STSJ Cataluña 7261/2010, 10 de Noviembre de 2010

PonenteAMADOR GARCIA ROS
ECLIES:TSJCAT:2010:8566
Número de Recurso1991/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución7261/2010
Fecha de Resolución10 de Noviembre de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2009 - 0013467

mm

ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL SANCHEZ BURRIEL

ILMO. SR. AMADOR GARCÍA ROS

ILMA. SRA. VERONICA OLLÉ SESE

En Barcelona a 10 de noviembre de 2010

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 7261/2010

En el recurso de suplicación interpuesto por Doroteo y Otros frente a la Sentencia del Juzgado Social

33 Barcelona de fecha 30 de noviembre de 2009 dictada en el procedimiento Demandas nº 471/2009 y siendo recurrido/a Interurbano de Prensa, S.A.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. AMADOR GARCÍA ROS .

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de noviembre de 2009 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar en part la demanda promoguda per Belen, Doroteo i Lucio contra INTERURBANO DE PRENSA, S.A., i FONS DE GARANTIA SALARIAL, i condemnar a l'empresa demandada a abonar a Belen

, 72.529 euros, a Doroteo, 68.115,05 euros i a Lucio, 51.841,50 euros, en concepte de indemnització prevista contractualment per l'extinció del contracte a instància de INTERURBANO DE PRENSA, S.A. Absolc el FONS DE GARANTIA SALARIAL.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- Els demandants havien estat vinculats amb la demandada en règim laboral en el període de 13.07.90 fins el 20.12.95, prestant serveis com a transportistes.

  1. - Extingida la relació laboral per causa de la reforma operada pel Rdleg 1/95 (que en el seu art. 1.3 .

    g) exclogué de la consideració laboral a determinats transportistes), la demandada -el mateix any 1995- signà tot un seguit de contractes de transport, idèntics, amb les diverses la cooperatives que constituïren els antics treballadors que (capitalitzaren la prestació d'atur), entre ells els demandants, a fi de mantenir les "rutes" de repartiment de les publicacions periòdiques. L'objecte d'aquests contractes era "la realización del transporte, reparto, recogida de devolución y cobro de las publicaciones y mercancías que Interpress encomiende... Dada la enorme importancia que en el sector de reparto de publicaciones periódicas tiene el exacto conocimiento de los productos a repartir y de los puntos a servir, así como el horario y lugar de entre, en el anexo III a este contrato se identifican las rutas contratadas con la transportista así como las personas que ésta ha decidido asignar en exclusiva a cada ruta contratada. Estas rutas (entendidas como zonas de reparto) no podrán variarse salvo por acuerdo mútuo entre las partes" (foli 335). A la clàusula setena s'establia una durada de 25 anys, així com els diversos incompliments greus que justificarien la rescissió unilateral del contracte per cada una de les parts (folis 337-339).

  2. - En els mateixos contractes, com a clàusula desena, s'establí que, en cas que "el contrato se resolviese por voluntad unilateral de Interpress que no se derive de incumplimientos del transportista", aquests tindrien dret al cobrament de les quantitats indicades en l'annex III del contracte, equivalent a la indemnització que els hi corresponia per l'extinció de l'anterior relació laboral i que, en el cas dels demandants i en l'ordre de l'encapçalament, era de 5.460.570, 4.974.286 i 3.181.488 pessetes (que no perceberen en el moment de l'extinció), incrementant-se a raó de 15.000 pessetes per cada mes transcorregut des de la data del contracte, i, a més, a l'import resultant s'hauria de revaloritzar anualment en funció de l'increment de l'IPC (folis 344 i 462). En el supòsit que INTERPRESS deixés de repartir les rutes incloses en el contracte i la nova empresa contractada per "El Periódico de Catalunya" assumís per escrit les condicions del contracte, no seria aplicable la indemnització pactada. En qualsevol cas, el transportista tindria dret a cobrar 185.538 pessetes si el contracte es resolgués per qualsevol causa (folis 341 i 459).

  3. - En data 30.11.02 els demandants i la demandada van signar un acord pel qual regulaven l'activitat de transport realitzat fins llavors com integrants de la respectiva cooperativa, ja dissolta, i que a partir de la data de signatura de l'acord es faria per cada un dels demandants directament, amb assignació d'una ruta específica a cada un d'ells (núms. 871, 805 i 886, respectivament), reconeixent la vigència del contracte de transport subscrit l'any 1995 (folis 345, 469 i 545). Tot i aquesta adscripció a una ruta fixa, els demandants podien ser adscrits a una altra ruta, com passà amb Doroteo, que passà de la 805 a la 951.

  4. - De llavors ençà, els demandants han vingut desenvolupant serveis de transport per l'empresa demandada, fent la "ruta fixa" encomanada, donats d'alta en el RETA i sense treballadors al seu càrrec, i amb vehicle propi (amb un pes màxim autoritzat de 3.500 kg.) essent la retribució mitjana darrera de 3.728,07,

    4.214,20 i 4.367,82 euros mensuals, respectivament, en l'ordre de l'encapçalament (fet conforme).

  5. - INTERURBANO DE PRENSA, S.A., havia subscrit en data 01.03.04 un contracte amb "Logística de Medios de Catalunya, S.L." el repartiment, recollida de devolucions i cobrament de les publicacions distribuïdes per aquesta per a Barcelona i la província. En el contracte s'establia que corresponia a "Logística de Medios de Catalunya, S.L." determinar els punts de venda, els enviaments a transportar a cada punt de venda, així com la reorganització, si s'esqueia, de les rutes (foli 612 i següents).

  6. - "Logística de Medios de Catalunya, S.L." ha notificat a la demandada, en els darrers mesos de 2008, l'eliminació de diverses rutes, a fi de reajustar les rutes a la realitat de punts de venda existents en la zona de repartiment, en raó dels punts de venda i el quilos transportats, ja que actualment ha baixat l'edició de les publicacions repartides (declaració de la demandada).

  7. - Belen, la ruta de la qual no ha estat eliminada, rebé comunicació de 26.2.09 del següent tenor literal (foli 445):

    "Por la presente le comunicamos que, según conversación mantenida con los representantes de los trabajadores por cuenta propia de INTERPRESS y el director de operaciones de la misma, llegaron al acuerdo de realizar una restructuración de personal autónomo y rutas, provocada por nuestro cliente cliente Logistica de Medios, por lo que hemos decidido prescindir de sus servicios con fecha 28 de febrero del presente, por lo que rogamos pase por nuestras oficinas a la mayor brevedad para poder hablar con Vd.".

  8. - Els altres dos demandants, les rutes dels quals sí han estat eliminades (i els punts de venda, reassignats a altres rutes), reberen comunicació, també de data 26.2.09, d'idèntic tenor literal (folis 445 i 527).:

    "Por la presente le comunicamos que nuestra cliente Logistica de Medios, nos ha trasladado que con fecha 2.3.09, la ruta de reparto que usted venía realizando ha decidido suprimirla, por lo que el objeto del contrato que usted mantenía con nostros, consistente en el reparto del material de Logistica de Medios en esa ruta, ha dejado de existir, por lo que le dispensamos de realizar el reparto los días 28 de febrero y 1 de marzo. Por lo anterior, agradeciendo los servicios que hasta la fecha nos ha prestado, le rogamos que presente las facturas que tenga pendientes a fin de dar por finiquitada la relación contractual que hemos...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Islas Baleares 335/2011, 12 de Julio de 2011
    • España
    • 12 Julio 2011
    ...el caso de no producirse tal comunicación". Por lo tanto, como sostienen las SSTSJ de Catalunya 5776/2010, de 14 de septiembre y 7261/2010, de 10 de noviembre, el legislador nos está diciendo que la formalización del contrato se convierte en un elemento constitutivo y deja de tener una simp......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR