STSJ Cataluña 2404/2005, 17 de Marzo de 2005

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2005:3525
Número de Recurso5337/2004
Número de Resolución2404/2005
Fecha de Resolución17 de Marzo de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

MDT

IL·LMA. SRA. ÁNGELES VIVAS LARRUY

IL·LMA. SRA. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 17 de març de 2005

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats

més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 2404/2005

En el recurs de suplicació interposat per Fomento de Construcciones y Contratas a la sentència del Jutjat Social 10 Barcelona de data 10 de març de 2004 dictada en el procediment Demanda sobre Reclamació de quantitat seguida amb el núm. 999/2003 en el qual s'ha recorregut contra la part

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 02.01.04 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Reclamació quantitat, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 10 de març de 2004 , que contenia la decisió següent:

Estimo la demanda, promoguda per Ángeles , Sonia , Benedicto , Benito , Lucía i Concepción , i condemno a l'empresa demandada Fomento de Construcciones y contratas, S.A., a abonar als actors les següents quantitats:

Ángeles 1.913,52 euros

Sonia 1.967,90 euros

Benedicto 1.702,90 eurosBenito 2.179,90 euros

Lucía 1.541,14 euros

Concepción 2.018,14 euros

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

Primer

Els actors presten serveis per compte de l'empresa demandada, dedicada a l'activitat de la neteja pública. Inicialment, en virtut de contractes de treball temporals, en la modalitat d'obra o servei determinat, en els quals es va incloure una clàusula (addicional) 4a del tenor següent:

"

  1. El treballador s'integrarà en un cicle rotatiu de prestació laboral, el qual garantirà la cobertura de serveis durant els diumenges i dies festius.

    D'acord amb el rotatiu esmentat el treballador treballarà 6 dies de 7; aquests 6 dies amb independència de quin dia concret recaiguin seran laborables davant el treballador a tots els efectes; gaudint d'un dia festiu setmanal que anirà rotant entre els diferents dies de la setmana; els dies festius intersetmanals gaudiran del tractament que es dirà a l'apartat b).

  2. Els dies festius intersetmanals, malgrat treballar-se d'acord amb el cicle esmentat, seran compensats en dies lliures alternatius que podran afegir-se a la reducció de jornada que correspongui al treballador, a les seves vacances anuals, o a qualsevol altre sistema alternatiu de gaudi que es pugui establir en el futur. Seran abonats en termes similars a la reducció de jornada.

  3. Com a contrapartida d'integració al rotatiu esmentat, el treballador percebrà 46,88 euros mensuals aproximats meritables per dia efectivament treballat que a efectes de comoditat administrativa s'estableix en 1,95 euros dia que percebrà sota la denominació de "Prima rotació".

  4. El treballador es reintegrarà a la jornada estàndard del centre de treball, quan deixin de necessitar-se els seu serveis en règim rotatiu".

Segon

El dia 19 de desembre de 2002 van subscriure un contracte de treball ordinari indefinit a temps complet. Sobre la jornada de treball, es va expressar en la seva clàusula segona: "La jornada de treball serà de --- hores setmanals, prestades de SEGONS a CONVENI amb els descansos establerts legal o convencionalment". Així mateix, sobre la seva durada deia la clàusula quarta: "La durada del present contracte serà indefinida, iniciant-se la relació laboral amb data 01/01/2003(...)". Els treballadors van mantenir l'antiguitat inicial.

Tercer

El dia 1 de marc de 2003 van reiniciar els cicles rotatius, que es van retribuir a rao d'un plus complement festiu en quantia mensual de 53 euros.

Quart

En cas de retribuir-se els diumenges i dies festius treballats conforme a les previsions de l' article 33 del Conveni col·lectiu d'empreses dedicades als serveis de neteja pública , regs, recollida d'escombraries domiciliàries i altres residus, neteja i conservació de la xarxa de clavegueram i manteniment de fonts i làmines de aigua per contracta de l'Ajuntament de Barcelona, en el període comprès entre març de 2003 i gener de 2004, ambdós inclusivament, l'empresa deuria als treballadors les quantitats que (degudament desglossades) figuren en document annex a l'acta del judici.

Cinquè

El dia 12 de novembre de 2003 es va presentar papereta de conciliació administrativa

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La sentència d'instància ha estimat la demanda en la què es postulaven determinades quantitats que en ella consta, que es deien postulades pels actors pel període comprés entre març i setembre de 2003 en concepte de plus de diumenges i festius, de conformitat amb el conveni col· lectiu rector, publicat en el DOGC de 6 de febrer de 2002 com a Resolució de 6 de novembre de 2001, per la qual es disposa la inscripció i la publicació del Conveni col·lectiu de treball de les empreses Fomento deConstrucciones y Contratas, SA, UTE Cespa-Ingeniería Urbana, SA, i Urbaser (per a l'activitat de medi ambient de Barcelona capital) per als anys 2001-2007 (codi de conveni núm. 0809133).

L'art. 18.1 a) de la dita norma convencional contempla el següent redactat:

Plus de complement festiu

El plus de complement festiu és la meritació que satisfà el treball que, per qualsevol circumstància, s'hagi de prestar en festiu general, o en motiu de compensació, a l'empara de l' article 67 del present Conveni .

1. Hi ha 3 modalitats en la percepció d'aquest plus (les quals s'insereixen a les taules):

a) La modalitat A es percep quan el plus s'ha meritat a conseqüència de situacions ordinàries, considerant com a tals totes aquelles no previstes en la modalitat B.

b) La modalitat B es percep quan el plus s'ha meritat i hi concorren, a més dels requisits generals, les següents circumstàncies excepcionals: inundacions, incendis, nevades i qualsevol altra de característiques semblants.

c) La modalitat C es percep quan el plus s'ha meritat i hi concorre, a més dels requisits generals, la circumstància de nocturnitat.

Els valors que es reflecteixen en taules compensen fins a 6 hores de treball. Tanmateix, el treballador que desenvolupi la feina en les situacions excepcionals esmentades està obligat, si cal, a prestar serveis fins a 8 hores, sens perjudici de les proporcions de plus de complement festiu que corresponguin.

Per la seva banda, l' art. 33. 1 a) del citat conveni regula:

Descans setmanal

1.a) El personal que pertany als serveis de neteja pública, recollida domiciliària-dia i fonts ha de fer la seva festa setmanal en diumenge, llevat de les persones que hagin pactat un règim particular

I, així mateix, l' art. 33.1 del conveni estableix:

"Jornada setmanal

  1. La jornada de treball efectiva setmanal és de 40 hores, distribuïdes en el transcurs de la setmana tal com es feia fins ara en cada un dels serveis i les seves variants"

Com es deriva del relat fàctic del pronunciament, els demandants es varen integrar en l'empresa mitjançant diferents contractes d'obra o servei determinat, en els què constava una clàusula de d'integració en un cicle rotatiu que garantia la cobertura de serveis al llarg dels diumenges i dies festius, de tal manera que es prestaven serveis 6 dies de 7 setmanals, en les condicions descrites en el fet provat primer. Com a contrapartida, els dits assalariats percebien una compensació econòmica i un sistema específic de recuperació dels dies festius intersetmanals, sense lucrar el plus de diumenges pactat en el conveni.

Posteriorment, en data 19.12.2002 els actors i l'empresa subscrigueren sengles contractes indefinits ordinaris, amb data d'efectes 01.01.2003, determinant-se en els mateixos com a clàusula específica que "la jornada de treball serà de - hores setmanals, prestades de SEGONS a CONVENI amb els descansos establerts legal o convencionalment"

A partir de l'01 de març de 2003 varen tornar a realitzar una jornada de treball rotativa, en termes similars a l'anterior. L'empresa els abonà la compensació pactada en el previ contracte i no la que consta en el conveni, essent la percepció a la diferència pel període expressat la pretensió processal dels actors.

El magistrat d'instància estima la demanda. Als dits efectes considera que els contractes indefinits no mantenien l'eficàcia de la clàusula de rotativitat prèviament pactada, per aplicació d'allò establert en l' art. 1281 CC . Desestima també l'argument de l'empresa en el sentit de que, en cas contrari, ens trobaríem davant una modificació substancial de les condicions de treball: es considera que, efectivament, la dita modificació s'ha produït, però que en no haver estat atacada ha esdevingut part de les obligacionscontractuals, sense que aquest fet sigui impugnat pels actors. Ocorre, però, que així les coses, els dies que en virtut del sistema rotatiu imposat treballin els actors en festiu han de ser compensats conforme les previsions del conveni col·lectiu.

SEGON

S'oposa la demandada a la dita sentència per raó dels...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR