STSJ Cataluña 240/2011, 17 de Enero de 2011

JurisdicciónEspaña
Número de resolución240/2011
Fecha17 Enero 2011

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 17079 - 44 - 4 - 2009 - 0029938

mm

ILMO. SR. AMADOR GARCIA ROS

ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

ILMA. SRA. VERÓNICA OLLÉ SESÉ

En Barcelona a 17 de enero de 2011

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 240/2011

En el recurso de suplicación interpuesto por Claudia frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Girona de fecha 14 de mayo de 2010 dictada en el procedimiento Demandas nº 1370/2009 y siendo recurridos Marina (heredera del Sr. Julio ) y Fondo de Garantia Salarial. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. AMADOR GARCIA ROS .

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 14 de mayo de 2010 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimo la demanda interposada per na Claudia contra Marina, els hereus d'en Julian Julio i el Fons de Garantia Salarial i, en conseqüència, declaro ajustada a dret l'extinció del contracte laboral per la mort de l'esmentat causant amb data d'efectes de l'extinció del dia 10/10/2009; absolc als demandats esmentats.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

" PRIMER.- La demandant prestava serveis com treballadora d'en Julio des amb les següents circumstàncies laborals:

Antiguitat: 03.06.1999

Categoria: dependenta

Salari mensual regulador: 1.453,66 euros (incloses les pagues extres). La prestació de serveis es realitzava a la botiga que radicava en el local comercial ubicat en la planta baixa de l'edifici núm. del carrer Mercaders amb sortida també al carrer Tapioles núm. 25 de Blanes.

(L' antiguitat, la categoria i el salari s'han acreditat pel contingut de les nòmines que consten dels folis 211 a 217 d'aquestes actuacions).

SEGON

En data del 12/04/2009 va morir Julio ; en un primer moment, el seu germà autoritzava les comandes que realitzava l'actora per abastir la botiga. L'actora s'encarregava de fer el pagament del lloguer de la botiga i es feia pagament així mateixa del seu sou.

En data de 22/07/2009 es va formalitzar l'escriptura de manifestació i acceptació de l'herència testada d'en Julio, na Marina va renunciara pura i simplement a tots els drets acceptar a l'herència del causant i va acceptar a benefici d'inventari l'herència de l'esmentat Sr. Julio en nom del seu fill Clemente, nascut el 16/07/1992. Desprès d'això, Doña. Marina va encarregar a l'actora l'elaboració d'un inventari i, també, va encarregar a l'actora que no fes més comandes per a la botiga.

(Aquest fets s'han acreditat pel contingut dels folis 41 i 218 a 220 d'aquestes actuacions i, per les manifestacions de l'actora (minut 13 de la gravació) a la prova de l'interrogatori de na Claudia )

TERCER

Amb data de 9/10/2009 l'actora va rebre la següent comunicació escrita:

" Benvolguda Sra.

Per la present i, en representació, com tutora del meu fill Clemente, menor d'edat.

Com vostè ja sap el dia 12 d'abril va morir el seu pare Julio amb qui jo personalment no tenia cap relació. Resulta que l'hereu és el fill que tant per la seva minoria d'edat com per voluntat ha acceptat l'herència a benefici d'inventari. L'escriptura es a formalitzar a Lloret el 22 de juliol i si vol li podem exhibir per a la seva comprobació

Donada la defunció del Sr. Julio ens veiem en l'obligació, una vegada fet l'inventari per a la liquidació de l'herència que ens acaba de lliurar, a procedir al tancament del negoci i baixa total de l'empresa individual per impossibilitat de continuar. Igualment una vegada retirada totes les existències procedirem a resoldre el contracte de l'arrendament.

Per tant de conformitat amb l'article 49.1 e) donem per extingit el contracte i procedim a donar de baixa a la seguretat social amb data d'efectes a demà dia 10 d'octubre del 2009 que és la mateixa data d'efectes de l'extinció.

En quan la gestoria que portava els papers Don. Julio hagi acabat de regularitzar la seva situació lliurarem la documentació precisa així com les nòmines que sabem que no li havien fet. Igualment li lliurarem els certificats precisos i el que li calgui per demanar les prestacions que tingui acreditades. Esperem poder fer lliurament de tot això en un termini de dos o tres dies hàbils.

Finalment li demanem que firmi al final als sols efectes d'acreditar la recepció de l'original.

Atentament,

Marina com a tutora i en nom d' Clemente "

La botiga es va tancar sobre la data d'efectes de l'acomiadament de l'actora.

En data 30 de gener de 2010, quan ja estava buidada totalment la botiga i feta la liquidació del gènere, es va resoldre definitivament el contracte d'arrendament de local comercial on treballava l'actora i es van entregar les claus al propietari de local.

(Fets i contingut de la carta d'extinció que consta en els folis 382 i 69 d'aquestes actuacions, declaració de l'actora a la prova de l'interrogatori de na Claudia i testimoni d'en Constantino ).

QUART

La treballadora demanant no ostenta ni ha ostentat càrrec de representació unitària ni sindical.

(Aquest fet no ha estat controvertit).

CINQUÈ

La part actora va intentar l'acte conciliatori preceptiu, la papereta es va presentar en data de 3711/2009 i l'acte es va celebrar el dia 16/12/2009 finalitzar amb el resultat d' intentat sense efecte; per incompareixença de la part demandada.

(Aquest fet no ha estat controvertit i consta al foli 9 d'aquestes actuacions)." TERCERO.- Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Frente a la sentencia de instancia que declara ajustada a derecho la extinción del contrato del reclamante derivada del fallecimiento de quien fuera su empleador, ahora, se interpone el presente recurso de suplicación en el que en tres motivos, claramente diferenciados, denuncia: infringidos, el artículo 49.1.g), 44, 55 y 56 TRET, por considerar, que el tiempo transcurrido no es el razonablemente hubiere permitido la extinción del contrato por esta causa, y que por parte de los sucesores no se han efectuados actos inequívocos de no querer continuar con la explotación, pero no solicita la nulidad de la sentencia. Por vía de b) como si de una apelación se tratará, manifiesta su conformidad o disconformidad con los hechos probados, y en concreto, esta en absoluto desacuerdo, con el segundo sobre el que al parecer propone una redacción alternativa, sin citar documento en que apoyarla y haciendo todo tipo de valoraciones carentes de todo apoyo probatorio. Y por último por vía del c) denuncia la infracción del artículo 49.16. ET, aunque habrá que entender que es

49.1 .g)ET.

SEGUNDO

En relación con la primera de las censuras, que se hace por...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 temas prácticos
  • Sucesión de empresa y la continuidad de los contratos de trabajo
    • España
    • Práctico Asesor Práctico Laboral Estatuto de los Trabajadores Extinción del contrato de trabajo
    • 14 Mayo 2019
    ... ... del TSJ de Castilla y León, Sala Social, de 17 de octubre de 2016 [j 2] estima no haber lugar ... TS, Sala 4ª, de lo Social, 85/2022, 28 de Enero de 2022 [j 7] : Cuando una Administración ... de lo Social, Sentencia de 7 de Enero de 2011, rec. 2297/2010. Ponente: Ilmo. Sr. José ... ] Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, Sala de lo Social, Sentencia de 5 de Noviembre ... ...

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR