STSJ Cataluña 163/2015, 14 de Enero de 2015

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2015:187
Número de Recurso4876/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución163/2015
Fecha de Resolución14 de Enero de 2015
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

EL

Recurs de Suplicació: 4876/2014

IL·LM. SR. AMADOR GARCIA ROS

IL·LM. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 14 de gener de 2015

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 163/2015

En el recurs de suplicació interposat per Severiano a la sentència del Jutjat Social 2 Mataró de data 12 de desembre de 2013, dictada en el procediment núm. 350/2013, en el qual s'ha recorregut contra la part Fogasa i Victoria, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 24 d'abril de 2013, va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 12 de desembre de 2013,, que contenia la decisió següent:

ESTIMAR la demanda interposada per la treballadora demandant Victoria, dirigida contra l'empresa Severiano, DNI NUM000, i contra el FOGASA, DECLARANT IMPROCEDENT l'acomiadament de la treballadora de data 17 d'abril de 2013; i CONDEMNANT a l'empresa demandada a o bé readmetre a la treballadora demandant en les mateixes condicions laborals prèvies al seu acomiadament o bé satisfer a la treballadora demandant una indemnització de 45 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats, calculada entre el dia d'inici de la relació, 13 de febrer de 2007, i el dia de publicació de la reforma, 11 de febrer de 2012, per quantia de 10.120,50 euros, més una indemnització de 33 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 24 mensualitats, calculada entre el dia d'entrada en vigor de la reforma, 12 de febrer de 2012, i el dia de l'acomiadament, 17 d'abril de 2013, per quantia de 1.855,43 euros, sempre descomptant la indemnització ja entregada de 4.616'06 euros, sent procedents els salaris de tramitació en favor de la treballadora en cas que hi hagi readmissió; i amb CONDEMNA de l'empresa demandada a satisfer a la treballadora demandant la quantia deguda de 1.713'43 euros, més en aquest cas interessos del 10%. L'empresa condemnada disposarà d'un termini de 5 dies des de la notificació de la sentència per a optar entre la readmissió o el pagament de les indemnitzacions procedents; opció que a més haurà de realitzar per escrit o compareixença davant la Secretaria del Jutjat, amb advertiment a l'empresa condemnada conforme si no opta en el termini indicat de 5 dies i en la forma establerta s'entendrà que procedeix la readmissió.

Respecte del FOGASA, procedeix la seva absolució, sense perjudici de les responsabilitats legals que, en el seu cas, li puguin correspondre.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

"PRIMER.- La Sra. Victoria va iniciar prestació de serveis per compte i sota la dependència de l'empresa Severiano, amb DNI NUM000, dedicat al comerç del moble i amb domicili a la localitat de Mataró, en data 13 de febrer de 2007, ostentant la categoria d'ajudant de dependenta i rebent un sou brut diari, amb inclusió de la prorrata de pagues extres, de 44'98 euros, signant primer un contracte de durada determinada en base al qual va prestar serveis a la tenda que el demandat tenia al carrer Biada,4, de Mataró, per a passar posteriorment a la botiga del carrer Països Catalans, tornant després a la botiga del carrer Biada i finalment a la botiga del carrer de la Riera, 61, de Mataró, sent allà l'única treballadora i per tant realment fent les funcions de dependenta, fent jornada completa, amb contracte que posteriorment es transforma en indefinit i sense ocupar càrrec de representació.

Tampoc discuteix l'empresa que es dedica al comerç del moble amb el nom ALABARCE DECORACIÓ i amb botigues a Mataró, concretament al carrer Biada i al carrer de la Riera, i a Barcelona, concretament al carrer príncep d'Astúries, al carrer Diputació i al carrer Bailén, dedicant-se també a la tapisseria amb el nom ALABARCE TAPICEROS, concretament amb una botiga al carrer Sant Cugat, 56, de Mataró.

SEGON

La treballadora demandant estava embarassada des del dia 13 de desembre de 2012.

TERCER

La treballadora rep en data 2 d'abril de 2013, burofax en el que se li comunica el seu acomiadament amb efectes des del dia 17 d'abril de 2013. La carta d'acomiadament entregada a la treballadora demandant consta per exemple en els folis 13 i 14 de la causa, donant-se el seu contingut totalment per reproduït, sense perjudici de destacar que en ella, bàsicament, l'empresa manifesta primer que la decisió d'acomiadar es deu a la necessitat d'amortitzar el lloc de treball de la demandant per causes productives i organitzatives, passant a dir a continuació que la causa que ha motivat la decisió és la necessitat d'amortitzar el lloc de treball de la demandant per motius econòmics, degut a què en el darrer any l'empresa ha vist reduït considerablement el seu número de vendes, amb resultat de pèrdues per a l'empresa i amb la necessitat doncs de tancar la botiga del carrer de la Riera de Mataró, sent la demandant l'única treballadora del centre. L'empresa manifesta que posa a disposició de la treballadora la quantia indemnitzatòria de 4.616'06 euros.

QUART

El demandat declara en les seves declaracions tributàries de rendiments d'activitats econòmiques respecte el quart trimestre de l'any 2012 i els primers trimestres de l'any 2013 uns resultats negatius. Així, en el darrer trimestre de l'any 2012 el resultat és de pèrdues en la quantia de 14.393 euros, passant a ser de 7.652 euros en el primer trimestre de l'any 2013, de 19.238'51 euros en el segon trimestre de l'any 2013 i de 13.100 euros en el tercer trimestre de l'any 2013.

CINQUÈ

En data 29 d'abril de 2013 l'empresa paga a la treballadora la quantia en concepte d'indemnització de 4.616'06 euros.

SISÈ

En el moment del judici, l'empresa devia satisfer a la treballadora la quantia de 802'99 euros de la paga de beneficis de l'any 2011 i la quantia de 910'44 euros de la paga de beneficis de l'any 2012, amb un total degut per aquests conceptes de 1.713'43 euros.

SETÈ

En data 23 de juliol de 2013 es va celebrar sense avinença la prèvia conciliació entre les parts, havent-se presentat papereta de conciliació i demanda judicial el dia 22 d'abril de 2013. "

Tercer

Contra aquesta sentència la part Severiano va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària i la part actora el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS JURÍDICS

ÚNIC.- Contra la sentència del primer grau jurisdiccional que ha estimat en part la demanda contra l'acomidament objectiu de l'actora, s'alça ara en suplicació la demandada. Tanmateix, però, escau referir que la demandant formula en la impugnació del recurs una sèrie de consideracions relatives a la inadmissió del recurs. Així, s'afirma que no s'ha complert amb el necessari requisit de consignació, ni s'ha efectuat el pagament de taxes. Les dites al legacions han de ser analitzades en primer lloc per la Sala, atès el seu caràcter obstatiu per a l'estudi dels motius del recurs.

Doncs bé, del contingut de les actuacions es deriva el següent íter processal:

  1. La sentència del primer grau, com hem dit, declarà la improcedència de l'acomiadament de l'actora, condemnant la recorrent als efectes legalment previstos i, entre ells, a abonar-li cas de no readmissió la quantitat d' "una indemnització de 45 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 42 mensualitats, calculada entre el dia d'inici de la relació, 13 de febrer de 2007, i el dia de publicació de la reforma, 11 de febrer de 2012, per quantia de 10.120,50 euros, més una indemnització de 33 dies de salari per any treballat, amb un màxim de 24 mensualitats, calculada entre el dia d'entrada en vigor de la reforma, 12 de febrer de 2012, i el dia de l'acomiadament, 17 d'abril de 2013, per quantia de 1.855,43 euros, sempre descomptant la indemnització ja entregada de 4.616'06 euros, sent procedents els salaris de tramitació en favor de la treballadora en cas que hi hagi readmissió; i amb CONDEMNA de l'empresa demandada a satisfer a la treballadora demandant la quantia deguda de 1.713'43 euros, més en aquest cas interessos del 10%"

  2. En data 15.01.2014 l'empresa demandada presentà escrit anunciant la seva intenció de formular recurs de suplicació. En el dit escrit s'indicava que atès que el demandant era beneficiari de la Seguretat Social en la seva condició de cotitzant al RETA estava exempt del pagament de taxes, fent esment a la interlocutòria del TS de 5 de juny de 2013. Alhora, s'acompanyava el justificant d'haver dipositat els 300 euros legals. I respecte la consignació s'afirmava que la part estava a l'espera que, un cop endegats els tràmits oportuns de taxació d'un immoble propietat del senyor Alarce, així com de la gestió notiral, per fer una garantia hipotecària que consignés la quantitat objecte de la condemna.

  3. Per diligència d'ordenació del jutjat de data 16 de gener s'atorgà al recorrent un termini de cinc dies per a que esmenés el defecte de manca d'aportació en el moment de l'anunci de recurs dels justificants d'assegurament de la condemna. La dita diligència fou notificada a la demanda el dia 31 de gener

  4. En data 5 de febrer, l'empresari recorrent presentà escrit davant el jutjat que s'acompanyava d'un informe de taxació immobiliària en quantia de 116.051 euros amb 73 cèntims d'un immoble de la seva propietat, sol licitant que es tingués per anunciat en forma el recurs de suplicació.

  5. Per diligència...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Consignación o aseguramiento de las cantidades objeto de condena
    • España
    • El anuncio del recurso de suplicación
    • 15 Marzo 2018
    ...03.02.2004 –rec. 57/2003–, 16.04.2004 –rec. 8/2004–, 13.04.2011 –rec. 5/2011–, 18.06.2013 –rec. 5/2013–, 03.02.2014 –rec. 60/2003–, STSJ Cataluña 14.01.2015 –rec. 4876/2014–, ATSJ Andalucía –Granada– 14.04.2010 –rec. 513/2010–, Castilla-La Mancha 17.12.2009 –rec. 20/2009–, Cataluña 05.05.20......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR