STSJ Cataluña 1602/2015, 4 de Marzo de 2015

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2015:1357
Número de Recurso6153/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1602/2015
Fecha de Resolución 4 de Marzo de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

Recurs de Suplicació: 6153/2014

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 4 de març de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 1602/2015

En el recurs de suplicació interposat per Lucía a la sentència del Jutjat Social 1 Tarragona de data 2 de juliol de 2014 dictada en el procediment núm. 622/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part INSS (Tarragona) i TGSS (Tarragona), ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 24-7-12 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre incapacitat temporal, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 2 de juliol de 2014, que contenia la decisió següent:

Que desestimando la demanda formulada por Dª . Lucía, defendida y representada por el Graduado Social D. Joaquín Vandellós Doménech, contra el Instituto Nacional de la Seguridad Social y Tesorería General de la Seguridad Social, defendidos y representados por el Letrado del Cuerpo de la Administración de la Seguridad Social D. Miguel Usón, debo confirmar y confirmo la resolución administrativa impugnada.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

La actora, Lucía, mayor de edad, con DNI nº NUM000, está afiliada al Régimen Especial de Trabajadores Autónomos de la Seguridad Social con nº NUM001, causó baja médica por enfermedad común en fecha 2 de marzo de 2012, cuando prestaba sus servicios profesionales como autónoma de establecimiento (expediente administrativo INSS).

SEGUNDO

Por escrito de solicitud de la actora, presentado en fecha 2 de marzo de 2012, se inició expediente de prestaciones de incapacidad temporal seguido ante el INSS con número NUM002, que culminó con resolución del mismo Organismo Público de fecha 22 de mayo de 2012 por el cual se denegaba el derecho de la solicitante a la prestación de incapacidad temporal por no encontrarse al corriente de pago de las cotizaciones de la Seguridad Social por el periodo de tiempo comprendido desde el día 1 de octubre de 2011 al 31 de enero de 2012 (expediente administrativo INSS).

TERCERO

Las contingencias comunes están cubiertas por la Entidad Gestora, siendo que la base reguladora de la prestación de IT asciende a 850 euros mensuales (hechos no controvertidos).

CUARTO

La trabajadora demandante, al tiempo de solicitar la prestación de IT, no había cumplido con su obligación de cotizar a la Seguridad Social durante el periodo de tiempo comprendido desde el día 1 de octubre de 2011 al 31 de enero de 2012, ascendiendo la deuda al importe de 1.934,77 euros (expediente administrativo).

QUINTO

Presentada la correspondiente solicitud de aplazamiento para el pago de la deuda contraída por la actora con la seguridad social, se dictó resolución del por la Tesorería General de la Seguridad Social de 20 de marzo de 2012, por la cual se acordaba "Conceder al sujeto responsable reseñado en el encabezamiento el aplazamiento para el pago de su deuda contraída con la Seguridad Social durante el periodo de octubre de 2011 a enero de 2012, por un importe total de 1.934,77 euros" (expediente administrativo).

La trabajadora se puso al corriente en el pago de las cuotas de la Seguridad Social en fecha 19 de junio de 2012 (expediente administrativo; doc. nº 4 actora).

SEXTO

La parte actora presentó reclamación administrativa previa en fecha 21 de junio de 2012 ante el INSS, por la cual solicitaba que se revocara la resolución administrativa impugnada y se le reconociera el derecho a percibir la prestación económica por incapacidad temporal, siendo que la misma fue desestimada por resolución de 28 de junio de 2012 porque "no han variado los hechos ni los fundamentos de derecho en los que se basó la resolución ahora recurrida, por lo que se mantiene la denegación de la prestación por incapacidad temporal" (expediente administrativo INSS).

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs de la demandant contra la sentència que desestima la prestació d'incapacitat temporal pel Règim Especial de Treballadors Autònoms per no estar al corrent de les quotes en el moment d'iniciar la situació, és per revisar els fets provats i examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l'article núm. 193, b) i c) de la Llei Reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE 11 d'octubre).

Segon

Postula la modificació del cinquè fet provat que es refereix a que va presentar petició de pagament aplaçat del deute que tenia la demandant amb la Seguretat Social i el 20 de març de 2012 la Tresoreria General de la Seguretat Social va acordar concedir l'aplaçament del pagament del deute durant el període d'octubre de 2011 a gener de 2012 per import total de 1.934,77 euros. La demandant es va posar al corrent de pagament el 19 de juny de 2012.

Interessa l'addició que digui: " Per part del Institut Nacional de la Seguretat Social en data de 22 de maig de 2012 va dictar resolució que comunicava a la demandant les quotes pendents i concedia un termini de 30 dies naturals a partir de la recepció com a requisit necessari per reconèixer la prestació d'incapacitat temporal interessada. La demandant va ingressar la totalitat del deute abans dels trenta dies de termini el 19 de juny de 2012."

Basa l'addició en la resolució que cita i en el comprovant de pagament del deute.

La modificació de fets provats únicament pot ser conseqüència d'un error de fet evident i ha de derivar de la prova pericial o documental eficaç i eficient, sense haver de recórrer a deduccions lògiques o raonables atès el caràcter extraordinari del recurs de suplicació i del fet que no es tracta d'una segona instància, raó que impedeix dur a terme una anàlisi de la prova practicada amb una valoració nova de la totalitat dels elements de prova emprats ( Sentència de la Sala de lo Social del Tribunal Suprem de 18 de novembre de 1.999 ), perquè això suposaria la substitució del criteri objectiu del jutge d'instància que, com s'ha dit, aprecia els elements de convicció segons l' article 97.2 de la Llei Reguladora de la Jurisdicció social, que és un concepte més extens que el de mitjans de prova, ja que compren tan els mitjans de prova que enumera l'article 299 de la Llei d'Enjudiciament Civil com el comportament de les parts en el transcurs del procés i també les seves omissions, davant l'anàlisi de la part, lògicament parcial i interessada, cosa que no es pot acceptar perquè suposa un desplaçament de la funció judicial ordenada per l' article 2.1 de la Llei Orgànica del Poder Judicial i per l'article núm . 117.3 de la Constitució Espanyola de manera exclusiva als jutges i tribunals. La doctrina jurisprudencial pacífica i reiterada dels Tribunals laborals i d'aquesta Sala, manté que únicament de manera excepcional els...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Cataluña 7650/2016, 23 de Diciembre de 2016
    • España
    • 23 Diciembre 2016
    ...cobrament al seu abast. Conseqüentment amb la doctrina jurisprudencial i amb el nostre criteri en el mateix sentit ( STSJ de Catalunya de 4 de març de 2015, rec. 6153/2014 ) reconeixem al demandant el dret a la prestacio d'Incapacitat Temporal amb efectes de la data del fet causant 12 de ma......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR