STSJ Cataluña 3210/2007, 3 de Mayo de 2007

PonenteGREGORIO RUIZ RUIZ
ECLIES:TSJCAT:2007:6380
Número de Recurso1231/2007
Número de Resolución3210/2007
Fecha de Resolución 3 de Mayo de 2007
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 3210/2007

En el recurso de suplicación interpuesto por Francisca y VIVENDA I CONFORT PONS I CORNELLAS SERVEIS INMOBILIARIS, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Girona de fecha 7 de septiembre de 2006 dictada en el procedimiento Demandas nº 54/2006 . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. GREGORIO RUIZ RUIZ .

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 19 de enero de 2006 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 7 de septiembre de 2006 que contenía el siguiente Fallo: " Estimando la demanda que da origen a estas actuaciones debo declarar y declaro improcedente el despido de la actora ocurrido el 02-12-05, condenando a la empresa demandada VIVIENDA I CONFORT PONS I CORNELLA SERVEIS IMMOBILIARIS S.L a estar y pasar por esta declaración y a que a su opción, que deberá ejercitar en el término de los cinco dias siguientes a la notificación de esta resolución y por mediación del este Juzgado readmita a DOÑA Francisca en iguales condiciones a las que regian con anterioridad al despido, o bien le indemnice con el importe de 5.880,03 euros, entendiéndose que de no efectuar dicha opción procede la readmisión y con abono, en ambos casos, de los salarios dejados de percibir desde 23-12-05 a 19-01-2006 a razón ded un salario diario de 47,60 euros brutos "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - DOÑA Francisca prestó servicios por cuenta de la empresa demandada, dedicada a servicios inmobiliarios, desde el 5.3.2003, ostentando la categoría profesional de vendedora, y percibiendo un salario mensual de 1.427,81 euros, con inclusión de pagas extraordinarias, que incluye las comisiones por la intermediación en la compraventa de inmuebles, que la empresa abonaba por meses vencidos. (Testifical Sras. Mónica , Isabel , documental, folios 313 a 326, pericial caligráfica Lidón y Ministral).

  2. - Con fecha 19.12.05, Ia actora recibió de la empresa carta de despido de 2.12.2005, cuyo contenido es el siguiente:

    "Sr,

    Mitjançant aquest escrit Ii comuniquem que la direcció d'aquesta empresa ha pres la decisió a i'ampara de l'article 54 a) de l'Estatut deis Treballadors, així com del que estableixen els articles 46.3 i 47 dei Conveni Col.lectiu aplicable, de procedir al seu acomiadament disciplinan per la comissió d'una falta laboral de caràcter molt greu.

    Amb la seva conducta vostè ha faltat reiteradament a la confiança empresarial, portant a terme activitats que han suposat una competencia deslleiai a I'empresa, ja que tal ¡ corn l'empresa pot acreditar ¡ que vostè ha reconegút ha utiiitzat tan la infraestructura i el material de l'empresa per portar a terme les mateixes tasques comercials que té encomendades peró pel seu compte, intentant portar a terme vendes de forma paral.lela a l'activitat empresarial i servint-se de la informació i clients de l'empresa.

    En concret coneixern i podem provar que ha estat gestionant vendes per compte propia quan els immobles en qüestió formaven part de I'area d'actuació de l'empresa. La seva responsabilitat corn a treballadora de l'empresà "era captar possibles venedors a la provincia de Girona i gestionar aquestes vendes i lloguers en nom i compte de l'empresa i no a niveil particular.

    S'ha servit dels clients de vivenda i confort S.L. per desviarlos per interessos propis i gestionant aquestes vendes i transaccions a niveli particular fent ús de la cartera de clients de la immobiliària.

    AixI mateix ¡ segons vostè ha manifestat ha estat faciiitant el seu mòbil particular a possibles clients de la immobiliària per tal d'intentar aconseguir les vendes pel seu compte enlloc d'integrar- los a la cartera de clients empresárial tal i corn li hauria correspost.

    Es més, segons vostè ha manifestat s'ha estat anunciant a diverses publicacions de caràcter comercial on vostè a niveli particular ha anunciat la venda de determinats immobles que haurien d'aver format part de la cartera de clients.

    Aquesta falta és constitutiva d'una falta molt greu segons el que disposa l'article 46.3 dei Conveni Col.Iectiu de Gestió i Mediació lmmobiliària.

    La sanció de l'acomiadament esta recollida a i'article 47 del Conveni Col.lectiu esmenat.

    Els efectes d'aquest acomiadament són d'avui mateix, 02 de desembre del 2005.

    Té a la seva disposició la quantitat corresponent a la nómina de desembre ¡ a la liquidació corresponent.

    El que es comunica als efectes oportuns en en lloc i data indicats a l'encapçalament.

    FIRMAT: VIVENDA I CONFORT PONS I CORNELLA SL

    CR BAILEN 6

    GIRONA"

  3. - La actora permaneció en situación de IT por enfermedad común desde 2.12.05 hasta 22.12.05. (No discutido).

  4. - El día 16.1.2006, fecha en que se celebró el acto de conciliación ante el CMAC, la empresaentregó a la trabajadora nueva carta en la cual procede a concretar con fechas, nombres y direcciones de inmuebles, los motivos ya explicados en la carta de despido de 2.12.2005. Dicha comunicación es del siguiente tenor literal:

    CONCRECIÓ CARTA ACOMIADAMENT DE DATA 2 DE DESEMBRE DEL 2005, RESPECTE DEL QUE HEM POGUT AVERIGUAR I ACREDITAR FEFAENTMENT.

    De conformitat amb el que permet tota la jurisprudencia existent, aquesta part, en l'acte de conciliació davant del CMAC, passa a concretar éls motius de l'acomiadament efectuat amb data 2.12.05.

    1. Amb data 28 de novembre del 2005 varem tenir coneixement (corroborat tot posteriorment pel propi client) que Vostè va intentar fer una operació de mediació de venda d'un immoble de forma directa i amb absoluta independencia de I'empresa per la qual presta els seus serveis:

      -Amb data anterior al dia 28 de novembre del 2005 Vostè va trucar al Sr. Felipe , client d'aquesta empresa, ¡ que savia que estava buscant pis, i el va citar per anar a veure uns pisos a Taialà als efectes de procedir a vendre-n'hi algun. Cap d'aquests pisos els tenia ni té en cartera la nostra empresa. Per trobar-se amb el client, el va "citar" al Bar "Tan se Val" de Girona.

      Una vegada Ii va ensenyar el pis o pisos de Taialà (cosa que va fer, a més a més, dins del seu horari laboral amb nosaltres), Ii va comentar al client, directament, que Vostè treballava per Iliure ¡ que era totalment a part de Vivenda ¡ Comfort, ¡ que normalment treballava des de l'Hotel Carlemany (com si fos la seva oficina). Així, Ii va proposar al client que portés els 8 milions de pts. (48.080 euros) que segons Vostè valia l'entrada del pis al Bar de I'Hotel Carlemány de Girona al dia següent.

      El client, segons relata, se'n va malfiar ¡ no va voler fer cap operació amb Vostè.

      D'aixo ens en vàrem assabentar a través de la Sra. Felipe , que va trucar el dia 28 de Novembre a l'empresa i, al demanar-nos si teniem algun pis per vendre, I a l'indicar-Ii la Sra. Pilar (empresaria) que la trucaria la Sra. Nieves (que és Vostè) ens va dir que aquesta senyora ja els havia trucat i que els hi havia ofert pisos a part de nosaltres, tal i com hem explicat.

    2. Igualment a finals de novembre, i quan preparavern els documents per anar a escripturar la venda d'unes vivendes situades al Carrer del Carme de Girona, ens vàrem assebentar que Vostè, DIRECTAMENT, ¡ sense que la nostra empresa ho sapigués, doncs mai aquesta finca la hem tinguda per vendre, va intermediar en la venda de la finca situada en el Carrer del Carme núm. 64.3er 4a i el parking núm. 7 de la finca, procedint a comprar-la una persona anomenada Braulio . Com que aquesta venda, pels documents ¡ testimonis que hem pogut obtenir, va arribar a fer-se (inclús amb un document provat), i havent-hi participat Vostè directament (o fent-se passar corn a responsable de l'empresa), ¡ no ser una finca que teniem nosaltres en cartera, és obvi concloure que Vostè, per Iliure, fent la competencia directament a l'empresa o fent-se passar per responsable de la nostra empresa sense dir-nos absolutament res, transgredinten ambdàs casos la bona fe contractual, ha mediat en aquesta venda, havent-se apropiat directament de la comissió corresponent.

      Tot aixó, tal i corn ja es deia en la carta d'acomiadament es constitutiu d'acomiadament disciplinaria...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STSJ Cataluña 334/2023, 23 de Enero de 2023
    • España
    • 23 Enero 2023
    ...económico, bastando que sea potencial. Asimismo, se da la nota de "deslealtad" que implica, tal como expusimos en la sentencia de 3 de mayo de 2007 (recurso 1231/2007), "en términos generales, la utilización de los conocimientos adquiridos por su trabajo en la empresa principal para favorec......
  • ATS, 26 de Junio de 2008
    • España
    • 26 Junio 2008
    ...con el importe del salario y por la empresa pretendiendo se declare la procedencia del despido. La sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 3 de mayo de 2007 ha desestimado el recurso de la actora y estimado el de la empresa, desestimando así la Recurre la parte demandante......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR