STSJ Cataluña 9/2016, 18 de Febrero de 2016

PonenteJUAN MANUEL ABRIL CAMPOY
ECLIES:TSJCAT:2016:1283
Número de Recurso22/2015
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución9/2016
Fecha de Resolución18 de Febrero de 2016
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 22/2015

SENTÈNCIA núm. 9

President:

Excm. Sr. Miguel Angel Gimeno Jubero

Magistrats:

Il·lma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy

Barcelona, 18 de febrer de 2016

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació i extraordinari per infracció processal interposat per Nieves , representada davant aquest Tribunal per la procuradora Mª Dolores Rifá Guillén i dirigida per l'advocada Laura Canento Sánchez, contra la Sentència dictada per la Secció 12a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 23 de desembre de 2014 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Violència sobre la Dona núm. 1 de Sabadell el 27 de març de 2014 en el procediment de modificació de mesures núm. 56/13.

Cosme , aquí part contra la qual es recorre, ha estat representat en aquest Tribunal per la procuradora Cecília Ayala Estrada i dirigit per l'advocada Rosa Vert Ametller. Amb la deguda intervenció del MINISTERI FISCAL.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

La procuradora Carme Quintana Rodríguez, en representació de Cosme , va formular demanda de judici de modificació de mesures núm. 56/13 davant el Jutjat VIDO núm. 1 de Sabadell. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 27 de març de 2014 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que desestimando la demanda formulada por Cosme y en su representación el/la Procurador/a de los Tribunales Carme Quintana Rodríguez contra Nieves representada por el/la Procurador/a de los Tribunales Maria Dolores Rifà Guillén declaro no haber lugar a la modificación de los efectos de la sentencia de divorcio interesados por la parte actora, sin expresa condena en costas a ninguna de las partes."

Segon. Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 12a de l' Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 23 de desembre de 2014 , amb la següent part dispositiva:

"Estimamos parcialmente el recurso de apelación interpuesto por la representación procesal de Don Cosme contra la sentencia dictada en fecha 27 de marzo de 2014 , en los autos de modificación de medidas (56/2013), seguidos en el Juzgado de Violencia sobre la mujer número 1 de Sabadell y acordamos revocar la referida resolución en el sentido de estimar las siguientes modificaciones del régimen de visitas materno filial establecido en la sentencia de divorcio, confirmándose la resolución recurrida en los restantes extremos:

  1. ) Se acuerda que una de las tardes intersemanales que le corresponde a la madre ejercer el régimen de visitas conforme a la sentencia de divorcio, el mismo tenga lugar en el Punt de Trobada que corresponda durante dos horas o bien el máximo horario permitido en e centro para el cumplimiento del régimen de visitas supervisadas. El padre llevará a los menores y los recogerá una vez finalizada la visita. Si las disponibilidades del Punt de Trobada no posibilitasen la visita en martes o jueves, que son los días previstos en la sentencia de divorcio, se modificará el régimen de visitas de uno de los dos días al día que pueda tener lugar el régimen de visitas en el Punt de Trobada. Asimismo se realizarán informes trimestrales por parte del Punt de Trobada, que se remitirán al Juzgado, en los que se valore l desarrollo del régimen de visitas acordado en esta resolución.

  2. ) Se acuerda que el régimen de visitas de los fines de semana se extienda hasta las 20 horas del domingo, en que los menores seran llevados al domicilio paterno. Esta misma hora de devolución se establece para la finalización de los segundos periodos vacacionales de Navidad y Semana Santa, cuando los mismos correspondan a la madre.

No se condena en costas del recurso a ninguna de las partes".

Tercer. Contra la Sentència anterior, Nieves va interposar recurs de cassació i extraordinari per infracció processal. Per interlocutòria de 4 de maig de 2015, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre i al Ministeri Fiscal perquè en un termini de vint dies formalitzessin l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 4 de febrer de 2016, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lm. Sr. Joan Manel Abril Campoy.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER .- La representació processal de Doña. Nieves va interposar recurs d'infracció processal i de cassació contra la sentència, de data 23 de desembre de 2014, dictada per la Secció 12 de l'Audiència Provincial de Barcelona .

Esdevé procedent analitzar, en primer lloc, el recurs extraordinari d'infracció processal. En aquest sentit, la recurrent el fonamenta en un únic motiu, a redós de l' article 469.1.4 LEC i per infracció de l' article 348 LEC . Entén que la Sala d'apel·lació valora de forma totalment contrària a la sana crítica i a l'interès del menor l'informe de la EAIA. La mesura d'imposició del punt de trobada està adreçada a supervisar o tutelar les relacions parentals quan existeix un risc evident pels menors involucrats. En aquest cas, l'informe de la EAIA reconeix la inexistència de risc pels menors amb el règim de visites establert. La Sala incideix en una errada patent perquè no ha valorat l'informe en el seu conjunt i respecte de la prova practicada i ha provocat una vulneració de l' art. 24 CE ; en concret, una indefensió a la recurrent i als fills comuns, al tractar-se d'una resolució arbitrària i clarament lesiva pel principi del favor filii.

SEGON .- Quant a l'únic motiu del recurs d'infracció processal, articulat a l'empara de l' article 469.1.4 LEC , en relació a l' article 24 C.E ., i en els que es denuncia error a la valoració de la prova perquè incorre en una errada patent i notòria, alhora que lesiona la valoració de la prova conforme a la sana crítica i ocasiona indefensió, correspon posar en relleu el que segueix.

Aquesta Sala ha tingut ocasió de posar de manifest que l'examen de la denunciada valoració irracional, il·lògica o arbitrària de la prova no pot triomfar quan qui denuncia la vulneració dels drets fonamentals pretén una nova valoració de la prova, quan no s'al· lega una regla específica de valoració de la prova o quan no es denuncia l'existència d'un error patent o d'arbitrarietat en la valoració de la prova (cfr. SSTS 26-09-2008 i 6-11-2008 , i STSJC 6-07-2009), a la vegada que en la darrera sentència esmentada ja indicàvem que no calia, per a donar compliment al deure de motivació, procedir a l'examen de totes i cadascuna de les al· legacions realitzades (" En efecto, como es bien sabido ( SS TS 1ª 20/2007 de 31 ene ., 156/2007 de 15 feb . y 737/2008 de 17 jul ., así como el A TS 1ª 18 sep. 2007), la exigencia constitucional de motivar las sentencias ( art. 120.3 CE ) no supone la necesidad de que el Juez o el Tribunal lleven a cabo una exhaustiva descripción del proceso intelectual que les haya conducido a resolver en un determinado sentido, ni les impone una determinada extensión, intensidad o alcance en el razonamiento empleado, como tampoco exige un análisis detallado sobre todos y cada uno de los elementos y alegaciones, de hecho o de derecho, que se hayan introducido en la litis , o sobre todos los aspectos y perspectivas que la parte pudiera tener sobre el objeto litigioso, siendo suficiente con que la resolución ofrezca los razonamientos reveladores de la ratio decidendi , aún cuando pudieran considerase discutibles ").

I pel que afecta a la possibilitat de revisar la valoració dels informes pericials, s'ha indicat per aquesta Sala també que (cfr. STSJC 3 de març de 2010 " Sin embargo, no han faltado casos -ciertamente excepcionales- en los que, precisamente por apreciar una grave desarmonía o falta de lógica en el ejercicio de la función valorativa, considerándose afectado el derecho fundamental a la tutela judicial efectiva, se ha estimado la correspondiente infracción procesal por error en la valoración...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
6 sentencias
  • AAP Barcelona 215/2021, 20 de Mayo de 2021
    • España
    • 20 May 2021
    ...para mantener las relaciones personales y, en su caso, reconstituir el vínculo familiar". En la misma línea el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en sentencias 9/16 de 18/2, 4/18 de 8/1 o la más reciente 10/20 de 21/5 en la que leemos que: "no te sentit aquesta restriccio si no es do......
  • SAP Barcelona 370/2021, 17 de Junio de 2021
    • España
    • 17 June 2021
    ...para mantener las relaciones personales y, en su caso, reconstituir el vínculo familiar". En la misma línea el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en sentencias 9/16 de 18/2, 4/18 de 8/1 o la más reciente 10/20 de 21/5 en la que leemos que: "no te sentit aquesta restriccio si no es do......
  • AAP Barcelona 201/2021, 6 de Mayo de 2021
    • España
    • 6 May 2021
    ...mantener las relaciones personales y, en su caso, reconstituir el vínculo familiar" . En la misma línea el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en sentencias 9/16 de 18/2, 4/18 de 8/1 o la más reciente 10/20 de 21/5 en la que leemos que: " no te sentit aquesta restriccio si no es dona ......
  • AAP Barcelona 204/2021, 12 de Mayo de 2021
    • España
    • 12 May 2021
    ...mantener las relaciones personales y, en su caso, reconstituir el vínculo familiar" . En la misma línea el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en sentencias 9/16 de 18/2, 4/18 de 8/1 o la más reciente 10/20 de 21/5 en la que leemos que: " no te sentit aquesta restriccio si no es dona ......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR