STSJ Cataluña 670/2015, 2 de Febrero de 2015

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2015:2508
Número de Recurso6391/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución670/2015
Fecha de Resolución 2 de Febrero de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

Recurs de Suplicació: 6391/2014

IL·LM. SR. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

Barcelona, 2 de febrer de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 670/2015

En el recurs de suplicació interposat per Rotocayfo, S.L., Industria Grafica Cayfosa, S.A., Cayfo y Asociados A.I.E. i Directo Plancha, SA a la sentència del Jutjat Social 25 Barcelona de data 12 de juny de 2014 dictada en el procediment núm. 77/2014, en el qual s'ha recorregut contra la part Comité de Empresa de Rotocayfo, S.L., Comité de Empresa de Industria Gráfica Cayfosa, S.A., Comité de Empresa de Cayfo y Asociados, A.I.E. i Delegado de Personal de Directo Plancha, S.A., ha actuat com a ponent la Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 4 de febrer de 2014 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre conflicte col·lectiu, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 12 de juny de 2014, que contenia la decisió següent: " Estimar íntegrament la demanda presentada pels respectius Comitès d'empresa de les companyies Rotocayfo, SL, Industria Gráfica Cayfosa, SA i Cayfo y Asociados, AIE i pel Delegat de personal de Directo Plancha, SA, en contra de les empreses Rotocayfo, SL -CIF B62808092-, Industria Gráfica Cayfosa, SA -CIF A08509564-, Cayfo y Asociados, AIE -CIF V60312238- i Directo Plancha, SA -CIF A61593083-, i declarar la nul litat de les decisions empresarials notificades el 20-10-13 en les quals es comunica la pèrdua de vigència del Laude arbitral de 30-07-12, i declarar que aquest Laude manté la seva vigència com si es tractés d'un pacte col lectiu de millora respecte del conveni sectorial vigent en cada moment, d'acord amb la fonamentació jurídica precedent, i condemno les empreses demandades a avenir-se a aquesta decisió. "

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents: 1r.- Les empreses demandades pertanyen totes elles al grup empresarial "Impresia Ibérica" i tenen el centre de treball a Sant Vicenç dels Horts. A totes aquestes empreses del grup els hi és d'aplicació el Laude Arbitral d'equitat dictat per la Comissió de Mediació del Tribunal Laboral de Catalunya -TLC- en data 30-07-12 (conformitat explícita de les parts).

2n.- Aquest conflicte col lectiu afecta la totalitat dels treballadors de les empreses demandades i que presten els seus serveis en el centre de treball de Sant Vicenç dels Horts (fet no controvertit).

3r.- Les relacions laborals en aquest centre de treball es regeixen pel que disposen el Laude Arbitral d'equitat dictat per la Comissió de Mediació del TLC de 30-07-12 i pel Convenio Colectivo Estatal de Artes Gráficas, Manipulados de Papel, Manipulados de Cartón, Editoriales e Industrias Auxiliares. Amb anterioritat al Laude esmentat les relacions laborals es regulaven pel Conveni col lectiu empresarial de Printer Industria Gráfica Newco, SL, que expirava la vigència pactada el 31-12-09 i que es trobava en situació d'ultraactivitat (conformitat explícita de les parts i document núm. 30 de la part actora).

4t.- El BOE de data 14-03-08 va publicar la resolució de 29-02-08 de la Direcció General de Trabajo per la qual es registrava i publicava el Convenio Colectivo Estatal de Artes Gráficas, Manipulados de Papel, Manipulados de Cartón, Editoriales e Industrias Auxiliares amb una vigència des del dia 1-01-07 fins el dia 31-12-11.

El BOE va publicar en data 21-08-13 la resolució de la Dirección General de Empleo del dia 1-08-13 per la qual s'acordava el registre i publicació del Convenio Colectivo Estatal de Artes Gráficas, Manipulados de Papel, Manipulados de Cartón, Editoriales e Industrias Auxiliares amb una vigència des del dia 1-01-12 a 31-12-13. En aquest conveni es preveia la pròrroga d'any en any en el cas de no existir denúncia del conveni, i s'establia una pròrroga de 18 mesos en el cas d'existir denúncia un cop expirada la vigència pactada per les parts (documents núm. 31 i 32 de la part actora).

5è.- Fins l'any 2011 a les empreses demandades regia el conveni col lectiu d'empresa de Printer Industria Gràfica Newco, SL. A petició de les empreses demandades, es va sol licitar dels representants dels treballadors iniciar un procés d'inaplicació -de "despenjament"- d'aquest conveni d'àmbit empresarial, finalitzant la negociació entre les parts sense cap mena d'acord. Tot seguit es va iniciar entre les mateixes parts un nou procés de negociació d'un conveni col lectiu d'empresa sobre la base del Conveni Col lectiu estatal d'Arts Gràfiques i, davant de la manca d'acord, van interessar la mediació del Tribunal Laboral de Catalunya. Després d'infructuoses propostes de mediació, ambdues parts van convenir el sotmetiment a un arbitratge d'equitat del mateix TLC. D'aquesta forma i previs els tràmits pertinents, la Comissió de Mediació del TLC va dictar en data 30-07-12 un Laude arbitral d'equitat, amb el pronunciament que consta a la prova documental d'ambdues parts i que en aquest punt es dóna per íntegrament reproduït, atesa la seva extensió (documents núm. 6 al 14 de la part actora i documents núm. 1 al 8 de la part demandada).

6è.- A petició de les empreses demandades i per tal que els àrbitres aclarissin el laude dictat en relació a la seva vigència, la Comissió de Mediació del TLC, en data 18-09-12, va pronunciar el següent aclariment:

Primer

El laude arbitral dictat per la Comissió de Mediació del Tribunal Laboral de Catalunya, el dia 30 de juliol de 2012, en el seu punt primer, estableix que el marc normatiu d'aplicació serà el Conveni Nacional d'Arts Gràfiques i els punts recollits en el present laude. Per tant, la vigència del laude arbitral serà la que vingui establerta per l'esmentat Conveni, tret d'aquells punts del referit laude arbitral que tingui una vigència diferent o tinguin, per la seva condició, un caràcter permanent en el temps. [...] (documents núm. 7 i 8 de la part demandada).

7è.- Disconformes els representants dels treballadors amb el contingut del Laude arbitral, aquests van formular demanda de conflicte col lectiu davant del Jutjat Social impugnant la legalitat de l'arbitratge i postulant la nul litat parcial del laude. Aquesta demanda de conflicte col lectiu va ser íntegrament desestimada per sentència de data 19-11-12, dictada pel Jutjat Social 29 de Barcelona, i confirmada per una altra sentència dictada el 16-09-13 per la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (documents núm. 21 i 22 de la part actora i núm. 10 i 11 de la demandada).

8è.- En data 20-12-13 les empreses demandades van lliurar sengles comunicacions als representants dels treballadors expressant el següent:

El nuevo Convenio Nacional de Artes Gráficas sustituye al Laudo Arbitral dictado por el TLC, salvo en determinados aspectos o puntos, con efectos de 1 de enero de 2014. En virtut d'aquesta comunicació, les empreses van comunicar als treballadors que consideren que no són vigents a partir del dia 1 de gener de 2014 els següents apartats del Laude arbitral: 2n, 3r, 4t, 5è -organització del treball-, 6è -complement d'IT-, 7è - ajut a guarderia i escolaritat-, 11è -permisos retribuïts-, 14è, 16è -hores sindicals, acumulació- i 19è -garantia personal. (documents núm. 1 i 2 de la part actora i documents de la part demandada núm. 12 a 34).

9è.- En data 23-01-14 la part demandant va presentar papereta de conciliació d'aquest nou conflicte col lectiu davant del TLC. En data 30-01-14 les parts van intentar la conciliació davant del TLC, finalitzant l'intent amb el resultat de sense avinença (document de la part actora núm. 20).

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Les empreses demandades presenten recurs de suplicació contra la sentència que estima la demanda en matèria de conflicte col lectiu. El recurs ha estat impugnat per la part demandada. El recurs es presenta amb un únic motiu, per la via de l' article 193 c) de la Llei reguladora de la jurisdicció social, centrant la controvèrsia en la determinació de la vigència del Laude de 30 de juliol de 2012 i els efectes que sobre la mateixa va produir la publicació i entrada en vigor del nou Conveni Col lectiu Estatal del Sector d'Arts Gràfiques (CEAG), corresponent al període 2012-2013, però publicat en el BOE del 21 d'agost de 2013. Segons la part actora, tesi que admet la sentència del jutjat social, la vigència del Laude no ha estat afectada pel nou conveni sectorial, i que per tant aquest té una vigència indefinida en el temps. Pel contrari,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Cataluña 497/2018, 26 de Enero de 2018
    • España
    • 26 Enero 2018
    ...de Artes Graficas), según resolvió Sentencia de J. S.nº 25 de Barcelona de 12.6.2014 (proc. 77/2014); confirmada por STSJ de Catalunya de 2.2.2015 (rec. 6391/2014 ). (Doc. nº 6 ramo de prueba parte actora y doc.nº 7 ramo de prueba parte Previo al traslado de centro de trabajo, el comité de ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR