STSJ Cataluña 2623/2015, 15 de Abril de 2015

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2015:4008
Número de Recurso725/2015
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución2623/2015
Fecha de Resolución15 de Abril de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

Recurs de Suplicació: 725/2015

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LM. SR. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

Barcelona, 15 d'abril de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 2623/2015

En el recurs de suplicació interposat per María Cristina a la sentència del Jutjat Social 11 Barcelona de data 1 d'octubre de 2014 dictada en el procediment núm. 862/2013, en el qual s'ha recorregut contra la part JUAN JOSÉ VERGES, S.A., FREMAP, MUTUA ACCIDENTES DE TRABAJO Y ENFERMEDADES PROFESIONALES Nº 61, INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS) i TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, ha actuat com a ponent la Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 31 de juliol de 2013 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre accident de treball, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 1 d'octubre de 2014, que contenia la decisió següent: " Desestimo la demanda interposada per María Cristina contra l`INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, la TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, MÚTUA FREMAP i l'empresa JUAN JOSÉ VERGÉS, S.A., en matèria de reconeixement a percebre la prestació d'incapacitat permanent en grau de total per a la professió habitual i, subsidiàriament en grau de parcial, en qualsevol de les contingències reclamades, per la qual cosa absolc les demandades de totes les pretensions deduïdes en contra seva. "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primer

La part actora, amb DNI NUM000, està afiliada al règim general de la Seguretat Social amb el NASS NUM001, va néixer el NUM002 -1957, i la seva professió habitual és la d'oficial metàl.lúrgica, en empresa de fabricació de poms, tiradors i ferratges per a mobles i decoració. Les seves funcions habituals són les descrites en el fet cinquè de la demanda que, per economia processal, és dóna per completament reproduït, sent una activitat essencialment manual en jornada laboral de dilluns a divendres, de 7 a 15,15 hores. Treballa en la mateixa empresa des de juny de 1975 i se li va extingir el seu contracte de treball per causes objectives en data del 31-7-2011 (expedient administratiu, no controvertit, interrogatori de l'empresa i doc. 1 a 2 de l'empresa i foli 38).

Segon

L`actora va presentar una sol.licitud en reconeixement d`incapacitat permanent el 17-4-2013, juntament amb un annex. L`INSS va dictar una resolució per la qual s`acordà denegar amb data del 31-5-2013 la seva prestació d'incapacitat permanent, atès que les lesions que pateix no impliquen un grau suficient de disminució de la seva capacitat laboral per ser constitutives d'una incapacitat permanent (no controvertit, expedient administratiu i folis 14 a 23).

Tercer

En el dictamen emès per l`ICAM de data 8-5-2013 es determina el següent diagnòstic (folis 65 girat i 66):

"Tendinopatía ambos hombros de predominio derecho. Lumboartrosis con episodios de ciatalgia. Trastorno distímico mixto sin limitación funcional objetiva incapacitante de forma permanente en la actualidad".

En l'apartat d'antecedents s'afirma que la pacient observa un quadre de lumbàlgies i lumbociatàlgies de repetició de llarga durada, conforme un TC realitzat en 1999. En un EMG es va evidenciar una lesió radicular S1 esquerra amb discreta degeneració axonal motora. Així mateix, hi ha una síndrome del túnel carpià dret pendent d'IQ.

Igualment, l'esmentat informe fa esment a diverses exploracions i proves complementàries, tot afirmant una RM cervical d'11-3-2013 amb una lleu retrolistesi de C3, discopatia cervical a múltiples nivells; expansió global dels complexes disco-osteofito. Artropatia interapofisària i uncovertebral. Estenosi parcial.

Es va realitzar una RX de la columna dorsolumbar i sacrocoxígea 1-2 projeccions, amb discreta cifoerscoliosi.

També consta una RM lumbar l'11-3-2013 amb signes de discopatia lumbar i espondiloartrosi lumbar.

En l'exploració realitzada a la pacient es comprova que la flexo extensió, rotacions i inclinacions laterals del raquis cervical i lumbar estan dintre la normalitat. No hi ha contractures ni hipotròfies musculars de la musculatura para-vertebral, cervical ni trapecis.

ROTs presents i simètrics, sense que s'observi inestabilitat amb les maniobres cervicals. Lassegue i Bragard negatius.

Marxa punta-taló no claudicant, sense asimetries ni dolor a la pressió d'espinoses ni a la pressió de facetes dels segments explorats.

Les espatlles responen a flexió i extensió normal; l'abducció està disminuïda en els últims graus; la rotació interna mano-dorsal és alta i la rotació externa completa, sense alteracions en les maniobres de contraresistència i amb una amplitud de l'arc conservada.

Maniobra d'Apley superior (nuca i escàpula) correcta.

Acaba assenyalant que la pacient, durant l'entrevista, no mostrà sintomatologia i psicopatologia greu valorable ni alteració del judici crític de la realitat.

L'esmentat dictamen acaba advertint que no presumeix l'existència d'incapacitat permanent.

Quart

L'informe pericial de la mútua Fremap de 24-9-2014 conclou que la pacient té lumboartrosi amb citàlgia, espondiloartrosi generalitzada amb clínica d'afectació radicular, artrosi i trocanteritis de malucs, artrosi de mans, trastorn distímic mixt, artrosi amb tendinopatia d'espatlles de predomini dret i tendinopatia a nivell de totes dues espatlles, de predomini dret.

Cap d'aquestes seqüel.les és considerada malaltia professional, sinó pròpies d'una malaltia comuna (doc. 1 de la mútua).

Cinquè

La part actora va interposar una reclamació prèvia el 6-6-2013, que va ser desestimada de manera expressa el 13-8-2013 (folis 29 a 38, 66 girat i 67).

Sisè

Amb efectes del dia 19-2-199 li va ser reconeguda a l'actora un grau de disminució física definitiu del 33% (30% de discapacitat física i 3% de factors socials complementaris) per trastorn dels disc intervertebral i capsulitis adhesiva de l'espatlla (foli 62).

Setè

La mútua FREMAP té assegurades les contingències professionals (no controvertit).

Vuitè

L'empresa JUAN JOSÉ VERGÉS, S.A. està al corrent en les seves obligacions contributives a la Seguretat Social (no controvertit).

Novè

L'actor meritava a la seva empresa el plus d'incentiu (prima), subjecte a un rendiment previ, i el plus de penositat i perillositat, treballant en cadena de 7 a 15,15 hores (interrogatori de l'empresa i doc. 30 a 34 i 237 de l'actor).

Desè

No consta cap procés de baixa mèdica per IT de l'actor derivada de contingència professional, ni cap denúncia o informe de l'autoritat laboral al respecte de la dita contingència (no controvertit).

Onzè

La base reguladora de la prestació és la de 1.786,60 euros mensuals i el percentatge del 75% en el supòsit d'incapacitat permanent en grau de total i la data d'efectes és la de l`informe de l`ICAM, és a dir, la de 8-5-2013. La base reguladora de la incapacitat permanent en grau de parcial és de 2.226,90 euros mensuals. La contingència és la de malaltia comuna (foli 54 girat i doc. 2 de l'INSS, 1 de la mútua i 22 a 23 de l'actora).

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandant va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a les parts contraries que fou impugnat pels codemandats Juan José VERGÉS, S.A. i la Mutua FREMAP. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

El demandant impugna la sentència que desestima la petició de declaració de grau de incapacitat permanent total o subsidiàriament parcial, derivada de malaltia professional, o alternativament, derivada de malaltia comuna. El recurs ha estat impugnat respectivament per la defensa de l'empresa demandada i per la de la Mútua Fremap.

SEGON

Com a primer motiu del recurs, per la via de l' article 193 a) de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social, interessa la nul litat de la sentència i la reposició de les actuacions al moment anterior a dictar-se, al.legant que ha incorregut la sentència en un greu error, ja que consta unit al procés un informe mèdic que no correspon a la demandant sinó a una altre persona, error que pot haver influït en la determinació de les patologies de la demandant, i que és motiu suficient per anul lar les actuacions i interessar que es torni a dictar sentència eliminant aquest document probatori.

Per valorar el motiu plantejat, s'ha de partir del què disposa l' article 202-2 de la Llei reguladora de la jurisdicció social, quan indica que si la infracció al legada, d'acord amb el què disposa la lletra a) de l'article 193, versa sobre les normes o garanties del procediment o sobre les normes reguladores de la sentència, la estimació del motiu obligarà a la Sala a resoldre el què correspongui, dins dels termes en què estigui plantejat el debat. Però si no podés fer-ho, per ser insuficient el relat dels fets provats de la resolució recaiguda i per no poder-se completar amb el curs del procés corresponent, acordarà la nul litat de tot o en part de la dita resolució i de les següents actuacions processals, concretant en cas de nul litat parcial, els extrems de la resolució impugnada que conserven la seva fermesa, i manarà reposar el què s'ha actuat al moment de dictar sentència, per tal que es salvin les deficiències advertides i segueixin les actuacions el seu curs legal.

Ja que el que és denuncia és la valoració pel magistrat de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
5 sentencias
  • STSJ Cataluña 4255/2019, 18 de Septiembre de 2019
    • España
    • 18 Septiembre 2019
    ...Sala en relación a los requisitos exigibles para estimar la concurrencia de enfermedad profesional, compendiados en la sentencia de 15 de abril de 2015 (recurso 725/2015): "Com ha posat de relleu aquesta Sala en multitud d'ocasions, d'aquest concepte queda clar que la malaltia professional ......
  • STSJ Cataluña 5746/2021, 10 de Noviembre de 2021
    • España
    • 10 Noviembre 2021
    ...Sala en relación a los requisitos exigibles para estimar la concurrencia de enfermedad profesional, compendiados en la sentencia de 15 de abril de 2015 (recurso 725/2015): "Com ha posat de relleu aquesta Sala en multitud d'ocasions, d'aquest concepte queda clar que la malaltia professional ......
  • STSJ Cataluña 1945/2016, 1 de Abril de 2016
    • España
    • 1 Abril 2016
    ...Sala en relación a los requisitos exigibles para estimar la concurrencia de enfermedad profesional, compendiados en la sentencia de 15 de abril de 2015 (recurso 725/2015 ): "Com ha posat de relleu aquesta Sala en multitud d'ocasions, d'aquest concepte queda clar que la malaltia professional......
  • STSJ Cataluña 5804/2023, 16 de Octubre de 2023
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala social
    • 16 Octubre 2023
    ...en el Real Decreto Real Decreto 1995/1978, y ahora en el vigente Real Decreto 1299/2006". Asimismo, recordamos en la sentencia de 15 de abril de 2015 (recurso 725/2015), que " com ha posat de relleu aquesta Sala en multitud d'ocasions, d'aquest concepte queda clar que la malaltia profession......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR