STSJ Cataluña , 30 de Enero de 2001

PonenteJOSE CESAR ALVAREZ MARTINEZ
ECLIES:TSJCAT:2001:1305
Número de Recurso7635/2000
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución30 de Enero de 2001
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 7635/2000 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL MCP ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. D. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS ILMO. SR. D. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ En Barcelona a 30 de enero de 2001 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 888/2001 En el recurso de suplicación interpuesto por Enrique frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº19 Barcelona de fecha 9.06.2000 dictada en el procedimiento nº 313/2000 y siendo recurrido DIRECCION000 . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ .

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 3.04.00 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinario, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 9.06.2000 que contenía el siguiente Fallo:

Que desestimando la demanda planteada por D. Enrique , debo absolver y absuelvo de la misma a la DIRECCION000 , declarando PROCEDENTE su despido de 25.2.00 sin derecho a indemnización ni salarios de tramitación.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

PRIMERO

D. Enrique , CON dni Nº NUM000 , ha prestado servicios para DIRECCION000 desde el 9.12.91, con la categoría de oficial 1ª y un salario últimamente de 366.206 ptas. brutas con inclusión de la prorrata de pagas extras. (doc. 10 empresa).

SEGUNDO

El 14.2.00 la demandada notificó al actor el siguiente pleito de cargos:

"Segons la documentació de la qual disposa l'Auditoria Interna d'aquesta entitat i segons les manifestacións efectuades per vostè el día 10 de febrer del 2000 davant el notari Sr. Ginés-José Sánchez Amorós, vostè reconeix haver utilitzart diners de comptes de clientes de DIRECCION000 per fe préstecs a tercers.

Aquesta pràctica phohibida l'ha realitzar concretament: del compte NUM001 de DIRECCION001 , 8 milions de ptes. el día 3 de maig de 1999 i 4 milions més el dia 1 de juliol de 1999 u del compte número NUM002 de Gabriela , 4 milions de ptes. el día 6 de juliol de 1999.

Atès que l'entitat ha tingut coneixement d'aquestes gravíssimes irregularitats al propassat día 10 de febrer del 2000, mitjançant la present li fem palès que considerem que pot haverse fet creditor d'una de les sancions per falta molt greu en base a allò que es contempla en els apartats 4.4., 4.9 i 4.10 de l'article 90 del tex refós dels Convenis Col.lectius XIII i XIV "Estatut dels Empleats de les DIRECCION000 ", sense que en principi res no canviï ni pel fet que el Sr. Luis María i la Sra. Gabriela autoritzessin els "préstecs" amb diners de la seva titularitat però dels quals la custòdia, recerca de rendiment i gestió estaven encomanades a DIRECCION000 , ni perquè aquells senyors ignoressin, o no, les identitats dels "prestataris". Els esmentats apartats preveuen la possibilitat d'acomiadament (la qual, fins i tot, en relació a l'apartat 2.3 de l'article 92 del mateix text refós, és imposada) per, respectivament, la transgressió de la bona fe contractual, l'abús de confiança i el fet d'emprendre negocis en competència amb DIRECCION000 .

Per formular les al.legacions que consideri oportunes respecte a aquesta notificació, podrà dirigir escrit, amb proposició de proves o sense, al cap d'aquest departament en el termini de tres dies hàbils (art.

93 de l'Estatut d'Empleats de les DIRECCION000), finalitzats els quals es resoldrà en conseqüencia."

TERCERO

El 18.2.00 la empresa acordó lo siguiente:

"En no haber presentat al.legacions a la notificació que li va entregar el Cap de Recursos Humans el passat día 14 de febrer considerem que no hi ha d'haver cap esmena ni rectificació, per part de DIRECCION000 , a la abans esmentada notificació.

Tenint constància que vostè ha utilitzat diners de comptes de clients de DIRECCION000 per fer préstecs a tercers, segons les manifestacions efectuades per vostè el día 10 de febrer del 2000 davant el notari Sr. Ginés-José Sánchez Amorós i la documentació de la qual disposa l'Auditoria Interna d'aquesta entitat, concretament: del compte NUM001 de DIRECCION001 , 8 milions de ptes. el día 3 de maig de 1999 i 4 milions més el día 1 de juliol de 1999 i del compte número NUM002 de Gabriela , 4 milions de ptes. el día 6 de juliol de 1999, transgredint la bona fe contractual, abusant de la confiança dipositada en vostè i emprenent negocis en competència amb DIRECCION000 , sense que en principi res no canviï ni pel fet que Don. Luis María i la Sra. Gabriela autoritzessin els "préstecs" amb diners de la seva titularitat però del quals la custòdia, recerca de rendiment y gestió estaben encomanades a DIRECCION000 , ni perquè aquells senyors ignoressin, o no, les identitats dels "prestataris", s'ha resolt procedir al seu acomiadament.

La decisió es basa en allò que es comtempla en els apartats 4.4., 4.9 i 4.10 de l'article 90 del text refós dels Convenis Col.lectius XIII i XIV "Estatut dels Empleats de DIRECCION000 ".

La mesura presa, que se li comunica tal i com estableix l'article 55 de l'estatut dels Treballadors, i després d'haver-se-li donat l'audiència a què obliga l'article 93 de l'Estatut dels Empleats de les DIRECCION000 , té efectes inmediats a la recepció de la present."

CUARTO

El actor, sin embargo, había realizado alegaciones el 17.2.00 del siguiente tenor literal:

Primero.- Las manifestaciones que figuran realizadas ante el Notario D. Ginés-José Sánchez Amorós, Vd. conoce perfectamente que fueron indicadas por el Sr. Carlos Francisco , y que ante la presión a que fui sometido acabé firmando.

Lo que es evidente es que no requerí al Notario, ni compadecí voluntariamente ante el mismo.

Segundo.- No ha realizado ninguna operación que no tuviera el consentimiento del Sr. Luis María , habiendo firmado éste todas las disposiciones de la cuenta, y pudiéndose comprobar con los extractos correspondientes dónde iban destinadas las disposiciones, una vez era autorizadas por el Sr. Luis María .

En todo caso, y en el trámite procesal oportuno se acreditará este extremo.

Tercero.- Es imposible que hubiera realizado operación alguna el 6 de julio 1999, pues estuve ausente del lugar de trabajo, desde el 5 al 9 Julio, motivado por el nacimiento de mi hija. En consecuencia nada tengo que ver con este extremo.

Cuarto.- En ningún momento he emprendido ningún tipo de negocio en competencia con la Caja, sino que he tratado de satisfacer al máximo al cliente, en el interés de que las operaciones importantes se quedaran en la Caja si éste estaba satisfecho.

QUINTO

En fecha 23.2.00, a la vista de tales alegaciones, la empresa acordó lo siguiente:

"Ahir, día 22 de febrer del 2000, es va rebre al departament de recursos humans la fotocòpia d'un fax suposadament enviat per vostè en data 17 d'aquest mes, del qual no es tenia coneixement quan va redactar-se la carta d'acomiadament de data 18 de febrer del 2000. Com sigui que el text d'aquella fotocòpia constitueix l'escrit d'al.legacions respecte al plec de càrrecs que si le va lliurar en data 14 de febrer, mitjançant la present venim a :

  1. - Deixar sense efectes la carta d'acomiadament de data 18 de febrer del 2000.

  2. - Fer-li palès que, estuadiades les seves al.legacions, es considera que, en la forma que es dirà, ha incorregut en faltes molt greus.

  3. - Fer-li avinent que s'ha comprovat que el día 6 de juliol de 1999, vostè estava a l'oficina de Tàrrega i va ordenar les operacions que es dirà.

  4. - Tenint constancia que vostè ha utilitzat diners de comptes de clients de DIRECCION000 per fer prèstecs a tercers, segons les manifestacions efectuades per vostè el día 10 de febrer del 2000 davant el notari Sr. Ginés-José Sánchez Amorós i la documentació de la qual disposa l'Auditoria Interna d'aquesta entitat, concretament: del compte NUM001 de DIRECCION001 , 8 milions de ptes. el día 3 de maig de 1999 i 4 milions més el día 1 de juliol de 1999 i del compte número NUM002 de Gabriela , 4 milions de ptes. el día 6 de juliol de 1999, transgredint la bona fe contractual, abusant de la confiança dipositada en vostè i emprenent negocis en competència amb DIRECCION000 , sense que en principi res no canviï ni pel fet que Don. Luis María i la Sra. Gabriela autoritzessin els "préstecs" amb diners de la seva titularitat, però dels quals la custòdia, recerca de rendiment i gestió estaven encomanades a DIRECCION000 , ni perquè aquells senyors ignoressin, o no, les identitats dels "prestataris", s'ha resolt procedir al seu acomiadament.

  5. -La decisió es basa en allò que es contempla en els apartats 4.4., 4.9 i 4.10 de l'article 90 del text refós dels Convenis Col.lectius XIII i XIV "Estatut dels Empleats de DIRECCION000 ".

  6. - La mesura presa, que se li comunica tal i com estableix l'article 55 de l'Estatut dels Treballadors, i després d'haver-se-li donat l'audiència a què obliga l'article 93 de l'Estatut dels Empleats de les DIRECCION000 , té efectes immediats a la recepció de la present. ", siendo notificado dicho despido al actor el 25.2.00.

SEXTO

Contra tal decisión el demandante planteó conciliación ante el CMAC el 8.3.00, intentándose el acto sin avenencia el 21.3.00.

SÉPTIMO

En el año anterior a su despido el actor no ejerció la representación legal ni sindical de los trabajadores en la empresa.

OCTAVO

El actor últimamente prestaba servicios en la sucursal de Cala, desde...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR