STSJ Galicia 3406/2015, 8 de Junio de 2015

PonenteBEATRIZ RAMA INSUA
ECLIES:TSJGAL:2015:4903
Número de Recurso1083/2015
ProcedimientoRECURSO SUPLICACION
Número de Resolución3406/2015
Fecha de Resolución 8 de Junio de 2015
EmisorSala de lo Social

T.S.X.GALICIA SALA DO SOCIALA CORUÑA

PLAZA DE GALICIA

Tfno: 981184 845/959/939

Fax:881881133 /981184853

NIG: 27028 44 4 2014 0002327

402250

TIPO Y Nº DE RECURSO: RECURSO SUPLICACION 0001083 /2015-CON

JUZGADO DE ORIGEN/AUTOS: DESPIDO/CESES EN GENERAL 0000751/2014 JDO. DE LO SOCIAL nº 003 de LUGO

Recurrente/s: Jacinta

Abogado/a: XOSE RAMON PEREZ DOMINGUEZ

Procurador/a:

Graduado/a Social:

Recurrido/s: LA OCA HOSTELEROS SL

Abogado/a: JESUS ANTONIO AMARELO FERNANDEZ

Procurador/a:

Graduado/a Social:

ILMO SR. D. ANTONIO GARCIA AMOR

ILMA SRA Dª BEATRIZ RAMA INSUA

ILMO SR. D. RICARDO RON LATAS

En A CORUÑA, a ocho de Junio de dos mil quince.

Tras haber visto y deliberado las presentes actuaciones, la T.S.X.GALICIA SALA DO SOCIAL, de acuerdo con lo prevenido en el artículo 117.1 de la Constitución Española,

EN NO MBRE DE S.M. EL REY

Y POR LA AUTORIDAD QUE LE CONFIERE

EL PUEBLO ESPAÑOL

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A

En el RECURSO SUPLICACION 0001083/2015, formalizado por el/la D/Dª Letrado D. Xosé Ramón Pérez Domínguez, en nombre y representación de Jacinta, contra la sentencia número 462/2014 dictada por XDO. DO SOCIAL N. 3 de LUGO en el procedimiento DESPIDO/CESES EN GENERAL 0000751/2014, seguidos a instancia de Jacinta frente a LA OCA HOSTELEROS SL, siendo Magistrado-Ponente el/la Ilmo/ a Sr/Sra D/Dª BEATRIZ RAMA INSUA.

De las actuaciones se deducen los siguientes:

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

D/Dª Jacinta presentó demanda contra LA OCA HOSTELEROS SL, siendo turnada para su conocimiento y enjuiciamiento al señalado Juzgado de lo Social, el cual, dictó la sentencia número 462/2014, de fecha doce de Diciembre de dos mil catorce .

SEGUNDO

En la sentencia recurrida en suplicación se consignaron los siguientes hechos expresamente declarados probados:

Primeiro

Jacinta, maior de idadel traballou por conta e orde de PRORAM, SA (adicada á actividade de hostalería) coas seguintes circunstancias laborais e persoais: o Antigüidade: 1 de novembro de 1990. -Categoría profesional: camareira. -Centro de traballo: RESTAURANTE LA OCA, situado na avenida Ramón Ferreiro, núm. 21, Lugo. - Tipo de contrato: indefinido. - Xornada: completa. -Salario: 1. Contía de 1463,50 euros ó mes, incluíndo a prorrata de pagas extraordinarias. 2. Tempo e forma de pagamento do salario: pagamento mensual e mediante transferencia bancaria. - Jacinta foi representante legal dos/as traballadores/ as elixida por CCOO. - Convenio colectivo de aplicación: Convenio colectivo de Hostalería da provincia de Lugo./

Segundo

A entidade PRORAM, SA, que explotaba o RESTAURANTE LA OCA situado a avenida Ramón Ferreiro núm. 21 de Lugo, foi declarada en concurso de acreedores mediante o auto do 16 de maio de 2013 ditado polo Xulgado de 1a Instancia e do Mercantil de Lugo (autos 513/13). Mediante o auto do 17 de outubro de 2013 iniciouse a fase de liquidación da entidade e o 29 de novembro de 2013 acordouse a extinción colectiva das relacións laboráis (incluida a de Jacinta ).

Mediante unha providencia do 31 de marzo de 2014, autorizouse a venda de diverso material de PRORAM, SA a LA OCA HOSTELEROS, SLL por valor de 7500 euros e indicándose que a venda non supuña subrogación algunha en obrigas fiscais, laboráis ou da Seguridade Social da concursada, sen supor sucesión de empresas. Os materiais adquiridos constan no folio 85 dos autos, cuxo contido dase por íntegramente reproducido./ Terceiro .- LA OCA HOSTELEROS, SLL é unha entidade adicada á actividade de hostalaría e constituida por escritura pública do 26 de marzo de 2014, sendo socios Martin e Sergio (antigos traballadores de PRORAM, SA que prestaban servizos no RESTAURANTE LA OCA) e Juan Carlos . O 20 de maio de 2014, a entidade abriu ó público o restaurante, tras a compra de diverso material e realización de reformas e mantendo o mesmo nome comercial, números de teléfono e local (propiedade de PROALSA e que foi arrendado por LA OCA HOSTELEROS, SLL o 1 de abril de 2014)./ Cuarto .- Dos traballadores os que se lie extinguiron os contratos con PRORAM, SA, un total de 5 (incluidos so dous socios laboráis) forman parte da plantilla do restaurante rexentado por LA OCA HOSTELEROS, SLL. Asemade, existe outro traballador/a fixo/ a e 2 temporais en caso de aumento da carga de traballo./ Quinto .- O 2 de xullo de 2014 celebrouse o acto de conciliación ante o SMAC (papeleta rexistrada o 17 de xuño de 2014), sen avinza.

TERCERO

En la sentencia recurrida en suplicación se emitió el siguiente fallo o parte dispositiva:

Rexeito a demanda formulada por Jacinta contra la OCA HOSTELEROS, SLL (nome comercial, RESTAURANTE LA OCA).

CUARTO

Frente a dicha sentencia se anunció recurso de suplicación por Jacinta formalizándolo posteriormente. Tal recurso fue objeto de impugnación por la contraparte.

QUINTO

Elevados por el Juzgado de lo Social de referencia los autos principales, a esta Sala de lo Social, tuvieron los mismos entrada en esta T.S.X.GALICIA SALA DO SOCIAL en fecha 2 de marzo de 2015.

SEXTO

Admitido a trámite el recurso se señaló el día 8 de junio de 2015 para los actos de votación y fallo.

A la vista de los anteriores antecedentes de hecho, se formulan por esta Sección de Sala los siguientes,

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La parte demandada, vencida en instancia, anuncia recurso de suplicación y lo interpone después solicitando, al amparo de la letra c) del artículo 193 de la Ley de la Jurisdicción Social, el examen de las normas sustantivas y de la jurisprudencia aplicada. Alega infracción del artículo 44 del Estatuto de los Trabajadores, Directiva 2001/23 de 13 de marzo y de la Jurisprudencia de la Sala de lo Social del Tribunal Supremo (contenida en las Sentencias de dicho TS de fechas 03/10/98, Ar. 7804 ; 15/04/99 -Sala General Ar. 4408 ; 25/0^02 Ar. 6325 ; 19/06/02 Ar. 7492 ; 12/12/Q2 Ar. 2003962 ; 11/03/03 Ar. 3353 ; 23/ll/04 Ar . 2005/951).

Las infracciones que se denuncian han de ser examinadas a partir de los hechos declarados probados en la sentencia recurrida, no impugnados en esta Suplicación por la obligada vía del art. 191 B y 194 LPL (RCL 1995\1144 y 1563); ciertamente y en todo caso fruto del imparcial y fundado criterio judicial de instancia, que ha valorado al efecto, la prueba legalmente practicada, facultad legal propia ( art. 97.2 LPL ) que en el proceso aparece ejercida de modo oportuno.

Primeiro

Jacinta, maior de idadel traballou por conta e orde de PRORAM, SA (adicada á actividade de hostalería) coas seguintes circunstancias laboráis e persoais: o Antigüidade: 1 de novembro de 1990. o Categoría profesional: camareira. - Centro de traballo: RESTAURANTE LA OCA, situado na avenida Ramón Ferreiro, núm. 21, Lugo. o Tipo de contrato: indefinido. - Xornada: completa. - Salario:

  1. Contía de 1463,50 euros ó mes, incluíndo a prorata de pagas extraordinarias.

  2. Tempo e forma de pagamento do salario: pagamento mensual e mediante transferencia bancaria. o Jacinta foi representante legal dos/as traballadores/as elixida por CCOO. - Convenio colectivo de aplicación: Convenio colectivo de Hostalería da provincia de Lugo.

Segundo

A entidade PRORAM, SA, que explotaba o RESTAURANTE LA OCA situado a avenida Ramón Ferreiro núm. 21 de Lugo, foi declarada en concurso de acredores mediante o auto do 16 de maio de 2013 ditado polo Xulgado de 1a Instancia e do Mercantil de Lugo (autos 513/13).

Mediante o auto do 17 de outubro de 2013 iniciouse a fase de liquidación da entidade e o 29 de novembro de 2013 acordouse a extinción colectiva das relacións laboráis (incluida a de Jacinta ).

Mediante unha providencia do 31 de marzo de 2014, autorizouse a venda de diverso material de PRORAM, SA a LA OCA HOSTELEROS, SLL por valor de 7500 euros e indicándose que a venda non supuña subrogación algunha en obrigas fiscais, laboráis ou da Seguridade Social da concursada, sen supor sucesión de empresas. Os materiais adquiridos constan no folio 85 dos autos, cuxo contido dase por íntegramente reproducido.

Terceiro

LA OCA HOSTELEROS, SLL é unha entidade adicada á actividade de hostalaría e constituida por escritura pública do 26 de marzo de 2014, sendo socios Martin e Sergio (antigos traballadores de PRORAM, SA que prestaban servizos no RESTAURANTE LA OCA) e Juan Carlos .

O 20 de maio de 2014, a entidade abriu ó público o restaurante, tras a compra de diverso material e realización de reformas e mantendo o mesmo nome comercial, números de teléfono e local (propiedade de PROALSA e que foi arrendado por LA OCA HOSTELEROS, SLL o 1 de abril de 2014).

Cuarto

Dos traballadores os que se lie extinguiron os contratos con PRORAM, SA, un total de 5 (incluidos so dous socios laboráis) forman parte da plantilla do restaurante rexentado por LA OCA HOSTELEROS, SLL. Asemade, existe outro traballador/a fixo/a e 2 temporais en caso de aumento da carga de traballo.

Quinto

O 2 de xullo de 2014 celebrouse o acto de conciliación ante o SMAC (papeleta rexistrada o 17 de xuño de 2014), sen avinza.

SEGUNDO

La cuestión litigiosa queda referida al alcance de la subrogación laboral cuando se produce una transmisión de la unidad productiva empresarial en el marco de un procedimiento de concurso al que se halla sometida la empresa, para cuyo análisis conviene comenzar por reseñar que el antiguo art. 51.11 de la versión original del Estatuto de los Trabajadores, el cual establecía que "en el supuesto de venta judicial de la totalidad de la empresa o de parte de la misma únicamente será aplicable lo dispuesto en el art. 44 de esta Ley cuando lo vendido comprenda los elementos necesarios y por sí mismos suficientes para continuar la actividad empresarial. Si, no obstante la concurrencia del supuesto anterior, el nuevo empresario decide no continuar o suspende la actividad del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR