revisió fixada tres mesos vista.

. 14.11.2013 - 09.12.2013: IT per contingències comunes.

El passat 15.01.2014, el Servei de Vigilància de la Salut li va practicar un reconeixement de seguiment, aplicant els protocols de risc biològic, sobreesforços i risc a tercers; seguint valorant-lo com a APTE CONDICIONAT per a la conducció de vehícles, a revisar en un període de tres mesos.

Finalment, en data 15.04.2013, els Serveis de Prevenció varen emetre un informe per mitjà del qual el reconeixien APTE per al seu lloc de treball de TTS-conductor, si bé recomanant que vostè passés a prestar els seus serveis en torn diürn (fins aleshores havia estat inclòs en el nocturn). En atenció a dita recomanació, aquesta empresa va subscriure amb vostè, el passat 30/05/2014, un acord per mitjà del qual, amb efectes

02.06.2014, passava a desenvolupar les seves tasques en un horari de 15:00-23:00 hores (de dilluns a divendres); de 11:00-19:00 hores (disabtes i festius) i de 14:00-22:00 hores (diumenges).

3. El passat 03.06.2014, vostè va iniciar un procès d'incapacitat temporal por Accident de Treball sofert el dia anterior (02.06.2014); que va tenir motivat pel següent succés: "Al hacer transfer camilla/silla nota un fuerte dolor en la rodilla izquierda que le impide continuar su jornada laboral". L'esmentat período de baixa mèdica va finalitzar el passat 23.07.2014.

4. En data 29.07.2014, el Servei de Vigilància de la Salut, arran d'un reconeixement mèdic practicat en motiu al retorn al treball, va resoldre, aplicant els corresponents protocols, valorar els resultats obtinguts amb una declaració d'APTE per al seu lloc de treball.

5. El següent dia 30.07.2014, vostè va iniciar un nou procès d'Incapacitat Temporal per recaiguda de l'anterior derivada d'Accident de Treball, que es va prolongar fins el següent 01.09.2014; si bé arran de la disconformitat manifestada per vostè davant de l'alta mèdica emesa per l'entitat col.laboradora (MC MUTUAL); la Direcció Provincial de l'INSS de Barcelona va resoldre determinar que la data d'efectes de l'esmentada alta mèdica era el 16.09.2014; enlloc de 01.09.2014.

6. En data 02.09.2014, el Servei de Vigilància de la Salut va emetre un Informe, arran del reconeixement practicat en motiu del retorn a lloc de treball després del període d'IT precedent, valorant els resultats amb un NO APTE per al seu lloc del treball.

7. El següent 17.09.2014, vostè va iniciar un nou procés d'Incapacitat Temporal per contingències comunes, que va finalitzar el passat 02.10.2014. 8. En data 03.10.2014, els Serveis de Prevenció varen emetre un informe per mitjà del qual, aplicant els protocols de risc biològic, a tercers i sobreesforços en el reconeixement de retorn al treball practicat, valoraven els resultats obtinguts en el NO APTE per al seu treball.

Consideracions i conclusions, inexistència de lloc de treball lliure de risc de generar noves i succesives recaigudes:

Tenint en compte aquestes circumstàncies, la Direcció d'aquesta empresa considera:

1. Que vostè no presenta les condiciones físiques necessàries per a dur a terme de forma adequada i profitosa la seva feina, ni les tasques inrínsegues a la seva categoria professional, tot degut al deteriorament o pèrdua de recursos i capacitats de treball.

2. Que la ineptitud pel treball de caràcter físic que li ha sobrevingut, i que així ha estat reconeguda pel Servei de Vigilància de la Salut, té suficient transcendència per a impedir-li desenvolupar l'activitat laboral encomanada, doncs el limiten en l'activitat física intrínseca al seu lloc de treball i categoria de conductor, que comporta l'exercici ordinari i continu d'esforços físics en la manipulació de malalts.

3. Aquesta circumstància sobrevinguda actualment no la presentava en el moment de la seva contractació, ni abans de l'actual situació acreditada per la valoració realitzada pel servei de Vigilància de la Salut. La capacitat residual pel treball i limitacions que actualment presenta, sobrevingudes en l'actualitat per inexistent anteriorment, suposen restriccions per a tasques bàsiques de la seva categoria, a més de la seva incapacitat per les tasques pròpies del seu lloc de treball.

4. Que, de continuar prestant els seus servis i duent a terme les tasques pròpies de la seva professió, no només es posa en perill el seu propi estat de salut - amb risc evident de recaiguda en les seves dolences o de nous accidents de treball, amb perjudici per a la seva salut i de prossibles responsabilitats per aquesta empresa -, sinó també per a la pròpia seguretat i salut dels pacients, accidentats o malalts que vostè ha de manipular o transportar en la normal dinàmica de treball que porten intrínseques les tasques pròpies d'aquests llocs de treball. El transport de malalts, servei bàsic en l'activitat que desenvolupem, requereix d'una completa i total capacitat per a la seva correcta manipulació, sense que puguen situar a aquests malalts en una situació de risc evident per les limitacions que qualsevol dels nostres treballadors pugui presentar. Per altra banda, no gens menys importants, continuar prestant les tasques pròpies del seu lloc de treball i la manipulació de càrregues que comporta, amb un important risc de lesions per sobreesforç, el situa a vostè en una posició d'evident pèrill de poder recaure o patir dolences que ens veiem en la obligació d'evitar. Al mateix temps, cal que evitem qualsevol responsabilitat que se'ns pogués derivar de no salvaguardar la seva salut i haverlo mantigut en una posició de perill, sense apartar-lo del perill que suposa continuar duent a terme les seves tasques sense tenir en compte la seva nova capacitat residual de treball i la situació que li ha sobrevingut.

5. Que dins les diferents possibilitats i el ventall de llocs de treball de què disposem en aquesta empresa, no existeix cap lloc de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
4 sentencias
  • STSJ Cataluña 3959/2016, 20 de Junio de 2016
    • España
    • 20 Junio 2016
    ...conocida o sobrevenida con posterioridad a su colocación efectiva en la empresa. Tal como recordamos en nuestra sentencia de 18 de marzo de 2016 (recurso 197/2016 ): "La Sentencia del Tribunal Supremo de 2 de mayo de 1.990 declara que "el concepto de ineptitud se refiere a una inhabilidad o......
  • STSJ Cataluña 2039/2021, 14 de Abril de 2021
    • España
    • 14 Abril 2021
    ...conocida o sobrevenida con posterioridad a su colocación efectiva en la empresa. Tal como recordamos en nuestra sentencia de 18 de marzo de 2016 (recurso 197/2016): "La Sentencia del Tribunal Supremo de 2 de mayo de 1.990 declara que "el concepto de ineptitud se ref‌iere a una inhabilidad o......
  • STSJ Cataluña 6319/2018, 30 de Noviembre de 2018
    • España
    • 30 Noviembre 2018
    ...conocida o sobrevenida con posterioridad a su colocación efectiva en la empresa. Tal como recordamos en nuestra sentencia de 18 de marzo de 2016 (recurso 197/2016 ): "La Sentencia del Tribunal Supremo de 2 de mayo de 1.990 declara que "el concepto de ineptitud se ref‌iere a una inhabilidad ......
  • STSJ Cataluña 1680/2023, 14 de Marzo de 2023
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
    • 14 Marzo 2023
    ...su colocación efectiva en la empresa. Tal como recordamos en nuestras sentencias de 14 de abril de 2021 (recurso 443/2021) y 18 de marzo de 2016 (recurso 197/2016): "La Sentencia del Tribunal Supremo de 2 de mayo de 1.990 declara que "el concepto de ineptitud se ref‌iere a una inhabilidad o......
1 artículos doctrinales
  • Una reflexión sobre los ajustes razonables en el ámbito laboral
    • España
    • El empleo de las personas con discapacidad: Oportunidades y desafíos Entorno laboral
    • 27 Julio 2018
    ...el trabajador pudiera continuar desempeñando el mismo puesto de trabajo con las adaptaciones necesarias. Vid. STSJ de Cataluña de 18 de marzo de 2016 (Recurso nº 197/2016), STSJ de Madrid de 14 de enero de 2013 (Recurso nº 4701/2012). Por el contrario, la extinción será procedente, como señ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR